A természet fűveskertje
2003/01/23 08:00
3386 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A természetben rengeteg gyógynövény található, amelyek jótékony hatással vannak a szervezetünkre.

fuveskert

Étvágytalanság

Angyalgyökér

 1. A kiszárított gyökér hatóanyaga serkenti a gyomornedvek és a nyál termelődését.
 2. Egy teáskanálnyi száraz angyalgyökeret forrázz le egy csésze lobogó vízzel, hagyja egy kicsit állni, majd szűrd le. Étkezés előtt fél órával igyad.

Hatóanyagai fényérzékenyebbé teszik a bőrt. Ezért a kúra idején tartózkodj a napozástól.Gyógyító hatását a 16. században fedezték fel, akkoriban kezdték termeszteni. Pestis ellen használták.

Asztma

Svájci csikófark

 1. A megszárított ágából és leveleiből nyert ephedrin hatásos a krónikus bronhitisszel és az asztmával szemben. Jó alacsony vérnyomás kezelésére is.

Hevesebb szívverést, nyugtalanságot, álmatlanságot okozhat. A Neander-völgyi ősember egyik barlangjában is találtak csikófarkmaradványokat a mai Irak területén.

Magas a vérnyomás

Kígyógyökér

 1. Kivonata csökkenti a magas vérnyomást, görcsoldó hatása is van.
 2. Tabletta és cseppek formájában kapható.

Csak az orvos utasítása szerint alkalmazható, túladagolás esetén a szívverést lelassíthatja, keringési zavarokat okozhat. Az indiai népi gyógyászatban a gyökeret és kivonatát kígyómarásra, lázcsillapításra és idegnyugtatásra alkalmazták.

Depresszió

Orbáncfű

 1. A szárított növény jó depresszió ellen, csökkenti a félelmet és az ideges nyugtalanságot.
 2. Két teáskanál füvet öntsön le egy csésze forró vízzel, majd pár perc múlva szűrje át. Napi egy-két pohárnyit igyon.

Növeli a bőr fényérzékenységét, ezért a kúra idején a napozást kerülni kell. A középkorban varázsszernek számított a szellemek és a rossz idő ellen. Lázas betegeknek borba keverve adták.

Memóriazavarok

Páfrányfenyő

 1. Megszárított levelei serkentik a vérkeringést. Eredményesen alkalmazható szédülésre, fülzúgásra és görcsös fejfájásra.

Túladagolása keringési zavarokat okozhat, allergiás bőrreakciót válthat ki. Levelét Kínában asztmára, kötőhártya-gyulladásra és féreghajtásra alkalmazták. Japánban a köhögés egyik legjobb ellenszerének tartották.

Kimerültség

Ginseng

 1. Hatóanyaga növeli a teljesítőképességet, erősíti az immunrendszert.
 2. Egy teáskanálnyi ginsenggyökeret öntsön le egy csésze forró vízzel, szűrje le, majd igya meg. Erősítő kúra esetén egy hónapon át naponta háromszor alkalmazandó. Szirup és kapszula formájában is árusítják.

Álmatlanságot, hasmenést, idegességet okozhat. A kínai gyógyászatban évszázadokon át használták. Ma szexuális ajzószer.

Epe görcs

Borsmenta

 1. A levelek mentoltartalma jó hatással van a puffadásra, a gyomorgörcsökre, a bélpanaszokra, az epebántalmakra.
 2. Egy evőkanálnyi szárított levelet öntsön le egy csésze forró vízzel, egy ideig hagyja állni, mielőtt meginná. Szokásos adagja napi két csésze.

Szünet nélküli alkalmazása esetén gyomorpanaszokat okozhat. Évszázadokkal ezelőtt számtalan betegség ellenszerének tartották. Használták kolera ellen és fülfájásra.

Gyomorfájás

Lenmag

 1. Hatóanyaga védi és nyugtatja a nyálkahártyát, gyomor- és bélhurut esetén ajánlott.
 2. Két-három evőkanálnyi lenmagot vízben főzzön híg péppé. Sok folyadékkal fogyassza.

Felfúvódást okozhat.Egyik legősibb kultúrnövényünk. Magját kezdetben köhögés ellen alkalmazták. Mézzel és borssal összekeverve szexuális ajzószerként használták.

Köszvény

Őszi kikerics

 1. Hatékony köszvényes rohamok esetén. Rákos betegeknek a kemoterápiás kezelés mellé adják.
 2. Kivonatát felhígítva kell alkalmazni.

Csak orvosi ellenőrzés mellett szedhető. Különösen a terhes anyákra, valamint a szív- és vesebetegségben szenvedőkre nézve lehet veszélyes. A középkorban tetűirtásra és hashajtónak használták.

Megfázás

Fekete bodza

 1. Hatékony köszvényes rohamok esetén. Rákos betegeknek a kemoterápiás kezelés mellé adják.
 2. Jól alkalmazható meghűléses betegségek esetén, mivel hatóanyaga elősegíti az izzadást.

Nincs ismert mellékhatása. Gyökerét hajdan borban főzték meg, kígyómarásra alkalmazták. Virágát szoptatós anyáknak adták, mivel állítólag fokozza a tejkiválasztást.

Az erdők, mezők, dombtetők tálcán kínálják gyógyhatású növényeiket. Az ember feladata, hogy felismerje és elkészítse azokat egészsége javítása érdekében. Megfelelo ismeretek birtokában a természet boséggel megrakott zöld asztalán sokféle betegségre, búra-bajra meglelhetjük a megoldást jelentő gyógyírt! Mielőtt azonban nekivágnánk a természetnek, hogy begyűjtsük az éppen rügyező, virágzó, burjánzó gyógynövényeket, érdemes átvennünk néhány alaptételt.

Szedés, lelőhely:

A gyógyfüvek szedése során nagyon fontos, hogy olyan helyrol szerezzük be oket, amely távol esik nagy forgalmú utaktól, ipari létesítményektol. Mivel a talaj szennyezettségét "első látásra" nehezen lehet felmérni, igazán megbízhatónak talán csak az elzárt természeti területeken termo gyógynövények, vagy a hivatalos állami forgalmazásban kapható gyógyfüvek számítanak. Ha valaki olyan erdőben vagy réten kirándul, amit tisztának ítél meg, azért nyugodtan szedhet néhány gyógyfüvet.

Felismerhetőség, összetéveszthetőség:

Kizárólag azt a gyógynövényt szedjük le, amelyiket ismerjük, hisz egyes ártatlannak látszó bogyók mérgezoek is lehetnek! Léteznek olyan gyógynövények, amelyek csak orvosi felügyelet mellett alkalmazhatók, mivel eredendően gyógyszereket készítenek belőlük. Ilyen például a nadragulya vagy a beléndek. Biztos, ami biztos alapon, a gyűjtögető útra vigyünk magunkkal szakkönyvet is!

Szedési idő:

Minden gyógynövénynek megvan a maga szedési ideje. Attól függően, hogy az adott növény levelét, virágát, gyökerét, vagy az egész, föld feletti részét, azaz a herbát használjuk, meghatározott, mikor gyűjthetjük be. Mivel túladagolásuk lehetséges, az általános szabály az, hogy a gyógyfüveket kúraszeruen alkalmazzuk. Ha a növény virágát szedjük, ne csak a szirmokat gyűjtsük be, hanem az egész virágfejet, porzóval együtt. Íratlan szabály, hogy gyógyfűgyűjtésnél életben kell hagyni a növényt! Bánjunk velük óvatosan, ne semmisítsük meg és pusztítsuk el őket!

Otthoni teendők:

Mindig száraz időben szedjünk gyógynövényt. Ebből adódóan megmosni sem kell felhasználás előtt. (Kivéve a gyökereket, amiket alaposan meg kell súrolni, mielőtt megszárítjuk.) A leszedett gyógyfüveket terítsük ki szitára vagy pamutkendore, de semmiképpen sem papírlapra, mert akkor alulról nem tud szellozni és befülled. Árnyékos helyen szárítsuk, ahol negyven foknál nem magasabb a homérséklet. Nem jó módszer a csokorban való felakasztás, mert berohadhat a bokréta közepe. Forgassuk meg sokszor, törjük össze, majd száradás után ollóval vagy kézzel aprítsuk darabokra. Sötét falú üvegben tárolva két évig felhasználható, s ezt követően sem lesz ártalmas, csak elveszti gyógyhatását.

Elkészítés:

Többféle felhasználási mód létezik attól függően, hogy mi a drog. (a drog a gyógynövénynek az a része, amit hatóanyagként használunk). Általános szabály, hogy a föld alatti részeket mindig áztatjuk, a föld felettieket pedig vagy fozzük, vagy forrázzuk. Amennyiben finom alkatrészekrol van szó, például a növény virágáról, akkor azt forrázva "tálaljuk". A legmodernebb alkalmazás szerint, tegyük papír filterbe a szárított növényt és filteres tea- vagy kávéfozon forrázzuk át. Tapasztalat szerint a legtöbb hatóanyagot így sikerül kioldanunk.

Ízesítoként használhatunk mézet, bár a legtöbb gyógynövény íze önmagában is finom. Az emésztorendszeri problémákra szedett gyógyfüvek esetében kifejezetten tilos az édesítoszer használata, mivel így kiiktatjuk annak gyógyhatását. A légzoszervi megbetegedéseknél azonban javasolt a méz alkalmazása, ugyanis az ilyen jellegu problémákra jótékony hatással bír.

Napi adagolás:

Ha emésztoszervi problémákra iszunk gyógynövénybol készült teát, azt mindig éhgyomorra, étkezés előtt fél órával tegyük. Körülbelül egy bögrével, azaz 2 dl-t fogyasszunk. Más egészségügyi problémánál naponta többször is lehet ilyen teát iszogatni. Amennyiben egyszerre fozzük le a napi mennyiséget, forrázzunk le egy evokanálnyi gyógyfüvet egy liter vízzel, ha pedig fogyasztás előtt készítjük el, tegyünk egy teáskanálnyit egy bögre vízhez. Sose forrón és mohón, hanem langyosan és kortyolgatva igyuk a készítményeket, ellenkezo esetben hányinger alakulhat ki!

Alkalmazás:

A gyógynövények szedése általában két-három hétig, kúraszeruen javasolt. Egyeseket, például a galagonyát hosszabb ideig kell adagolni ahhoz, hogy hatásukat kifejtsék. A gyógynövények általában sokkal lassabban hatnak, mint a gyógyszerek, ám eredményük nagyon tartós. Fontos szem előtt tartani, hogy nem gyógyszer helyett, hanem annak kiegészítésére szolgálnak. Ha nincs különösebb problémánk, alkalmazzuk betegségmegelozoként. Ebben az esetben a háziorvosnak mindenképpen tudnia kell errol a gyógymódról, mert elofordulhatnak olyan betegségek, melyeknél a doktor a felírt medicinákon kívül mást nem javasol! A kúraszeru szedést legfeljebb két-három hétig szabad folytatni, s a következo periódus előtt tanácsos két-három hónapos szünetet tartani. A szervezet egyébként "nem kívánással" jelzi, ha már nincs szüksége az adott gyógynövényre.

Gyógynövény-mix:

Amennyiben valakinek többféle egészségügyi problémája van, ebből következoen többféle növény szükséges gyógyulásához, a füveket akár össze is keverheti, és egyben le is fozheti teának. Viszont, ha gyökereket is fel szeretne használni, azt külön fozze meg és annak levét vegyítse a teával. Vannak azonban olyan föld alatti növényi részek, melyeket rágcsálni is lehet. Ilyenek például a ginzeng és az édesgyökér, melyek felhasználás előtt alaposan megtisztítandók!

Mindennapi gyógynövények:

Vannak olyan gyógyfüvek, amiket szinte nap mint nap használunk, anélkül, hogy tudnánk jótékony hatásukról. Ilyenek például a fűszernövények: a tárkony, majoránna, fekete- és fehérbors. Ezek mértékletes használata jótékonyan hat szervezetünkre: emésztésserkento, étvágyjavító fűnkciójuk van. Otthon, a konyhakertben is termeszthetok a gyógyfüvek, de van, amelyik magától is nő, mint például a gyermekláncfű.

Szépítő gyógyfüvek - biokozmetika:

Gyógynövények segítségével szépségünket is megorizhetjük. A citromfű kiváló nyugtató hatású. Ha megfozzük teának, mártogassunk bele sminkvattát, s azzal töröljük át arcunkat. Kituno szemnyugtató a búzavirág, amit a citromfűhöz hasonlóan kell felhasználni. Zabpehelyliszttel készült arckrémekbe is cseppenthetünk gyógyfűteát, s így arcpakolásként is használhatók.

Vissza