A veszettség
2002/06/03 08:00
4178 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ez sajnos még napjainkban is előforduló betegség, ami általában állatról terjed emberre az állat harapásával, de terjedhet úgy is, hogy pl. egy veszett állatot megnyúznak. Ez a betegség kezelés nélkül halállal végződik.

A gyerekeknek azt megtanítják általában, hogy a szelíd rókákkal ne barátkozzanak, ne simogassák őket. Veszett lehet azonban a rókán kívül a macska, a kutya is, ezek a leggyakoribb fertőzési források. A kutyák esetében a kötelezővé tett védőoltás, valamint a kóbor kutyák befogása javított a helyzeten. A rókáknak az erdőbe kitett táplálékba rejtik a vakcinát, amit az tett lehetővé, hogy feltaláltak egy olyan vakcinát, ami a táplálékban stabil marad, és a hatásosságát sem veszti el. Jelenleg a legnagyobb problémát a macskák okozzák, melyek oltása nem kötelező, és mozgásukat korlátozni sem igen lehet, ráadásul gyorsan szaporodnak.

A veszettséget egy vírus okozza, amit fertőtlenítőszerek könnyen inaktiválnak. Az állat beszáradó nyálában néhány óra alatt elpusztul. A fertőzés az állat harapásával indul, amikor a nyálban lévő vírusok bejutnak a szervezetbe. A vírus az idegsejtekben szaporodik és az idegek mentén elindul az agyba, majd innen vissza a perifériára, ahol felszaporodik a nyálban.
A vírus hatására az állat viselkedése megváltozik. A rókák szelídek lesznek, már nem félnek az embertől és engedik simogatni magukat. A fertőzéshez nem feltétlenül kell az állat harapása, elegendő lehet simogatni, és a bőr sérülésein keresztül ugyanúgy bejut a vírus. A fertőzött kutyák megtámadják és megharapják az embert az esetek nagy részében, de náluk is előfordulhat, hogy nyugodtak maradnak és csak a simogatás útján fertőznek. A macskákra a dühöngés a jellemző.

A betegség tünetei:
A lappangási idő függ a fertőzés helyének és a központi idegrendszernek a távolságától. Ez alapján 1-2 héttől 3-4 hónapig is terjedhet. Harapás esetében tehát az a legjobb, ha a lábon történik a harapás, míg az arcon létrejövő sérülés nagyon veszélyes. Kezdetben a beteg nyugtalan, fényre és hangra fokozottan érzékeny. Néhány nap múlva ezt a nyelőizmok fokozott görcskészsége követi, ami miatt a beteg nem tud nyelni. Ez odáig fajulhat, hogy már a víz látása is igen fájdalmas görcsöket hoz létre. Bár a beteg öntudata megtartott, a fokozódó nyugtalanság görcsökbe megy át, majd dühöngésbe. Ezt az időszakot fokozatos bénulás követi, majd a beteg a légzőizmok bénulása miatt meghal. Kezelés nélkül mindenki meghal.

A betegség kezelése:
A betegséget oltással lehet kezelni, mert a hosszú lappangási idő lehetővé teszi, hogy kialakuljon a szervezet védettsége. Két formája van az oltásnak, az egyik az ún. óvatossági oltás, mikor a beteg 6 nap alatt 3 oltást kap, a másik az ún. teljes oltás, mikor 6 nap alatt 6 oltást kap az illető, majd egy hónap után még egyet. Harapás esetén tehát mindenképp orvoshoz kell fordulni, mert kezelés nélkül nincs gyógyulás.