A rákos megbetegedés okai
2012/02/02 08:00
3140 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A rák a huszadik század betegsége. Korábbi századokból nem ismertek rákos megbetegedések, ez persze nem azt jelenti, hogy nem fordulhatott elő ilyesmi, de az orvostudomány fejlődésével vált ismertté ez a betegségcsoport. A történelemben rengeteg járvány pusztított, melyek évtizedeken át szedték áldozataikat. A legtöbb ezek közül eltűnt, vagy gyógyíthatóvá vált majd a huszadik században megjelent a rák.

mikroszkop_520

Mi is a rák?

A rák az egyik legelterjedtebb és legveszélyesebb betegség napjainkban. Még mindig nincs pontos magyarázat a kialakulására, szinte bármelyik testtájat és szervet megtámadhatja és amennyiben rosszindulatú, hihetetlen gyorsasággal képes elpusztítani az emberi szervezetet.

A ráknak rengeteg változata létezik. Leggyakoribb a tüdőrák, mely sok esetben a dohányzás számlájára írható, de az első tízben megtalálható a gyomor-, a hasnyálmirigy-, és a szájrák is. Napjainkban egyre gyakoribbá válik a melanóma, vagyis a bőrrák is, mely az éghajlat változásának és az ózonréteg elvékonyodásának köszönhető. Ez leginkább az anyajegyek elváltozásaként, vagy új, amorf külsejű anyajegyek megjelenéseként érhető tetten, így érdemes napozás után vizsgálni magunkat, megelőzés képen pedig fontos magas faktorszámú naptejet használni különösen az érzékeny bőrűeknek!

A rákos megbetegedések kétfélék lehetnek: rosszindulatúak és jóindulatúak. Így tehát vannak gyógyítható megbetegedések, melyeket, ha időben észlelnek, műtéti úton eltávolíthatóak megelőzve az átterjedést. Sajnos azonban nem ritkán olyan rák alakul ki, melyet nem lehet gyógyítani, mivel olyan létfontosságú szervet támad meg, mely nem műthető, legfeljebb transzplantálható, esetleg a betegség már átterjedt más területekre is. Ilyenkor kemoterápiás kezelést szoktak alkalmazni, hogy legyengítve a szervezetet lassítsák a betegség terjedését. Ez azonban csak időnyerés, nem jelent teljes felépülést.

Hogyan alakul ki?

A rákos sejtek osztódással, vagy úgynevezett sejtburjánzással kezdődnek, ekkor a rákos sejt a szervezetbe jutva, vagy ott kialakulva elkezdi átírni a körülötte lévő egészséges sejteket a saját maga mintájára, tulajdonképpen megfertőzve azokat. Ez a fajta sejtburjánzás okozza a rákot, mely tehát lehet jó vagy rosszindulatú. A kialakulásban kétféle gén vesz részt: az egyik az onkogének csoportja, melyek segítik a rák kialakulását. A másik tábor az úgynevezett tumorszupresszor gének csoportja: az ő faladatuk a rákos sejtek kialakulásának meggátolása. Mivel a rákos sejtek átírják az egészségeseket, így sajnos igen hamar elvégzik ezt a tumorszupresszorok csoportján is, kikapcsolva azokat.

A génekben van?

Az orvostudomány még mindig nem tud pontos magyarázatot adni arra, hogy miért lesz valaki rákos beteg. Köztudottan rákkeltő a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és jó pár kémiai anyag, így az ólom, a dízelgázok vagy például az alumínium vegyületek. Azonban előfordul, hogy olyanok is megbetegednek, akik egészséges életet élnek és sehogy sem érintkeznek ilyen és ehhez hasonló kémiai vegyületekkel. Vajon akkor hogyan válogat a rák, ki és miért lesz beteg? Sajnos egyértelmű válasz nem létezik. Tény azonban, hogy genetikailag is örökölhető, így fontos, hogy amennyiben tudunk rákos megbetegedésről felmenőink közül, menjünk el kivizsgálásra és figyeljünk fokozottan oda egészségünkre!

Fontos hinnünk benne, hogy néhány évtized kutatómunkája és az orvostudomány fejlődése segít majd megtalálni a rák ellenszerét, újabb, esetleg agresszívabb betegségeknek adva ezzel teret.