A szalmonella
2002/06/21 08:00
2001 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az ételmérgezések között még mindig jelentős helyet foglalnak el a különböző Salmonella típusok által okozott fertőzések. Az utóbbi időben az ilyen esetek száma fokozatosan nő, évi 16-22 ezer esetet tartanak nyilván. Sajnálatos módon ez a betegség akár halálhoz is vezethet, ezért mindenképpen orvosi ellátást igényel.

A betegség gyakoriságának hátterében elsősorban nem azon tényező áll, hogy a diagnosztikai eljárás javult volna, hanem az, hogy nem megfelelőek az élelmiszer- és személyhigiéniás viszonyok. A betegség elsősorban, de nem kizárólag a fiatalabb korosztályt érinti. Leggyakoribb a csecsemők és a kisgyermekek megbetegedése. A Salmonella okozta megbetegedés nyáron a leggyakoribb.

A kórokozó:
A Salmonella egy baktériumtörzset jelöl. A Salmonella genus tagjai igen elterjedtek, általában különböző állatok bélcsatornájában élősködnek. Jelen lehetnek a szervezetben anélkül, hogy tünetet okoznának, de különböző komolyságú megbetegedést is képesek produkálni. A Salmonellák között vannak olyan fajok, melyek széles gazdaspecificitással rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy a legkülönfélébb állatfajokban megtalálhatóak, és megfertőzhetik az embert is, általában valamilyen ételen keresztül. A kórokozók egy másik csoportja bizonyos állatfajhoz ragaszkodik nagymértékben, emberen legfeljebb hasmenést hoz létre, illetve a kisgyermekeket veszélyezteti elsősorban. A harmadik csoportba azon fajok tartoznak, amelyek csak embert fertőznek meg.

A szervezetbe szájon át, az elfogyasztott élelmiszer útján jutnak be a baktériumok. A legjelentősebb fertőző élelmiszerek közé tartozik a kacsatojás, ami nem kerül fogyasztásra, a tyúktojás, a baromfi, a szarvasmarha és a sertéshús. Szennyező forrás lehet még az ivóvíz is, de ez ritka. A nem megfelelően hőkezelt, vagy nyers tojásból készült ételek okozzák a legtöbb fertőzést. Az ételek átsütése, megfőzése a baktériumot elpusztítja.

A fertőzött étel elfogyasztása után 2-24 órával, hirtelen kezdődnek a tünetek. Rossz közérzet, fejfájás, hányinger, hasi panaszok, súlyosabb esetben láz, hasmenés, hányás és hasi görcsök jelentkeznek. A kisgyermekeket, csecsemőket és az idős embereket a fokozott vízvesztés miatt kiszáradás fenyegeti, aminek súlyos következményei lehetnek.

Egyszerű, komplikációmentes hasmenéses esetben a só- és vízháztartás figyelemmel kísérése és kézben tartása elegendő. Súlyosabb esetben szükség lehet antibiotikumos kezelésre is. Ez egy fertőző betegség, ami terjedhet egyik emberről a másikra is. A veszélyei és a terjedése miatt mindenképpen fontos az orvosi ellátás.