A pattanások- Egy kis biológia
2001/03/18 08:00
7606 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Pattanásosnak születni kell! A probléma tizenéves korban jelentkezik először. Alkattól függ, hogy kinél milyen súlyosan jelentkezik a baj. Meg lehet úszni a dolgot egy-két mitesszerrel, de akadnak olyanok is, akiknek egész arcát gennyes pattanások lepik el. Fontos tudni, hogy az ő helyzetük sem reménytelen. Bőrgyógyászok, kozmetikusok hatékony segítséget tudnak nyújtani, de csak azoknak, akik felkeresik őket. Azon nem lehet segíteni, aki besötétített szobája mélyén búslakodik. Szóval, mi is az a pattanás?!

A pattanások biológiája

A pattanás latin neve akne, amely valahogy kevésbé elkeserítően cseng. Az akne kialakulásáért egyes hormonok, a faggyú, valamint a bőrön élő baktériumok együttesen felelősek. A bőr tele van faggyúmirigyekkel, amelyek serdülőkorban aktívabbá válnak, és nagy mennyiségű faggyút termelnek. Ezen megszáradt váladék, valamint az elhalt szarupikkelyek és a baktériumok összegyűlnek a bőr pólusaiban. Ezt a jelenséget nevezzük mitesszernek. Ha a mitesszer csak részlegesen zárja el a szőrtüszőből távozó faggyú útját, akkor fekete, ha teljes az elzáródás akkor fehér színű.

Az elzárt szőrtüszőben elszaporodnak a baktériumok, amelyek lebontják a faggyúban lévő zsírokat és tovább irritálják a bőrt. Ennek nyomán alakulnak ki a pattanások. Ilyenkor az elzáródás alatt genny gyülemlik fel.
Akkor beszélünk felszíni aknéról, ha valakinek mitesszerek, pattanások és gennyes hólyagok vannak az arcán. Ha azonban a pattanások mélyen a bőrbe terjednek, gennyel teli tömlők formájában, amelyekből felrepedve akár nagyobb tályog is kialakulhat, akkor mély aknéval állunk szemben.

A pattanások kezelése, tisztítása

Mivel a probléma nagyon személyre szabott, nincsen általános recept. A páciens bőrtípusa, kora, neme és még rengeteg egyéb fontos szempont befolyásolhatja a kezelést. Legfontosabb és mindenkire érvényes szabály, hogy nem szabad a mitesszereket, pattanásokat otthon "nyomkodni". Bízzuk ezt a kozmetikusra, de mindenképpen kérjünk tanácsot, útbaigazítást.

A probléma főleg a tinédzser korosztályt érinti. Ilyenkor kell fokozottan odafigyelni, mert megfelelő kezelés mellett hamar ki lehet nőni a bajt. Ha azonban ez a kezelés elmarad, akkor maradandó szépséghibák alakulhatnak ki. Ezek a típusú bőrproblémák fiúkat, lányokat egyaránt érintenek. Mindenki nyugodtan kérheti kozmetikus, esetleg bőrgyógyász segítségét. Lányok esetében a menstruációs időszakban súlyosbodhat a baj.
Télen minden rosszabbra fordul, de nyáron a napfény jótékony, szárító hatással van a pattanásokra. Érdemes télen kéthetente egyszer elmenni szoláriumba. Ugyan az nem nap, de a pattanásokat szárítja. Azonban sem ezt, sem a napozást nem szabad túlzásba vinni, mert az még súlyosabb bőrproblémákhoz vezethet. Az arcbőrt reggel-este le kell mosni. Este az egész nap rárakódott szennyeződéseket, port kell eltávolítani. A bőr éjszaka regenerálódik, ezt akadályozhatja meg a piszok, mert elzárja a pórusokat, és a bőr nem kap levegőt. Reggel az éjszaka kilökődött méreganyagokat, baktériumokat kell lemosni. Nem jó lefekvés előtt krémet kenni az arcunkra: ahogy a szennyeződések, úgy a krém is akadályozza a bőr egészséges pihenését, tisztulását.

Típustól függetlenül bizonyos krémek, lemosók allergiás tüneteket okozhatnak, ezért mielőtt nagyobb mennyiséget beszerzünk, érdemes próbát tenni. Ha nem bírja bőrünk az új készítményt, azt pár napon belül észre fogjuk venni.
A lemosást végezhetjük valamilyen tonikkal, lemosó tejjel vagy szappannal is. A legtöbb tonik alkohol tartalmú, ami könnyen irritálhatja az arcot, tehát érzékeny bőrűeknek nem ajánlott. Ugyanez vonatkozik az illatosított szappanokra is, inkább baba vagy növényi szappant válasszunk.

Esténként körkörös mozdulatokkal masszírozzuk meg arcunkat, nyakunkat. Ez serkenti a véráramlást, így az éjszakai regenerálódás még hatásosabb lesz.
Hetente egyszer fordítsunk a szokott 2 percnél egy kicsit többet arcunk tisztítására. Sokkal jobb hatást lehet elérni, ha először gőzöléssel felpuhítjuk bőrünket, majd ezután használunk valamilyen mélytisztító krémet, radírt, pakolást.

A bőrt az időjárás ellen is védeni kell, ezért érdemes arckrémet használni, mielőtt elindulunk otthonról.

Négy alapvető bőrtípust különböztetnek meg a szakemberek, amelyeknek mind különböző készítményekre van szüksége.

 • zsíros bőr:
  Fénylő, pattanásos, miteszeres arc, tág pólusok jellemzik. Az ilyen bőrnek jót tesznek a mélyen tisztító agyag- és iszappakolások, bőrradírok. Ezek hatásos módszerek, de radikálisak is, tehát nem ajánlottak napi használatra. Kitisztítják és összehúzzák a pólusokat, szabályozzák a faggyúmirigyek működését. Heti egy-két alkalom is elegendő a pattanások kordában tartására.
 • száraz bőr:
  Ebben az esetben az arcon száraz foltok találhatóak. Arcmosás után feszül a bőr. Kezelésre a krémes hidratáló lemosók és krémek a legalkalmasabbak.
 • vegyes bőr:
  A zsírosan fénylő homlok és orr (T-zóna), valamint a száraz orcák egyértelmű ismertetőjegyei ennek a típusnak. A T zónában a zsíros bőrre, az orcán a száraz bőrre javasolt kezelést érdemes alkalmazni.
 • érzékeny bőr:
  Feszes, érintésre érzékeny, egyes készítményekre allergiásan reagál, a hideg víztől piros foltos lesz az ilyen bőr. Olyan szerekkel lehet jó hatást elérni, amelyek aloe verát, kamillát és azulint tartalmaznak, mert ezek nyugtatják a bőrt.

A szép smink alapfeltétele a nyugodt, tiszta arcbőr. Ha ez megvan, akkor foghatunk hozzá a szépítkezéshez. Legyen ez következő cikkünk témája!