A szent folyó paradicsoma
2002/07/24 00:00
984 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
A hinduk szent folyójának, a Gangesznek a torkolatvidékén valóságos földi paradicsom alakult ki, egy szent folyóhoz méltóan. Az indiai kormány Sunderban néven vadvédelmi területet hozott itt létre. A Sunderban Vadvédelmi Területet a Világörökség is védi, az itt található rendkívüli flóra és fauna miatt.

Az Indiában és Bangladesben található Bengáliában található a hinduk szent folyójának, a Gangesznek a deltája. A szent folyó a több millió lakossal rendelkező Kalkutta déli részén folyik bele a Indiai-óceánhoz tartozó Begáli-öbölbe. A Gangesz itt rakja le a utoljára a sok ezer kilométerre lévő Himalájából magával hozott hordalékát. Ez a hordalék számos szigetet alkot a folyótorkolatban. Ez a híres Gangesz-delta.

Ezt a vidéket, amelyet régóta véd az indai kormány, 1987-ben felvették a világörökség listájára. Mivel flórája és faunája egyedülálló az egész világon. Itt található például igen nagy kiterjedésben az értékes szantálfa, amely több mint 10.000 négyzetkilométeren található meg. A Sunderban Vadvédelmi Terület Kalkutta külső területeihez tartozik, és rengeteg állatnak és madárnak ad otthont. Ezért nyilvánított az indai kormány ebből a vidékből 1330 négyzetkilométert védett területté. A természet egykori szépsége, itt még mindig meg van. Az egész hely paradicsomi, civilizáció előtti állapotokat idéz fel az odalátogatóban, az itt lévő flóra és fauna által. Akik jártak itt úgy beszélnek Sunderban-ról, mint egy tündérországról.

Régen ez a terület a bengáli tigrisek birodalma volt, ez rengeteg tigrisvadászt vonzott ide. De számuk rohamos csökkenése miatt vadászatukat már jó ideje betiltották. Úgy tudni, hogy a bengáli tigris akár 10 kilométert is képes leúszni egyhuzamban, és mivel remekül alkalmazkodott az itt található rengeteg vízhez, ügyesen halászik, ha halra fáj a foga. Hogyha pedig édességre vágyik, akkor mézet lop a fák odvaiban található méhcsaládoktól. Habár úgy tartják, hogy az emberhúst sem veti meg, a szakértők szerint nagyon titkán támadnak meg embert.

Sunderban nemcsak a tigrisekről híres, rengeteg állatfaj között található még itt krokodil, félénk dzsungel macska és halász macska. De itt él a híres király kobra, a szikla piton és vízi kígyó. Telente olivazöldsávos teknősök húzódnak vissza a Kanak-sziget homokos partjára fészket rakni. A tigriseket remekül meglehet figyelni a következő itatóhelyeknél: Sajnekhali, Sudhanyakhali, Netidhopani és Haldi.

Ha vízi túrázni akarunk a szigetek között, akkor ehhez nem kell külön engedélyt kérnünk, de vannak helyek, ahová csak engedéllyel mehetünk be. A kirándulásra a legjobb időszak a tél, amely ott szeptembertől márciusig tart. Kalkuttából menetrendszerű buszok indulnak Sunderban-ba, de megközelíthető vízi úton is, a Gangeszen hajózva. A legjobb és legbiztonságosabb módja az utazásnak, ha szervezett úton veszünk részt. A környéken számos kényelmes szállást is találunk.