A sebek ellátása
2002/12/02 08:00
3239 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Kirándulás közben elesel, sport közben meglöknek/felrúgnak, felbuksz a lépcsőn, mi a közös bennük? Na, mi is? Persze, hogy a seb, amit szerzel. Fáj, vérzik, elfertőződik. Akár tetanusz-injekció is lehet belőle, de mindenképpen el kell látni, hogy ne legyen nagyobb baj...

A seb a test kültakaróján mechanikus erő hatására létrejött szakadás. A sebeket több szempont szerint csoportosíthatjuk, beszélhetünk különböző keletkezésű, elhelyezkedésű, alakú, méretű, mélységű és fertőzöttségű sebekről. A sérülést okozó eszközök, illetve sérülés mechanizmusa szerint jellemezhetők a szúrt, metszett, vágott, szakított, repesztett, harapott és a lőtt sebek.

A sebek kezelésének általános alapelve, hogy a sebfelületet a kezelés során csak steril eszközzel, anyaggal szabad érinteni. Ez egyaránt érvényes a friss és a régi sebekre, sőt még a gennyes sebekre is. A sérülések közül házilag csak a bőr mélyebb rétegeibe nem hatoló, kisebb horzsolt és vágott sebek láthatók el.

Ha a sérülés szenyezett eszközzel történt, vagy az arcon keletkezett, mindenképpen tanácsos orvoshoz fordulni. A horzsolt, vágott sebeket meg kell tisztítani a rárakódott szennyeződéstől, bő folyó vízzel lemosni, majd utána fertőtleníteni. Akárhonnan kerül is elő a régi jól bevált sebhintőpor és "csodakenőcs", tilos a sebeket beszórni vagy bekenni, mert kemény var alakulhat ki, amely alatt a kórokozók könnyen megbújhatnak, és másodlagos gennyedést okozhatnak.

A sebet a fertőtlenítés után steril gézlappal vagy sebtapasszal fedjük le. Erősen - különösen földdel - szennyezett sebbel orvoshoz kell fordulni, mert ilyen esetekben kötelező a TAT (tetanus-anatoxin) védőoltás. A mélyebb vagy szennyezett sérülések esetén a sebek széleit érzéstelenítés után ki kell metszeni, majd a sebszéleket varratokkal egyesíteni.

Erre azért van szükség, mert a fertőződött sebszélből így steril műtéti seb lesz, ami szépen gyógyul. Ehhez a sebszéleket legkésőbb 6-8 órával a sérülés után ki kell metszeni. Ha később jutunk csak orvoshoz, akkor a fertőződés veszélye miatt csak akkor zárják a sebet, ha néhány nap alatt sem mutatkoznak a fertőzés jelei.

Ugyancsak nem lehet egyből összevarrni a lőtt, harapott és szúrt sebeket. Az elsődlegesen ellátott sebek 6-10 nap alatt gyógyulnak. Ha a sebben váladék képződik, akkor azt sebészileg el kell vezetni és a sebet a felülfertőződéstől is meg kell védeni.