A zöld hűtő szülinapja
2003/12/09 08:00
1767 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Tavaly év végén ünnepelte a Greenfreeze a 10. születésnapját. A világszerte nagy sikert aratott hűtőszekrény nem tartalmaz a környezetre és a légkörre káros gázokat, hanem a természetben előforduló propánt és butánt használja hűtőanyagként. A születésnapon állították elő Argentínában Dél-Amerika első környezetbarát fridzsiderét.

2003. november 18-án ünnepelte 10. születésnapját a Greenpeace ózonbarát hűtőszekrénye, amelyet nem meglepő módon Greenfreeze névre kereszteltek. Eredetileg Kelet-Németországban, a volt NDK-ban fejlesztették ki, de már az egyesült Németországban dobták piacra 1993-ban.

Környezetbarát technológiát alkalmazva a Greenfreeze nem bocsátja ki azokat a mérgező anyagokat (FCKW-t, azaz fluor-klór-szénhidrogént, illetve FKW-t, azaz fluor-szénhidrogént), melyek nagymértékben ártalmasak a légkörre, illetve károsítják az ózonréteget.

Az ózon az oxigén módosulata. A sztratoszférában (a tengerszint felett 10-80 kilométeres magasságban) folyamatosan képződik oxigénből a nap ibolyántúli sugarai hatására, majd igen rövid idő alatt ismét lebomlik. Az ibolyántúli sugárzás hatására keletkező ózonrétegnek az a feladata, hogy megvédje a Földet a veszélyes ibolyántúli sugárzástól.

A tudósok a '70-es években észlelték először, hogy a légkör ózonrétege vékonyodik. Elkezdték vizsgálni, mi lehet az oka ennek, és hamar rájöttek, hogy a kiváltó ok összefüggésbe hozható az ember gyártotta kémiai anyagokkal. A hűtőberendezésekhez, kozmetikai és háztartási spray-k hajtógázához, neoncsövekhez használt gázokról van szó. Ezek különféle klór és brómvegyületek, amelyek a levegőbe, majd onnan a sztratoszférába jutva megbontják az ózonmolekulákat. A tavasszal felerősödő napsugárzás hatására a sarkvidék feletti jeges felhőkben található, a jégszemcsékhez tapadó klór- és brómvegyületek és az ózon reakcióba lépnek egymással, ezzel elpusztítva azt. A jelenség minden évben kb. 4 hónapig tart. Ehhez a folyamathoz rendkívül hideg körülményekre, - 80 C alatti hőmérsékletre van szükség. Az üvegházhatás felgyorsítja az ózonpajzs ritkulását, ugyanis az éghajlatváltozással járó, a légkör alsó rétegeiben tapasztalható felmelegedés a sztratoszférában lehűlést eredményez.

A Greenfreeze a születésnapját úgy ünnepelte, hogy gyártását a jubileumi évben Dél-Amerikában is megkezdték. A Buenos Aires-i hűtőszekrénygyárban az első dél-amerikai Greenfreeze-t, 2003. november 18-án állították elő. Az argentin Greenfreeze az első ózonbarát hűtőszekrény Dél-Amerikában, de már a többmilliomodik a világon. Ez a mintegy százmillió hűtőszekrény a mai napig is védi az ózonréteget az üvegházhatástól: máig több mint 400 millió tonna szén-dioxidot spórolt meg, ez a mennyiség Németország szén-dioxid kibocsátásának a felét teszi ki. A mesterségesen előállított, káros vegyi anyagok helyett a Greenfreeze természetben is előforduló anyagokkal hűt: hűtőanyagként a propán és a bután szolgál.

Európában az ózonbarát Greenfreeze-technológiával működő háztartási gépek a piac 60 százalékát uralják. Az Egyesült Államok az utolsó, mely nem adja be a derekát, és mindent megtesz azért, hogy az USA-ban a Greenfreeze ne kaphasson teret. Ráadásul mind a mai napig használják a bevásárlóközpontok és autók klímaberendezéseiben a légkörre kimondottan káros FKW-t (fluor-szénhidrogént) is. Pedig a környezetkímélő Greenfreeze hűtőszekrény az azóta eltelt tíz év alatt a világ számos országában aratott sikert.