A természet ereje
2003/01/23 08:00
1903 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az már ismeretes, hogy mezőink és erdeink bőséggel teremnek olyan gyógyfüveket, mint a zsálya, a macskagyökér vagy az orbáncfű. De tudtad-e, hogy a tengerekben és esőerdőkben még számtalan orvosi titok rejtőzik?

termereje

A kígyóméreg csillapítja a fájdalmat

Tea a tabletták helyett, gyógyfürdő gyógyszertárakban kapható kenőcsök helyett. A bio divatban van az orvostudományban is. Egyre több ember keresi a természetes gyógyszereket. Egy közvélemény-kutatás szerint a páciensek többsége biotermékekkel kívánja gyógyíttatni magát. Erre az igényre a gyógyszeripar is reagált. Ma már az alkalmazott gyógyszerek egyharmada készül növényi anyagokból ill. ezek laborban előállított formájából.

De az erdőből, mezőkből és természetes vizekből származó gyógyszerek versenye csak most kezdődött el igazán. A gyógyszerkonszernek egész expedíciókat küldenek az Amazonas őserdeibe, kutatóállomásokat állítanak fel, hogy felfedjék a dzsungel növényeiben rejlő orvosi titkokat. De a világtengerekben is kutatnak olyan természetes hatóanyagok után, melyek képesek a fájdalom csillapítására vagy akár a rákos sejtek elpusztítására.

Így sikerült egy Conus nevű nagy, felettébb dekoratív tengeri kígyó mérgét fájdalomcsillapításra felhasználni.

Íme még egy kis ízelítő a természet gyógyszerszekrényéből:

Tiszafakéreggel a rék ellen

Amerikai biokémikusok nemrégiben felfedeztek a kaliforniai tiszafa kérgében egy anyagot, ami képes a rákos sejteket megsemmisíteni. De ahhoz, hogy a betegeken történő hatékonyságvizsgálathoz megfelelő mennyiségű anyagot nyerjenek, óriási mennyiségű fát kellett kivágni. Ezért a kulcsfontosságú molekulát laborban állították elő, és most ezt vetik be a rák elleni harcban.

Fogyjál kaktusz-gulyással

Az impozáns fügekaktusz, az Opuntia segíthet ebben. Bécsi kutatók megállapították, hogy ez a kaktuszfajta igen hatásos a diabétesz és az elhízás ellen. Vérzsírcsökkentő hatása is kimutatható egészséges és örökletes zsíranyagcsere-zavarokban szenvedő embereknél egyaránt.

Mexikóban, ahol ez a kaktusz gyakorlatilag minden ház előtt megtalálható, már régóta ismerik és kihasználják a növény gyógyerejét. Ott több mint százféle recept létezik a kaktuszételek elkészítésére. Főzéshez a növény törzsét, gyümölcsét és fiatal, zsenge hajtásait használják. Az Opuntia leves tehát nemcsak nagyon ízletes étel, hanem rendkívül egészséges táplálék is diabetikusok, túlsúlyos betegek számára és megelőzésre is alkalmas - hangsúlyozza Dr. Helmut Sinzinger egyetemi professzor, aki intenzíven kutatja az egzotikus tüskés növény "gyógyszertárát".

Az artériák mésztelenítője: a halolaj

A hal egészséges: ez köztudott. De ma már a bennük lévő természetes erőt is felhasználják a szívmegállás ellen. A zselatinkapszulákba zárt halolaj hatékony segítséget nyújt ezen a területen.

Olasz tudósok egy nagytanulmány alapján felismerték, hogy a halolaj segítségével a hirtelen szívmegállás miatt bekövetkező halál kockázata 45 százalékkal csökkenthető. Ebből következően az olaj alkotóelemei - a szakemberek Omega-3-zsírsavakról beszélnek - "takarítóbrigádként" működnek az erekben. Így alkalmasak az érelmeszesedés ellensúlyozására.

Potencia az Amazonas őserdeiből

A "Damianát" Mexikóban a nők és férfiak szexuális "ajzószerének" nevezik. Nemrégiben sikerült a növényből izolálni az ezért felelős hatóanyagot és tablettaformába préselni. A szexuális zavarok elleni hatóanyagot, amit a cserje tartalmaz, nemrégiben sikeresen tesztelték. Szakértők hangsúlyozzák, hogy "ezáltal természetes módon, kockázat nélkül fokozható a nők és férfiak szexuális vágya."

Reménysugár a szemnek

Különböző vitaminokból és karotinokból álló keverék segítségével megelőzhető a szürke hályog és az időskori makuladegeneráció. Ezt nemzetközi tanulmányok igazolják. Mint ahogy az a Jénai és Zürichi Egyetem kutatóinak vizsgálataiból is kiderül, a karotinok ebben fontos szerepet játszanak. Mivel a szervezet ilyen anyagokat nem termel, ezért táplálékkal kell azokat bevinni. Viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz karotint a káposzta, a spenót, a zeller, a hagyma, a brokkoli, a fejes saláta, a borsó vagy a tök.

Öregedésgátló ital

Egy korty ebből a speciális bioitalból nemcsak jól esik, hanem az ezt kifejlesztő bécsi szakértők szerint külsőnkre is pozitívan hat.

Ezenkívül lassítja az öregedési folyamatot és a testsúlyt is csökkenti. Az energiaitalt kidolgozó kutatócsoport vezetője, Dr. Peter Frigo egyetemi tanár (Bécsi Egyetem-Női Klinika) megállapította, hogy a meglepő hatás a gránátalma, a dél-amerikai guarana gyümölcs és a jamszgyökér alapanyagait tartalmazó keveréknek köszönhető.

Az olivaolaj csökkenti az infarktus kockázatát

Mára feketén-fehéren bebizonyosodott, hogy aki a salátát olivával fűszerezi vagy olivaolajat tölt a serpenyőbe, az egészségesebben él. A spanyol Navarrai Egyetem kutatói utánajártak a hiedelemnek, miszerint a Földközi-tenger országainak egészséges táplálkozásában az olivaolajnak jut a főszerep. Rendkívül pozitív következtetésre jutottak: Dr. Martinez-Losa kutatásvezető határozott véleménye szerint az olivaolaj akár 75%-kal is csökkentheti a koszorúérbetegségek, így az infarktus kockázatát is.

Tömjénnel a gyulladások ellen

Nemrégiben a Tübingeni Egyetem által elvégzett vizsgálat tudományosan is bebizonyította, amit a népi orvoslás már régóta állít: a tömjén alkotóelemei gyulladásgátló hatással bírnak. Egy tulajdonság, amit már évezredek óta hasznosít például az indiai orvoslás. A tübingeni gyógyszerészek számos krónikus reumában, asztmában és más gyulladás okozta betegségben szenvedő páciensnél figyeltek meg javulást.

Divatban a természet

A természetes gyógyszerek egyre kedveltebbek. Egy nemrégiben Bonnban nyilvánosságra hozott tanulmány ezt látványosan bizonyította. Adatai szerint 1970-ben csak minden második ember gyógyította magát a természet gyógyszertárából. Hét évvel később ez az arány 65%-ra emelkedett. Ma, 2002-ben a tanulmány szerint már 73 százaléknál tartunk. Mindenekelőtt a szemlátomást könnyebb közérzeti zavarok esetén nyúlunk növényi eredetű gyógyszerekhez. Különleges szerepet játszanak a természetes készítmények a megelőzésben is: a megkérdezettek százaléka használja ezeket elővigyázatosságként.

Vissza