Közel a drámai két fok
2012/04/13 00:00
2567 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Minden a Stanford Egyetem egykori diákjával Denis Hayes-el kezdődött, az ő fejéből pattant ki a Föld Napjának alpgondolata. 1970. április 22-én 25 millió amerikai támogatásával tartották meg az első Föld napját. A történelmi esemény hatására a dolgok felgyorsultak, az országban fontos változásokat hoztak a környezetvédele területén. Szigorú törvényeket hoztak a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédelmi szervezetek jöttek létre és az emberek között is egy ökológiai szemléletmódváltás történt.

földnapja

Magyarország 1990-ben csatlakozott a programhoz és létrehozták a Föld Napja Alapítványt, illetve egy az eseményeket koordináló hírközpontot. Mára a kezdeményezés még kiterjedettebbé vált és több száz millió ember mozdul meg a jeles napon felhívva az emberek figyelmét bolygónk környezetvédelmére, a természeti értékek megóvására.

A legégetőbb problémát a talaj, a víz és a levegőszennyezés jelentik, melyeket a felelőtlenül kezel hulladékok, az iapri létesítmények , az atomerőművek és  a gépjárművekből ömlő gázok veszélyeztetnek. Az egyre nagyobb ütemben növekvő fogyasztás, a fogyasztói társadalom rákfenéje, a természeti értékek eltűnéséhez, a fajok kipusztulásához és a vadonok eltűnéséhez vezetnek.

Kerékpárra ember

A mozgalom 2010-ben nagykorába lépett, ekkor töltötte be 20. évét és bár sok mindent sikerült már elérni, a jövő számára is bőven akad tennivaló. A szelektív hulladékgyűjtők már a legtöbb országban működnek, elérhetőek a környezetbarát termékek, sok országban káprázatos teljesítménnyel működnek szélkerekeink és napkollektoraink és lassan az emberek egyre nagyobb része is rájön a kerékpár nyújtotta előnyökre, mégis rengeteg még a dolgunk a fogyasztások mérséklésében, a felelősebb vegyszerhasználatban, a szemétfeldolgozás, az energiapazarlás és az autózás területén.

Az üvegház hatású gázok kibocsátása a mai napi egyre növekvő méretekben terheli környezetünket, ezzel serkentve az éghajlatváltozás ütemét is, ami szintén beláthatatlan következményekkel, a természeti tényezők szélsőségesedésével fog járni. A szakemberek hosszú évek óta mondogatják, hogy a 24. órban vagyunk, de egyre valószínűbb, hogy már túljutottunk ezen a ponton; a kiotói egyezmény össznemzetközi elfogadása és aláírása, a nagyállamok közötti önző hatalmi játszmáknak köszönhetően mégis késik.

Döntéshozók felelőssége (is)

Az eredmény, hogy mára elérkezett az emberi tevékenység által is befolyásolt éghajlatváltozás, minek következményeként, az átlagos globális hőmérséklet majd egy egész celsius-fokkal megnőtt, a globális felmelegedés nagymértékben fokozódott, így közel kerülve a kritikus két celsius-fokos határhoz.

A föld napjának résztvevői szervezett programjaikkal próbálják meg rávezetni az embereket a helyes életmódra, ami kerüli a pazarlást, és egy környezettudatosabb életvitelre sarkall. Mára számos alternatív technológia áll rendelkezésünkre, amik alkalmazásának bevezetésében a politikusokat és a törvényalkotókat nagy felelősség terheli, hiszen a megújuló erőforrások az ő gyermekeik és az azt követő generációk életét teszi majd élhetővé és fenntarthatóvá.

Valszínűleg senki sem szeretné, hogy a gyermekei, unokái és azok leszármazottai ne tudják már meg,  milyen a friss levegő, milyen egy zöld rét, milyen a tiszta patakokban, tavakban megfürdeni vagy egy csendes erdőben feltöltődni.