Áfonya
2003/01/23 08:00
1496 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Fekete (Vaccinium myrtillus) és vörös (Vaccinium vitis-idaea) változatban fordul elő.

Leírás és előfordulás

afonya Míg a fekete áfonya a lombhullató cserjék családjába tartozik és erdei fenyvesekben, bükkösben fordul elő, addig a vörös igazi hegyvidéki faj, s az erdei fenyvesek, havasi és alhavasi rétek jellegzetes örökzöld törpecserjéje. A fekete áfonya nálunk 15-60 cm-re nő meg, levelei élénkzöldek, rövidnyelűek, 1-3 cm hosszúak. Virágai zöldesvöröses színűek, a levelek hónaljában 2-4 cm hosszú kocsányon csüngnek, s gömbösek, korsó alakúak. A virágzás ideje május-június között történik. Termése kékesfekete, hamvas, sötétvörös levű bogyó. A vörös áfonya mai határunkon belül ritka előfordulása miatt védett, eszmei értéke a 10.000 Ft-ot is eléri. Levelei télen is megtartják élénkzöld színüket, fényesek, élük enyhén csipkézett, csúcsuk gyakran kicsípett. A májusban-augusztusban nyíló virágok pártája fehéres rózsaszín, harang alakú. Termése vöröses bogyó.

Felhasználható részei

A fekete áfonyánál a levél (Myrtilli folium) és a termés (Myrtilli fructus) egyaránt használható, a vörösnél pedig csak a levélrész (Vitis idaeae folium).

Hatóanyagai

A fekete áfonya levelei elsősorban cserzőanyagot, flavonoid- és iridoid vegyületeket, termései pedig antociánokat (legfontosabb a mirtillin) és növényi savakat tartalmaznak, a vörös áfonya 3-5% arbutin nevű flavonglikozidot tartalmaz.

Hatásai

A fekete áfonya termése összehúzó (adstringens), antibakteriális és a hajszálerek törékenységét csökkentő, levelei pedig enyhe vércukorszint-csökkentő hatásúak. A vörös áfonya antibakteriális, vizelethajtó (diuretikus) és összehúzó (adstringens) hatású.

Alkalmazható

A fekete áfonya ma is jelentős szerepet tölt be a népi gyógyászatban, ahol leveleiket és terméseiket egyaránt hasznosítják. A leveleknek vérnyomáscsökkentő, vizelethajtó és köhögéscsillapító hatása van teába téve, míg a terméseit nyersen vagy szárítva fogyasztják, esetleg teaként vagy gyógypálinkának elkészítve gyomorbajok és hasmenések esetén isszák. A vörös áfonya levelei húgyúti fertőtlenítő szerként használhatók.

Figyelmeztetések

A fekete áfonya leveleinek túlzott fogyasztása mérgezést idézhet elő, míg a vörös áfonya nagyobb mértékű alkalmazásakor gyomorirritáció fordulhat elő.

Vissza