A nyár veszélyei - Meleg helyzetek
2001/06/18 08:00
1995 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Bevezetőnek egy életmentő jó tanács - amelynek be nem tartása még mindig több emberéletet követel évente. Felhevült testtel nem ajánlatos a vízbe ugrani, mert ilyenkor ereink kitágultak, vérnyomásunk alacsony. Ha hirtelen lehűtjük meleghez hozzászokott testünket, az könnyen reflexes szívmegálláshoz vezethet. Ácsorogjunk egy pár percet a vízben, mielőtt fejest ugranánk.

A meleg hatásai

Az utóbbi években igazán forró nyarak izzasztották a vakációra indulókat. Ez így is van jól, nyáron legyen meleg. Ilyenkor végre felvetjük azokat a bizonyos ruhákat, melyek imitt-amott takartak bennünket. Jól esik végre a napon sütetni magunkat, úgy, hogy nem a lecke vagy éppen a soron következő vizsga jár a fejünkben. Bármilyen felhőtlennek érezzük is ezt, nem szabad megfeledkezni, a napon töltött boldog órák hátrányairól sem.

A napozás hátrányait, buktatóit egy előző cikkünkben már jó alaposan kitárgyaltuk. Leírtuk, hogyan lehet "okosan napozni".

A napozás, és általában bármely szabad téri tevékenység azonban nem csak leégést és szemkárosodást okozhat. Ismerősek azok a kifejezések, hogy napszúrás, hőguta? Ugye volt már benne részetek?! Rossz. Nagyon rossz.
Fáj a fejünk, szédülünk, s a hányinger is kellemetlen órákat okozhat. Ha nem akarjuk megkeseríteni a nyaralás egyetlen pillanatát sem, akkor ne tartózkodjatok sok időt a napon, bármennyire "jól esik" is.

Ha minden figyelmeztetésünk ellenére mégis pórul jártatok, napszúrás esetén a következőket tehetitek:

  • Feküdjetek hűvös helyre, lehetőleg árnyékba, sötét szobába
  • Igyatok sok folyadékot, leginkább ásványvizet
  • Kérjetek meg valakit, borogasson be bennünket és kerítsen egy lázcsillapítót.

Legközelebb, ha megint hosszú időt akartok tölteni a napon, tegyetek a fejetekre egy tökfödőt (sapka, kendő, szalmakalap).

Vannak nyáron igazi párás, fülledt napok is, mikor szinte nem kapunk levegőt, és megváltásként várunk egy erre tévedő záport. (Hasonló helyzet egy rosszul szellőző belvárosi buszon vagy metró kocsiban is kialakulhat.) Ilyenkor a verejtékünk - mely teljesen természetes testhőmérséklet csökkentő reakció - nehezebben tud elpárologni, így a szervezetünk nem hűl le megfelelően. Ilyenkor fordulhat elő a hőgutának nevezett kellemetlen állapot. A tünetei a következők: fejfájás, száraz, forró bőr, nehéz légzés, pulzusunk felgyorsul, és ájulás lehet a vége.

A teendők a következők:

  • Hűvös, sötét helyre feküdjünk!
  • Igyunk sok folyadékot!
  • A borogatás is nagyon jót tesz - hiszen hűt.

Mindkét betegség a hőszabályozás súlyos zavara, mi csak termeljük a hőt, de nem tudjuk leadni.

Ne legyünk egocentrikusak, ne higgyük, hogy csak mi lehetünk betegek. Kedvenceink kutyáink, cicáink sem szeretik a tűző napot, vagy párás, meleg levegőt. Ami nem jó nekünk, nekik sem túl kedvező. Így tehát ne szúrjunk ki velük, hiszen ők miattunk mennek ki a napra. Mit tehetünk? Ne hagyjuk a kocsiban, ne napoztassuk, s a testmozgást hagyjuk meg az esti órákra! Az ebeknél hőguta esetén a legjellemzőbb tünetek: gyengeség, bágyadtság, hányinger, mozgászavar, ájulás. Ellenszere a bőséges itatás, testét locsoljuk le, vigyük állatorvoshoz. Figyelem! Négylábú barátunk egy ilyen napszúrással egybekötött túlmelegedésbe könnyen belepusztulhat!

Néhány folyadékpótlási tanács következik: jó minőségű, szomjoltó legyen - ebből következik, hogy a cukros üdítő nem megfelelő, ezenkívül még, hizlal is.

Hőmérséklete 12 fok körül az ideális. A csapvíz, esővíz szennyezetnek tekinthető, ne habozzunk egy-két száz forintot költeni palackozott vízre! Az alkohol a szervezettől csak vizet von el. A napon felmelegedett, kimerült szervezett, az üres gyomor mind a gyorsabb felszívódást, gyorsabb hatást segít elő, azaz már csekély mennyiségű alkohol is kellemetlen következményekkel járhat.

Végül egy életmentő jó tanács - mely be nem tartása még mindig több emberéletet követel évente. Felhevült testtel nem ajánlatos a vízbe ugrani, mert ilyenkor ereink kitágultak, vérnyomásunk alacsony. Ha hirtelen lehűtjük meleghez hozzászokott testünket, az könnyen reflexes szívmegálláshoz vezethet. Ácsorogjunk egy pár percet a vízben, mielőtt fejest ugranánk.

A nyár veszélyei:
Azok a csodálatos rovarok
Napozz okosan

Kapcsolódó linkek
http://www.fsz.bme.hu/mtsz/szakmai/zk18.htm
http://www.hazipatika.hu/news.html?f=show&nid=19990702164000&cid=28
http://www.hazipatika.hu/news.html?f=show&nid=19990702121438&cid=28: