A természet fura fintora
2002/07/30 08:00
2712 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Észak-Amerikában mutáns, végtaghibákkal született békákat találnak a kutatók, Új-Zélandon egy gombafaj pusztítja a kétéltűeket. Mindez az ember mezőgazdasági tevékenységéhez használt vegyi anyagok káros hatásának köszönhető. A mértéktelen vegyszerhasználat már így is a békák tömeges pusztulásához vezetett.

A napokban lehetett olvasni a sajtóban egy rendkívül furcsa esetről. Észak-Amerika csaknem egész területén, 43 amerikai és öt kanadai államban észleltek végtagelváltozásokkal világra jött békákat. Találtak olyan békát, amelyiknek egyáltalán nem fejlődtek ki a végtagjai, de olyan is akadt szép számmal, amelynek több lába volt a kelleténél. A mutáció az erdei békákat érinti. A kutatók először vegyi szennyezésre, elsősorban a növény- és rovarirtó szerekre gyanakodtak. Erre a következtetésre azért jutottak, mert először úgy tűnt, hogy azokban a kisebb tavakban fordulnak elő a mutációk, amelyekben magas vegyi szennyezést észleltek. Azonban az alaposabb vizsgálatok kimutatták, hogy az elváltozásokért a tremadoták (parazita laposférgek) és a már említett vegyi szennyezés egyaránt felelősek. A laboratóriumi körülmények között végzett kísérletekkel bebizonyították, hogy a férgektől mentes környezetben maguk a vegyi anyagok nem okoznak mutációt.

A kétéltűek különösen érzékenyek a növény- és rovarirtó szerekre, mivel azok a természetes vizekbe kerülve, bőrükön keresztül nagyon könnyen felszívódnak. A kétéltűek világszerte veszélybe kerültek, mert a környezetszennyezés óriási méreteket öltött. Tavasszal látott napvilágot az a jelentés, amelyben az atrazin nevű gyomirtó békákra gyakorolt hatását elemzik. Mégpedig azt, hogy ennek hatására a szerencsétlen kétéltűek nemet változtatnak.

A DDT nevű rovarirtó szer káros hatásának kitett békák immunrendszere összeomlik, csakúgy, mint a fentebb említett mutáns békák esetében. A DDT a megmérgezett rovarokkal kerül a békák szervezetébe, majd ott megteszi áldatlan hatását, így a békák képtelenek ellenállni a fertőzéseknek és élősködőknek. Valószínűleg ez az oka az új-zélandi békák tömeges pusztulásának, akiket egy halálos kimenetelű gombafertőzés tizedel meg. A vegyi anyagoktól legyengült immunrendszerű kétéltűek nem tudnak védekezni a gombák támadása ellen. Egyes borúlátó vélekedések szerint, ha nem történik valami csoda, akkor két éven belül kipusztulhat az összes Új-Zélandon őshonos békafaj.

A békák veszélybe kerülése az ember mezőgazdasági tevékenységével együtt járó vegyi környezetszennyezésnek köszönhető. Amit a gyom- és rovarirtó szerek mértéktelen használata idézett elő. Az emberiség újabb csapdát állított önmagának. A békák eltűnése a táplálékláncból rovarok invázióját indíthatja el, amit majd még több vegyszerrel próbál az előrelátó ember megoldani. Végül eljuthatunk oda, hogy mi is úgy járunk, mint a békák. Először őket mérgezzük meg, aztán magunkat, a rovarokat meg úgy sem lehet megfékezni, ők arra vannak teremtve, hogy tömegesen forduljanak elő.