A sminkelés művészete
2004/06/12 08:00
724 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Kertész Dorka megtalálta álmai szakmáját: kozmetikusként dolgozik Budapesten, egy ma már nagyon jól menő szalonban. Láthatóan "jól érzi magát a bőrében", szereti, amit csinál, a vendégeivel mindig udvarias és akkor boldog, ha mindenki elégedetten távozik.

Huszonnégy éves vagyok, kozmetikusként dolgozom. Mielőtt el kezdtem dolgozni, egy évig kerestem munkát, végül egy kis szalonban tudtam elhelyezkedni. Nyolc hónapig voltam itt, ezután kerültem át mostani munkahelyemre, amely egy jóval nagyobb presztízsű szalon. Úgy ismertem meg a jelenlegi főnökömet, hogy eljött hozzánk kuncsaftként, mert fel akarta mérni milyen a konkurencia és kozmetikust keresett. Az én vendégem volt, mielőtt távozott, elkérte a számunkat, mintha máskor is jönni akarna. Majd két nappal később felhívott, hogy dolgoznék-e neki. Jóval kedvezőbb feltételeket ajánlott, ezért, amint lehetett átmentem hozzá dolgozni. Azóta is itt vagyok. Ketten vagyunk kozmetikusok, de van két fodrász lány és egy műkörmös is.

Az iskolában a legfontosabb bőrtípusokról, az arc különböző formáiról tanultunk. A sminkélést szeretem a legjobban. A sminkelés művészet, olyan kicsit, mint a festészet. A smikelésen keresztül hogy úgy mondjam, különböző effekteket lehet elérni. Izgalmasnak találom, hogy mindenkit meg lehet szépíteni, hiszen mindenkinek szép valamije. A sminkeléssel ki lehet emelni az arc szép vonásait. Néha olyan klienseim is vannak, akik nagyon meg szeretnék változtatni a külsejüket. Ilyenkor improvizálunk, és a vendégem sem tudja, mi fog történni. Szerencsére olyan még nem volt, hogy valaki ne lett volna megelégedve a végeredménnyel Azt is szeretem a smikelésben, hogy az eredmény rögtön látható. Problémás bőr esetén akár több hónapon át is együtt dolgozunk.

Jönnek hozzánk kiskamaszok, ami nagyon szerencsés, mert 12-13 éves korban lehet a legjobban segíteni a pattanásos bőrön. Ma már egyre több a férfi vendégünk is. Gyakran járunk kiállításokra. Ma a természetes smink a divat, azaz minél kevésbé látszódjék a smink. Persze az éjszaka más színeket követel: szórakozáshoz jóval bátrabb, vadabb színeket szabad használni: színes, vidám sminket lehet készíteni és most vagány a vörös ajak.

Ami szerintem a legfontosabb ebben a szakmában, hogy kedvesnek kell lenni, jól kell tudni az emberekkel bánni, hiszen azt is megfizetik, hogy jó érezzék magukat. A problémáimat otthon kell hagynom. Persze a szalonban beszélünk egymás életéről, de nekem csak keveset szabad elárulnom. Fontos még a kézügyesség, illetve, hogy szabadon kell gondolkodni: előítéletektől mentesen, emberséggel kell közeledni mindenkihez. A nyugodt hozzáállás és a kontrollálság is követelmény. Szeretem a szépséget. Úgy érzem, ezt keresem mindenkiben. A szépséget nem kívülről kell keresni. A szépség abban van, hogy az ember jól érzi magát a bőrében. Örülök, ha a vevőink magabiztosan távoznak, hiszen azért jöttek hozzánk, hogy időt és figyelmet fordítsanak magukra.