A víz, az élet forrása
2013/03/21 13:30
7407 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A víz tulajdonképpen nem más, mint a hidrogén és az oxigén vegyülete, kémiai képlete H2O. Ugyanakkor a földi élet alapja, a Föld területének 70%-át, az emberi test 70%-át, a megtermékenyített petesejt 95%-át alkotja.

víz_ciklus_tele_A3-wide

A kép A3 méretben letölthető innen.

4-5 liter víz naponta egy kisgyereknek

A víz a leggyakoribb anyag a Földön, de a vizeknek csupán 2,5 százaléka édesvíz, ráadásul az édesvízkészlet 98%-a felszín alatti víz, s mert ez adja az ivóvízellátás nagy részét, rendkívül fontos a védelme. A Föld ivóvízkészlete drasztikus módon csökken, korunk egyik legnagyobb problémája az ivóvízhiány. Egy kisgyerek napi túléléséhez 4-5 liter vízre van szükség, ekkora mennyiség az, ami feltétlenül szükséges a napi szükségletek biztosításához, inni, enni, fürödni, alapvető higiéniai szükségleteket biztosítani. Egy átlagos magyarországi lakos naponta 130 liter vizet használ el.

Vízgyűjtők a világban

A világon 276 határokon is átnyúló vízgyűjtő található, ezekből 64 Afrikában, 60 Ázsiában, 68 Európában, 46 Észak-Amerikában, 38 Dél-Amerikában. Ezért is nagyon fontos az országok közötti szoros együttműködés, mely egyébként létezik is, például az arab országok és a nyugat-ázsiai régió között, illetve Dél-Amerikában Peru és Bolívia között.

A vízgyűjtő területekről ide kattintva bővebben olvashattok.

A Víz Világnapja

A Víz Nemzetközi Világnapjának ünneplését a dublini környezetvédelmi konferencián kezdeményezték 1992-ben, azóta minden év március 22-én ünnepeljük. 2013 pedig különösen jelentős, hiszen a Vízi Együttműködés Nemzetközi Éve is egyben. Ebben az évben a víz témakörében számos program, pályázat vár Rátok. Bővebb információt a vízvilágnap magyar honlapján találtok.

http://www.vizvilagnap.hu/

Láttál már vízkristályt?

Testünk 70%-a víz, a megtermékenyített petesejt 95%-a víz. De mi a különbség víz és víz között? A víz kristályokból épül fel. Az emberi kéz által még nem szennyezett vizek kristályképei lenyűgözőek. A hópelyhekhez hasonlóan különböző formát mutatnak, nincs két egyforma közöttük. De vajon a csapvíz is tartalmaz-e kristályokat? Ha igen, milyet, ha nem miért nem? Egészséges-e csapvizet innunk? Milyen víz a legalkalmasabb emberi fogyasztásra?

Az alábbi videóban ezekre a kérdésekre választ kaphattok, megnézhetitek, hogyan lehet a vízkristályok képét megörökíteni.


3000 forint – tíz hónap tiszta víz

A népességének 85%-a a világ szárazabb felén él, s ezeken a helyeken a vízhiány mellett súlyos probléma a víz fertőzöttsége is. A fertőzött víz okozta megbetegedések miatt percenként három gyerek hal meg, ezért is érthető, hogy a víz az egyik legjobb humanitárius befektetés. Az UNICEF mindent megtesz, hogy minél több gyereket meg tudjon menteni, már egy 3000 Ft-os adományból is tíz hónapon keresztül tiszta és biztonságos ivóvizet tudnak biztosítani egy gyermeknek.

A víz világnapja alkalmából izgalmas kvízt készítettek, melynek kitöltése sok mindenre rádöbbenthet a víz szerepével kapcsolatban. A résztvevők ráadásul Gyurta Dániel, Egerszegi Krisztina és Hosszú Katinka által aláírt pólót és úszósapkát nyerhetnek.

A kvízt ide kattintva érhetitek el.