A pislogás titka
2014/08/08 08:00
1242 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az emberi test egyik legfontosabb érzékszerve a szem, s az ehhez kapcsolódó biológiai folyamatok kihatással vannak az egész szervezetünk megfelelő működésére. A pislogás a szem egészéségének megőrzéséhez szükséges fontos reflexünk, bár a jelenség nem kizárólag a látószervünk önkéntelen működése.

szem-horizontal

Percenként 20 pislogás

A lecsukodó szemhéjnek köszönhetően a könny állandóan és egyenletesen oszlik el a szem felszínén, így nemcsak megvédi azt a kiszáradástól, de megakadályozza azt is, hogy a különböző kórokozók kárt tegyenek benne. Percenként általában 20-szor pislogunk, de ez a szám megváltozik, amikor olvasunk vagy a monitort bámuljuk. Ilyen esetekben általában kevesebbszer hunyjuk be a szemünket, míg ha az elfáradt vagy lapozunk akkor sűrűbben ismétlődik ez a reflex.

A pislogást számtalan rejtély övezi, az viszont bizonyos, hogy nyugalmi állapotban lassabban csukjuk be a szemünket, míg amikor izgatottak vagyunk, folyamatosan repdes a szempillánk, ahogy adott esetben a szívünk is gyorsabban ver. Az is bizonyított, hogy a pislogás időlegesen tompítja a vizuális figyelemért felelős agyi területek éberségét, feltehetően azért, hogy ne tudatosodjon számunkra a csak pillanatokig tartó sötétség.

S természetesen a szem lecsukodását vizsgáló kutatók még számtalan érdekes tényt osztottak már meg a nagyvilággal, többek között azt is, hogy miért olyan változatos ez a funkció az állatok körében. A papagáj például 26-szor pislog percenként, míg a strucc csupán egyetlen egyszer hunya be a szemét egy percben. Visszakanyarodva az emberi pislogás érdekességeihez, az is bizonyított, hogy a csecsemő kevesebbet pislog, mint a felnőttek.

Számítógép előtt rosszabb

A számítógép előtt töltött idő alatt például általában csak 7-szer lép életben ez a reflex, nem véletlenül tanácsolják az orvosok tehát, hogy időnként pihentessük a szemünket, mert az könnyen kiszáradhat, és ez szóró, csípő érzést eredményezhet. A lecsukodás folyamata nehezen vagy egyáltalán nem kontrolálható, s amennyiben ez a reflex gyakorivá válik, úgy az idegrendszer egyik betegségével van dolgunk, amely az úgynevezett tikkelés járó Tourette-szindrómára figyelmeztete. Ez a betegség gyakran társul még verbális tünetekkel, pl. szavak vagy furcsa hangok akartlan ismételgetésével.

Fényképészek nem szeretik

Az is egy érdekes tény, hogy minden nap körülbelül 10 percig akkor is csukva van a szemünk, ha ébren vagyunk. A pislogás akár bosszúságot is okozhat hétköznapi tevékenységeink elvégzése közben, pl. a testünk ezen reflexe a fényképészek nagy ellensége. Egy mobiltelefonos alkalmazás azonban erre is megoldást jelent, hiszen a pislogásgátló kivárja azt a tizedmásodpercet, amíg az illető szeme nem csukodik le. Egy másik érdekes találmány egy a japánok által kifejlesztett szemüveg, amelynek egyik lencséje elé folyadékkristályos kijelzőt tettek.

A szemüveg oldalán található szenzor folyamatosan figyeli, hogy milyen időközönként pislog a viselője. Ha 5 másodpercig nem következik be a reflex, a kijelző elhomályosodik. Így ha újra tökéletesen szeretnénk látni a szemüvegen keresztül, kénytelenek vagyunk egy pillanatra lehunyi a szemünk.