A wellnessre gyúrnak
2004/05/18 08:00
1780 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Több ezer embernek adhat munkát az új slágerszakma

A fitnesz vagy wellness képzettségű szakemberek száma alig néhány száz, de egy évtizeden belül több ezer szakemberre lesz szükség. A wellnesshez kapcsolódó munkahelyek száma Magyarországon évente megháromszorozódik. Előírás, hogy a wellness-szállodában műszakonként legalább egy ilyen képzettségű szakembert kell foglalkoztatni, ami felgyorsítja a folyamatot.

- A wellness nem a gazdag külföldi vagy tehetős hazai elit privilégiuma - hangsúlyozza dr. Kator Miklós, a Magyar Wellness Társaság elnöke -, sokkal inkább szemlélet, olyan életminőség, melyben több tudományág képviselője a pácienssel közösen azon fáradozik, hogy annak közérzete, teljesítőképessége a lehető legjobb legyen. Egyre többen gondolják úgy, egészségük érték, amit érdemes megőrizni, és ezért a közepes anyagi helyzetben élők is időt, pénzt és energiát szánnak a prevencióra.

A vendég ma már nem hajtja el a segítőkész edzőt, kérdez sőt rendel - személyre szabott segítséget magának. Három éve a személyi edző fogalma szinte ismeretlen volt a hazai fitnesztermekben, ma évente 80-100 szakember kerül ki a fitnesz- és wellnessoktatással foglalkozó iskolákból. A személyi edző egyénre szabott edzéstervet készít, életmód- és étkezési tanácsokkal is szolgál. Egy-egy edzés minimum másfél órás, eközben figyelemmel kíséri a tanítványt, ellenőrzi a pontos gyakorlatvégzést, és bátorít a fáradt pillanatokban. A szolgáltatás nem olcsó, a fővárosban alkalmanként 3000-5000, vidéken 2000 forint jár az edzőnek, de a kereslet ennek ellenére egyre nő.

Július 31-e után csak azok végezhetnek sportoktatói, szervezői, edzői munkát, akik az Országos Képzési és Vizsgaértékelési Központ által regisztrált oktatási intézmények által szervezett, az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő szakirányú tanfolyamot elvégezték.

Az International Wellness Institut (IWI Európa Oktatási Központ) a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Továbbképző Intézetével (TFTI) és a Magyar Wellness Társasággal közösen dolgozta ki a wellness- és személyiedző- képzés elméleti és gyakorlati kritériumait - tudtuk meg Zopcsák Lászlótól, az IWI igazgatójától. A tananyag összeállításában és a modul rendszerű képzés feltételeinek kidolgozásában részt vett a Magyar Gyógytornászok Társasága, a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Kar Idegenforgalmi Intézete és a Számalk Oktatási Rt. is. Az IWI oktatási központ tanfolyamain szerzett diplomát az amerikai IWI/USA-val kötött licencszerződésnek köszönhetően nemzetközileg elismerik, a magyar központ látja el az IWI teljes európai képviseletét is.

A székesfehérvári Kodolányi János Főiskola (KJF) Idegen Nyelvi és Felnőttképzési Központja a Biovital-Melissa Egészség- és Wellnessközponttal közösen modul rendszerű wellnessképzést végez. A budapesti helyszíneken wellnesskonzulenseket, wellnessmasszőrt, wellnessterapeutát és wellness-továbbképzettségű orvosokat oktatnak. A végzettséghez - a konzulensek kivételével - gyógyászati vagy sportelőképzettség, masszőri, gyógytornászi, illetve orvosi bizonyítvány és szakmai gyakorlat szükséges. A frissen, illetve nemrég érettségizettek nappali rendszerű, ingyenes wellnessképzése folyik a József Nádor Szakképző Iskolában. A huszonkét évnél fiatalabb diákok itt két év alatt megszerezhetik az OKJ-s sportszervező menedzser és a sportedző, sportrekreátor végzettséget. A budapesti székhelyű iskola miskolci, pécsi és szegedi helyszíneken is oktat.

Távoktatással képzi a fitnesz-wellness szakembereket az ELO. A tizenhat füzetes távoktatási csomag tanulmányozásával, a feladatok rendszeres visszaküldésével az egyéves levelező képzésben tanuló diákok jogot szerezhetnek arra, hogy később részt vegyenek az ELO és a Wellness Akadémia közös, már személyes jelenlétet igénylő kiegészítő képzésén, amelynek sikeres abszolválásával OKJ-s, rekreációs alapfokú sportoktatói képzettséget szerezhetnek. Annak, aki előképzettség nélkül, csupán érettségivel érkezik az IWI wellnessoktatási rendszerébe, először négy hónapos wellnesstanácsadó-képzésen kell részt vennie. Az alaptanfolyam ára bruttó 123 ezer forint. A tanfolyamhoz tartozik egy szakmai tábor is, ennek költsége további 30 ezer forint. Ez idő alatt a diákok a hévízi Hotel Carbona wellness-szállodában laknak és étkeznek, kipróbálják az összes terápiás kezelést. Tavaly szeptember óta középfokú wellness-szakembereket is képeznek az IWI-ben. A wellnessközpontok üzemeltetése, kereskedelmi és marketingfeladatai iránt érdeklődő hallgatók két félév alatt wellnessmenedzserré képezhetik magukat. A tanfolyam összköltsége bruttó 278 ezer forint.

Az IWI gyógytornászok részére wellnessterapeuta-képzést is szervez. A modul rendszerű tanfolyam hallgatói - egyéni igényeik alapján - akár több év alatt végezhetik el a képzettség megszerzéséhez szükséges wellnesstanácsadó- alaptanfolyamot és a személyiedző-konzultáns, valamint a kommunikáció, wellnesstrendek tanegységeket. A modulok ára 80 ezer forint, ehhez jön a szakmai gyakorlat 30 ezer forintos költsége. A képzés egyéves, összköltsége csaknem 300 ezer forint. Az IWI folyamatos továbbképzést kínál a már gyakorló személyi trénereknek, testnevelőknek és wellnesstanácsadóknak. A fitnesz/wellness angol szaknyelvének oktatása 72 ezer, a szállodai sportanimátori végzettség 77 ezer forint. A KJF modul rendszerű képzésében az alaptanfolyamért 80 ezer forintot kell fizetni, és a wellness végzettség megszerzéséhez szükséges csaknem 300 órás modulcsomag ára további 300 ezer forint. Az ELO-nál füzetenként csaknem háromezer forint a tarifa, a hat alkalommal zajló személyes konzultáció ára további 45-50 ezer forint. A másfél éves oktatás költsége így eléri a százezer forintot.

A Fit 4 fun fitneszterem az egyik helyszín, ahol az IWI személyitréner- és wellnessképzésének résztvevői tanulnak és gyakorolnak. Vasárnap délután 24 diák egyszerre ismerkedik a preventív fitnesz lazító és erősítő mozdulataival. Sok a lány, de a csapat harmada húszas évei közepén járó fiatal srác. Láthatóan előképzettséggel, sportmúlttal a hátuk mögött jöttek a tanfolyamra. Néhányan fitnesztermekben dolgoznak személyi edzőként, esetleg recepciósként. Gábor, a kosaras- és úszófiú most nyert el egy állást a hévízi wellness-szállodák egyikében, a sikerhez hozzájárult az iskola kiváló hírneve és kapcsolatrendszere is. A legtöbben a várható magas fizetés miatt vannak itt, egyedül Éva, a középkorú menedzser mondja, ő köszöni, jól van a saját helyén, csak szerette volna jobban megismerni a wellnessérzést, többre vágyott, mint amit a lakhelye közelében lévő fitneszterem nyújtani tudott.

Zsuzsi gyakorló testnevelő tanár egy Budapest környéki városkában, esténként a helyi fitneszklubban dolgozik. - A tanfolyam alatt rádöbbentem, milyen hiányos és elavult a 15 éve megszerzett testnevelő tanári szaktudásom. Eddig is figyeltem az új irányzatokat, és igyekeztem ezeket beépíteni az óráimba, mégis úgy gondolom, érdemes volt eljönnöm. A leendő személyi edzők úgy számolják, havi 200-250 ezer forintot keresnek majd. Eddig még csak néhányan vágtak bele az állásvadászatba. Akik külföldre kacsingatnak, bíznak abban, hogy a nyugat-európai, egyesült államokbeli szállodákban, hajókon vagy fitnesztermekben havonta minimum 1500-2000 dollárt kereshetnek. Az IWI jó nemzetközi kapcsolatai talán ebben is segítenek.

Népszerű, de mit jelent?

A személyi edzőért külön fizetni kell, de egyéni programmal megóv a hibáktól A test és lélek harmóniája - a jó közérzet megteremtése egyénre szabott edzésprogrammal, orvosi állapotfelméréssel, táplálkozási és életvezetési szaktanácsadással. Talán így írhatnánk le röviden, mit jelent a wellness. Ez a tudatosan választott, egészséges életmód nemcsak a megfelelő étkezést, a rendszeres mozgást, a különféle stresszoldó technikák használatát rejti magában, figyelmet fordít az alternatív mozgás-masszázs terápiákra, a szépségápolásra, a megelőzésben és gyógyításban egyaránt aktívan használja a naturmedicina vívmányait. A wellness nem korlátozódik az egyre szaporodó wellness-szállodák kínálatára. Jó közérzetünket szolgálja a rendszeres kondicionáló torna vagy a súlyzós edzés, a szabadban tett séta vagy a biciklizés is.

Az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a fitnesztermek száma, ma Magyarországon mintegy tucatnyi fitneszközpont és csaknem 800 fitneszklub működik. Minőségi változás állt be a szalonokban nyújtott szolgáltatásokban. A modern fitnesztermek már nem is hasonlítanak a levegőtlen, alig néhány lestrapált géppel felszerelt őseikre, ahol az edzőként számon tartott, jobb esetben legalább látszatra kigyúrt díszpéldány vagy a csajokat bámulta vagy a többi sráccal versengett, és csak arra figyelt kevéssé, ami a dolga lett volna, hogy a teremben sportolók az eszközöket megfelelően használják. A legtöbb vidéki nagyváros mozgásstúdiójában és a jobb budapesti termekben ma már kiváló minőségű kardiogépek, fürdőmedence, szauna és masszázs várja a vendégeket.