A nagyvállalkozó délről támad
Varga Gábor
2007/12/01 15:02
969 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Veszélybe kerülhet a tokaji borvidék világörökségi címe a Szerencsre építendő erőmű, valamint a térséget sújtó jelentős kamionforgalom miatt. Az UNESCO világörökségi központjában már érdeklődnek. A világörökség részét képező vidéket több környezetpusztító beruházás is veszélyezteti.

Szerencs határában a budapesti központú BHD Hőerőmű Kft. jogerős építési engedély birtokában egy szalmatüzelésű hőerőmű építését kezdte meg a közelmúltban. Emiatt október végén levelet küldött az UNESCO világörökségi központja a Kulturális örökségvédelmi Hivatalnak, amelyben arról kér tájékoztatást, milyen hatással lehet az erőműprojekt a világörökségi helyszínre. A válaszokat Párizsban értékelik, ezután döntenek arról. küldenek-e szakértőket Tokajra.

A nagy vihart kavaró ügy mögött a szovjet államadósság kezeléséből dúsgazdaggá váló Hujber Ottó áll. A szerencsi polgármester asszony szintén támogatja az erőmű építését, azonban rajtuk és szűk érdekkörükön kívül mindenki más ellenzi.

A helyi borászok szerint a szalmaerőmű nem illene a borvidékre. Egy ilyen erőmű megvalósulása veszélyezteti a minőségi szőlő- és borkészítés hagyományos környezetét, presztízsét, s ezzel együtt a tokaji és magyar borok általános megítélését. A térségben ráadásul nincs is szalma, azt nyolcvan kilométeres körzetből szállítanák Szerencsre, ami évi húszezer kamionnyi pluszforgalmat jelentene a balti, szlovák, lengyel, román és bolgár tranzitforgalom miatt már így is fulladozó, naponta ezernyi kamionnal terhelt térségnek. A tokajiak szerint az erőmű jelentős légszennyezést okozna, megépítéséhez tudomásuk szerint a Szerencs előtt megkeresett Miskolc azért is nem járult hozzá, mert a város levegőjében már most is magas egyebek mellett a nitrogén-dioxid koncentrációja.

A tokajiak attól is félnek, hogy a szerencsi objektum negatív hatással lesz az egész tokaji borvidék turizmusára, borászatára, hiszen az erőműnek a térségi mikroklímára gyakorolt hatását sem ismerik. Ráadásul miközben szőlészetből és borászatból a térségben több ezren élnek, egy hasonló nagyságú, ötven megawattos erőmű üzemeltetését Nyugat-Európában csak néhány tucat ember végzi, vagyis sokkal több emberre Szerencsen sem lesz szükség - írha az index.hu. A tokaji borászok szerint szervesanyag-tüzelésű erőművel szinte mindenütt lehet energiát termelni, tokaji aszú azonban csak Tokaj-Hegyalján készülhet.