A világ legkisebb hüllője
2002/05/08 08:00
1816 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
A világ legkisebb hüllőjét fedezte fel a Dominikai Köztársaság egyik rezervátumában két amerikai biológus. A törpe gekkó mindössze 1,6 centiméter hosszú. A kis szörnyeteg a Jaragua Sphaero nevet kapta és a tudósok szerint a Virgin-szigeteken élő Sphaero Parthenopionra emlékeztet.

A kis szörnyeteg a Jaragua Sphaero nevet kapta és a tudósok szerint a Virgin-szigeteken élő Sphaero Parthenopionra emlékeztet. Ez a két gyík a legkisebb a 23 ezer gerinces közül, amelyek között hüllők, madarak és emlősök vannak. Blair Hedges, a pennsylvaniai egyetem kutatója szerint ez a felfedezés bizonyítja, hogy még mindig nagyon keveset tudunk a Földet benépesítő állatokról. Pedig ezt a környéket már két évszázada tanulmányozzák, és e minigekkót mindeddig senki sem ismerte. A kutatók egyúttal figyelmeztettek: a Jaragua Sphaerót a kihalás fenyegeti, pedig a Karib-szigetek a biológiai sokféleség mintaterületeihez tartoznak.

A gekkó
Külsejüket tekintve, a gekkók esetlen alkotású, apró, laposra nyomott és sötétszínű pikkelyes gyíkok. Egyetlen faj sem éri el a 40 cm hosszúságot, sőt a 30 cm-t meghaladó is ritka. Közöttük találjuk nemcsak a legkisebb termetű gyíkokat, hanem általában a legapróbb hüllőket. Fejüket különösen nagy "éjjeli" szemük teszik feltűnővé; ezek szemcsillaga a világosságban vonalforma, függőleges, gyakran rojtos hasítékká húdódik össze, igazi szemhéjaik pedig csak némely nemzetségnek vannak. A család legtöbb fajának a lábujjai aránylag rövidek; nagyon gyakran többé-kevésbbé kiterjedt, ujjközti hártya kapcsolja össze őket, s a tenyerükön és talpukon lapos vánkosok láthatók, amelyek keresztben fekvő, különböző nagyságú, alakú és állású bőrös levelecskét mutatnak, s képessé teszik az állatot, hogy nagyon síma felületeken bármely irányban szaladgálhassanak. A tapadó-ujjak alkata különben nagyon változatos és módot nyujt az osztályozó búvárnak, hogy ezek alapján válassza külön az egyes nemzetségeket.

A legtöbb fajnak éles, hegyes, mozgatható, néha vissza is húzható karmai vannak. A fogazatot a fogak nagy száma jellemzi; ezek majd mind egyforma alakúak és nagyságúak. Néhány faj bőre bizonyos fokig színváltoztatásra is képes, s általában nagyon vékony. A gekkók a forró földövön mindenütt honosak. Legszámosabbak az indiai és ausztráliai régióban.

A gekkók családját mintegy 50 nemzetségre bonthatjuk. Ezek teljes felsorolása azonban csak a szakembert érdekelheti, mert egyfelől az elkülönítő bélyegek nagyon aprólékosak, másfelől viszont az egyes fajok jelentősége többé-kevésbbé azonos. Az alábbiakban csak a legismertebbekre terjeszkedünk ki.