A TBC él és virul
2014/03/21 12:32
1474 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Azt gondolja, egy rég elfelejtett betegségről beszélünk? Nagyon téved! A TBC-s betegek száma évről évre emelkedik - március 24., a TBC világnapja.

tudo-es-doctor-horizontal

A TBC kórokozója

A TBC kórokozója a Mycobacterium tuberculosis nevű baktérium, amely a tüdő mellett megtámadhatja az idegrendszert, sőt további szervrendszereket is, így a húgyutakat és az ivarszerveket, de ismeretesek ízületre, illetve bőrre kiterjedő fertőzések is. Az említett baktérium rokon fajai is okozhatnak betegséget, de ezek lényegesen ritkábbak. A kórokozót a híres mikrobiológus, Robert Koch írta le először 1882-ben. Az ún. Gram-pozitív baktériumok családjába tartozik, anyagcseréje aerob, azaz életműködéseihez oxigénre van szüksége. A kicsinyke, pálcika alakú baktérium rendkívül ellenálló, szaporodni azonban csak élő szervezetekben tud. A többi baktériumhoz viszonyítva osztódása kifejezetten lassú, átlagosan 16-20 óránként következik be.

A TBC terjedése

A betegség szövődményeit már egy félmillió éves emberelődben (Homo erectus) is kimutatták. A kórokozó cseppfertőzéssel terjed, azaz köhögés, tüsszentés során, de természetesen a nyál is magában hordozza. Fertőzhet az étel és ital, mindenféle testnedv (vér, ondó), így akár nemi érintkezés útján is elkapható. A beteg személlyel történő érintkezéskor 1:5-höz az esélye, hogy megfertőződjünk. Szerencsére az egészséges ember immunrendszere könnyen legyőzi a kórokozót, elsősorban a legyengült egészségi állapotú személyek betegednek meg. A kórokozót továbbadni csak a megbetegedett személy tudja.

A betegség tünetei

Meglepő módon a feltételezések szerint a Föld lakosságának egyharmada hordozza a kórokozót, a hordozók 90%-ában soha nem fejlődik ki a betegség, azonban 10%-uknál igen. Napjainkban a legtöbb megbetegedést Dél-Afrikából jelentik. A megbetegedettek fele meg is hal a betegség következtében. Komoly problémát jelent, hogy a TBC-nek nincsenek specifikus tünetei, a betegség sokáig tünetmentes marad. Ezért kulcsfontosságú a szűrővizsgálat, az évenkénti tüdőszűrés. A betegség általános tünete lehet a fogyás, étvágytalanság, fáradékonyság, hőemelkedés, meghűlésszerű tünetek. Előre haladott állapotban mellkasi fájdalom, köhögés.

A betegség lefolyása

A TBC a gyulladásos megbetegedések közé tartozik, elsődlegesen a tüdőben alakulnak ki gümők – innen a betegség másik neve: gümőkór – melyek nyiroksejteket tartalmaznak. A kórokozó innen a nyirokkeringés útján terjedhet szerte a testbe, ún. másodlagos gümőket képezve. A gümők belsejében a sejtek elpusztulnak, a gümő gyakran kifakad, maradandó heget képezve. Az egyes belső szervek szövete így szép lassan nagymértékben károsodik, amely végül működési zavaruk kapcsán halálhoz vezet.

A betegség kezelése

A legtöbb betegséghez hasonlóan a TBC-nél is nagyon fontos a korai felismerés, mely jelentősen növeli a beteg túlélési esélyeit. Sok esetben hatékony az antibiotikumos kezelés, bár a kórokozó gyakran rezisztensé (ellenállóvá) válik. Súlyosabb esetben több szer együttes adagolása szükséges, folyamatos kontroll mellett. A teljes gyógyulás akár egy évet is igénybe vehet. A megelőzésben a szűrővizsgálat mellett fontos szerepe van a megelőző védőoltásnak. A BCG védőoltást az újszülöttek pár napos korukban megkapják, a későbbiekben ismétlő oltás is szükséges lehet.

Ma is terjed

A kórokozó elleni évezredes küzdelem sajnos napjainkra sem tekinthető befejezettnek. A baktérium rendkívül gyorsan mutálódik, ennek következtében sok korábban alkalmazott gyógyszer ma már alkalmatlan a betegség megfékezésére. Az Egészségügyi Világszervezet erre a küzdelemre próbálta felhívni a figyelmet, amikor 2001-ben kezdeményezte a Tuberkolózis Világnapját.

Marsi Zoltán írása