A szalonspicctől az alkoholizmusig
Szendrei Judit
2004/01/12 08:00
2018 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az amerikai Egészségügyi Minisztérium fiatalok között végzett felmérése szerint, a 18 éves korosztály több, mint fele fogyasztott alkoholt a vizsgálatot megelőző egy hónap folyamán, és 20% körüli azoknak az aránya, akik ez alatt az idő alatt valamilyen kábítószerrel is éltek.

A megkérdezett fiatalok 43%-a vezetett autót ittasan, vagy ült be olyan sofőr mellé, aki nem volt teljesen józan. 27% arról számolt be, hogy valamilyen formában, - iskolai rossz teljesítmény, családi veszekedés, fegyelmi, rendőrségi ügy, - került már bajba túlzott alkoholfogyasztás miatt. A felmérés alapján a 18 évesek 6%-a kifejezetten alkoholistának volt mondható.

Riasztó számok ezek, s bár könnyen mondhatjuk, hogy tőlünk messze készültek, a magyarországi felnőtt alkoholizmus mértékét ismerve, nem biztos, hogy egy nálunk végzett alapos felmérés kedvezőbb arányokat találna a fiatalok körében. Hogy miért isznak a tizenévesek, annak számos különböző oka lehet, a kamaszok kíváncsi kísérletező hajlamától, a vagánynak hitt felnőtt viselkedési minták követésén át, a társas helyzetekben való bizonytalanság leplezéséig. Felnőttként, szülőként, ha nem is örülünk ennek, tulajdonképpen megértjük, s ha nem túl korán, és mértéktelenül ismerkedik gyermekünk az alkohollal, sokszor szemet is hunyunk fölötte. (Pl., ha időben, és nem tajt részegen tér haza egy koncertről, nem feltétlenül feszegetjük, hogy egy sör fogyott-e, vagy kettő.)

Más a helyzet azonban azokkal a gyerekekkel, akik már jóval az érettségi bankett előtt, 12-14 évesen rutinos ivók lesznek, akiknek a társasági élete kocsmák köré szerveződik, de, ha úgy adódik, otthon, egyedül is be tudnak rúgni. Mivel az alkohol legális tudatmódosító szer, Magyarországon a legkülönbözőbb fórumokon reklámozható is, a fiatalok valószínűleg egyaránt hozzáférhetnek, vagy láthatnak maguk körül követésre csábító példát. Mégsem mindegyikük válik rendszeres, esetleg az italtól függő fogyasztóvá.

Kik a veszélyeztetettek?

 • Akikkel nem igazán törődnek, nem néznek rá a szüleik. (pl. Nem számít, hányra érnek haza éjszaka, úgysincs otthon senki, vagy a felnőttek már nincsenek ébren, hogy feltűnjön nekik, hogy a gyerekük nem józan.)
 • Ahol a szülő és a gyerek között nincs érdemi kommunikáció. (A gyerek egyedül marad mind az iváshoz vezető problémáival, mind az abból fakadó szorongásokkal, konfliktusokkal. Hiába van családja, magányos.)
 • Akiknek a családjában az italfogyasztással, és általában, mindenféle kicsapongással, normaszegéssel kapcsolatos szabályok, szülői elvek nem világosak, ellentmondásosak, vagy túlságosan erőtlenül képviselik azt. (pl. A szülő nem tilt egyértelműen, vagy, ha mégis, a részegséget nem kéri számon, nem bünteti, esetleg maga sem biztos benne, hogy mit szabad, és mit nem a gyerekének.)
 • Akiknek a szülei maguk is isznak, vagy más módon játszották el felnőtt tekintélyüket, és mutatnak példát az elzüllésre.
 • Akiknek a környezete érzéketlenül merev és szigorú szabályokat támaszt, melyek nem veszik figyelembe a kamasz felnőttesedési vágyát, a kortárs közösség hatását és elvárásait, és nem hagynak teret a fiatal azon igényének, hogy én-erejét, önkontrollját a saját bőrén tapasztalja meg.
 • Ahol a gyerek a családi konfliktusok nyomán szorongó, bizonytalan vagy indulatos. (Az alkohol és a drog, mivel szorongásoldó, kedélyjavító hatása is van, természetes ellenszere a depresszív érzéseknek. Sok alkoholista és drogos tulajdonképpen az öngyógyításra tesz kétségbeesett kísérletet akkor, amikor egyre gyakrabban folyamodik tudatmódosító szerekhez.)
 • Akiknek alacsony az önértékelésük. (Az alkohol nem csak antidepresszáns, de stimuláló, hangulatjavító, szorongásoldó hatása is van. Ezért iszunk mi, felnőttek is társaságban, ünnepi alkalmakkor egy-két pohárral. A magában bizonytalan, gátlásos, alapvetően halk szavú, kevéssé harsány és mulattató kiskamasz számára lehet megtapasztalni, hogy részegen minden olyan könnyűnek, viccesnek és megvalósíthatónak tűnik.)

Miből látszik, ha valami nincs rendben?

 • Testi tünetek: fáradékonyság, gyomor panaszok, alvás zavar, piros, véreres szemek, makacs köhögés.
 • Érzelmi tünetek: kedvezőtlen személyiség változás, hirtelen és heves hangulatingadozások, ingerlékenység, megbízhatatlanság, önvád és alacsony önértékelés, levertség és érdektelenség a világ dolgai iránt.
 • Teljesítmény problémák: iskolai hiányzások, drasztikusan leromló jegyek, rendbontó viselkedés, az ambíció és a jövő iránti érdeklődés hiánya.
 • A baráti kör megváltozása: új barátok, akiket a gyerek nem szívesen hoz haza: máshogy szórakoznak, öltözködnek, másilyen zenét hallgatnak, más dolgok iránt érdeklődnek, mint a velük egykorú fiatalok átlaga.

A felsorolt tünetek természetesen nemcsak kezdődő alkoholizmusra, hanem sok más, kevésbé súlyos, vagy más természetű problémára is utalhatnak. Az sem biztos, hogy ha gyermekünk egyszer-kétszer berúgott az utóbbi időben, akkor már mindenképpen veszélyeztetett. Egy ilyen dolog fölött azonban sohase menjünk el szótlanul. Az első próbálgatástól, az enyhe szalonspicctől még hosszú út vezet a masszív rászokásig. Ha időben észrevesszük a vészjelzéseket, még bőven van esélyünk megállítani a folyamatot!