A toxikus sokk - szindróma
2002/10/10 08:00
8412 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A TSS ritka, de súlyos betegség, melynél fontos a minél korábbi felismerés. Leggyakrabban tampont használó fiatal nőknél, lányoknál fordul elő, azonban a leírt tanácsok betartásával a betegség kialakulásának kockázata lecsökkenthető.

Ez a megbetegedés neve és réme ismert a tampont használó nők körében. Minden tampont tartalmazó dobozban található egy leírás, mely a megfelelő használattal foglalkozik, és megemlíti a toxikus shock szindrómát, mint a tamponhasználat egyik lehetséges rizikóját.
Mit kell tudni tehát erről a betegségről?
A toxikus sokk szindrómát: a TSS -t először az Egyesült Államokban írták le. 1978-ban ugyanis megfigyeltek 7 gyermek esetében egy, hasonló tünetekkel járó megbetegedést. A TSS tehát nemcsak a nők körében előforduló megbetegedés, hanem érintheti a férfiakat, a gyermekeket és a pubertáskor előtt álló lányokat is. Az esetek nagyobbik részében nőket érint ez a megbetegedés, és valószínűleg összefüggésbe hozható a tamponhasználattal. Tény azonban az is, hogy ez a fertőzés olyankor is előfordult, ha tampont nem használtak.
A TSS ritka, de súlyos betegség, melynél fontos a minél korábbi felismerés. A tampon megfelelő használatával, a leírt tanácsok betartásával a betegség kialakulásának kockázata lecsökkenthető.

Tünetek:
A tünetek általában hirtelen kezdődnek. Jellemző a kialakuló magas láz, akár 39oC, a hányinger, hasmenés, fejfájás, izomfájdalmak, torokfájás, szédülés, alacsony vérnyomás. A bőr olyan, mintha leégett volna, piros foltok találhatóak rajta. Néhány nap múlva a tenyér és a talp lehámlik. Ha ilyen tünetekre leszünk figyelmesek a menstruáció kapcsán, távolítsuk el a tampont, és forduljunk azonnal orvoshoz! Az orvossal közöljük, hogy mire gyanakszunk! Minthogy a betegség nemcsak tamponhasználatkor jelentkezik, e tünetek máskor is jelentkezhetnek. A betegség mindenképpen orvosi kezelést igényel.

Mi okozza a TSS-t?
A betegség hátterében egy baktérium áll, melyet Staphylococcus aureusnak hívnak. E fajnak is csak azok a példányai okoznak TSS-t, melyek termelnek egy bizonyos toxint. Ezt a toxint toxikus shock szindróma toxinnak nevezik. Ezek a baktériumok jelentős ellenállóképességgel rendelkeznek. A hüvelyben élő baktériumok termelik ezt a toxint, amit a tampon magába szív. A tamponból kikerülve aztán felszívódik a szervezetben és létrehozza a tüneteket. A baktérium jelen lehet a hüvelyben, vagy a tampon fertőződik vele, és kerül be a baktérium így a szervezetbe. A TSS kialakulhat más St. aureus fertőzésből is, de ilyenkor mindig kapcsolatba hozható pl. egy gennyes bőr- vagy nyálkahártya sérülést, nyirokcsomó- gyulladást, stb.