A természet ajándéka
2004/06/21 08:00
1227 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Nosztalgikus mosollyal emeljük ki a rekeszből, rendeljük meg a pincértől, akkor is, ha ez a mosoly nem az íznek szól (hiszen oly' régen volt már), hanem csak a nagyszülők padlásán talált kósza üvegeknek, régi magazinokból ismerős reklámoknak, melyek a természet ajándékaként hirdetik. Terészetesen a Traubiról van szó.

Talán hihetetlennek tűnik, de a kis szőlőszemek már 1971-ben megkezdték küzdelmes útjukat a palack belseje felé, hogy némi ásványvíz alapú, magnéziumban gazdag vízzel és némi répacukorral keveredve megalkossák az egyik kedvenc hazai üdítőitalt, a Traubit. A magyar szénsavas szőlőlé diadalútja több mint 30 évvel ezelőtt a Balaton partjáról indult el, s azóta időtlen értékké válva, híre a tengerentúlra is eljutott. Így nem csoda, hogy a termék ma is változatlanul a legkeresettebb magyar üdítőital, mi néhány éve ismét megvásárolható.

A Traubisoda története

A Traubisoda eredeti aromaanyaga és receptúrája Lenz Moser találmánya nyomán 1971-ben került Magyarországra, ahol a Badacsonyi Állami Gazdaság ( BÁG ) 1971-ben kezdte el gyártani az üdítőitalt, mi újszerű ízének és a jó reklámnak köszönhetően rövid időn belül a fogyasztók érdeklődésének középpontjába került. A fokozódó igények kielégítésére - a BÁG üvegeit és gyártási technológiáját felhasználva - hamarosan a Kunbajai, Csányi és Debreceni Állami Gazdaságban is palackozni kezdték. Az aromát 1986-ig az osztrák Lenz Moser borkereskedőtől vásárolták, de miután az a vállalkozás csődbe ment, az alapanyag egy másik osztrák cég, a Warimpex AG közreműködésével került Magyarországra. A '80-as években a cola megjelenésével a Traubi kezdett kiszorulni a piacról, 1992-re a termelés kb. az ötödére zuhant vissza, a Traubit az eltűnés veszélye fenyegette. A megmaradt palackokkal nem tudtak mit kezdeni, ezért azokat borral és vodkával feltöltve kiküldték az orosz piacra. (Nem is oly rég lehetett még találni olyan traubis üveget, amiben vodka volt.)

A rendszerváltás kezdetére a BÁG és vele együtt a Traubi-üzem a csőd szélére került. A Traubi Hungária Rt. tulajdonosa 1992-ben vásárolta meg az üdítőt a kezdetektől gyártó és palackozó balatonvilágosi üdítőitalüzemet. A Traubi Rt. azóta is a feltalálótól vásárolja a gyártás során használt eredeti aromát. Így fonódik össze Balatonvilágos neve az üdítőital-gyártással, a Traubisodával. A gyár később Salamon Berkowitz úrnak köszönhetően újult meg. A Traubi újraélesztésében komoly gondot jelentett, hogy a göngyöleg nagy része akkorra már tönkrement. Nem is lehetett Magyarországon olyan céget találni, amelyik vállalta volna a Traubis üvegek gyártását, ezért nekik kellett felújítani a teljes technológiát. Azután mégis akadt jelentkező, mert a Tokodi Üveggyár vállalta 5 millió darab 0, 25 literes formapalack leszállítását. (Ilyen mértékű üvegbeszerzésre a '80-as évek kezdete óta nem volt példa.)

A cégnek a márkanév és a hagyomány iránti elkötelezettségét mutatja, hogy ugyanaz a méltán híres Traubi reklámkampány csapat állt össze, akik 25 évvel azelőtt dolgoztak az ital megjelenésén, s ma is ők alakítják a cég arculatát, reklámkampányait. Mindezen újítások eredményeképp ma is élvezhetjük a régen oly kedvelt ízt, a természet ajándékát, a Traubisodát, melynek természetes ízanyagát és egészséges tartalmát a balatonvilágosi üzem magnéziumban gazdag ivóvize is nagymértékben elősegíti. Fontos döntés volt részükről az is, hogy drágasága ellenére is megtartották az eredeti recepturát, és változatlanul ugyanazokat az eredeti összetevőket használják. Mert lehet, hogy az emberek elfelejtették már a Traubi ízét, de úgy gondolják, hogy ezzel nem élhetnek vissza, nem pótolhatják az eredeti alapanyagokat olcsóbb, silányabb adalékokkal.

Az igazi Traubisoda ismertetőjelei

  • minden termék kupakján és címkéin megtalálható a szőlőszemes embléma.
  • az üveg hagyományosan 0.25 literes űrmértékű, és NEM 0.20 literes
  • kóser minősítést igazoló, héber nyelvű pecsét.

Képek forrása

  • www.traubisoda.hu
  • www.traubi.hu