Agyi érkatasztrófák
2013/11/06 08:00
2763 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Évi 20 ezer honfitársunkat veszítjük el, pedig megelőzhető lenne. A korai felismerés szintén kulcsfontosságú.

stroke-cikk Fontos a felismerés és a gyors intézkedés

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, nem lehet elégszer leírni, hogy mindennapi életmódunk döntően meghatározza életkilátásainkat. Különösen annak ismeretében, hogy hazánkban a szív- és érrendszeri betegségben meghaltak aránya nem javuló, hanem romló tendenciát mutat, igaz ehhez részben az is hozzájárul, hogy a hazai lakosság öregedő tendenciát mutat. 2012-ben az elhunytak 54%-át vesztettük el szív- és érrendszeri betegségben, azaz olyan betegségben, melynek okait, megelőzési lehetőségeit 100 százalékosan ismerjük. Az okok közt négy kulcstényező szerepel: egészségtelen táplálkozás, mozgásszegény életmód, dohányzás, stressz.

Mi jelent az agyi érkatasztrófa?

Az agyi érkatasztrófa egy összefoglaló név, amely az agy vérellátásáért felelős erek valamilyen elváltozását jelenti. Az agyvérzés vagy stroke kifejezés sokak által ismert, azonban ez az agyi érkatasztrófák csak kisebb százalékának okozója. Tényleges érfalsérülés, azaz vérzés az agyi érkatasztrófák csupán 20%-ban fordul elő. A gyakoribb, az esetek kb. 80%-ban az agyi infarktus vagy agyembólia egyes erek elzáródását jelenti. Az elzáródást okozó vérrög (trombus) vagy az agyban alakul ki vagy a szervezet más részében és a véráram útján az agyba jut, majd ott elzár egyes ereket.  További szinonimák is ismertek a köznyelvben: szélütés, agyguta. Magát a jelenséget egyébként már az ókori görögök is ismerték.

Mi okozza az agyi érkatasztrófákat?

A négy tényezőt már említettük, ezek együttesen számos betegséget alakítanak ki. A magas vérnyomás majd négyszeresére, a cukorbetegség közel kétszeresére növeli az esélyeket. Agyi érkatasztrófa gyakrabban fordul elő férfiaknál, 40 év felett minden férfi veszélyeztetett, nőknél 50 év felett emelkedik jelentősen a rizikó.

Mik a tünetei?

A tünetek korai felismerése nagyon fontos! Korai stádiumban lényegesen nagyobb az esély a sikeres kórházi ellátásnak. Kezdeti, enyhébb tünetek közé tartozik a végtagok gyengesége, ügyetlensége, a fejfájás, látászavar, kettős látás, látótár kiesés. A tünetek jelentkezhetnek olykor hirtelen féloldali bénulással, beszédzavarral, eszméletvesztéssel. A korai tüneteket a sérült gyakran nem is érzékeli, a jelenlévők lehetnek figyelmesek az aszimmetrikus szájra például.

Vizsgáljuk meg a sérültet!

Ha bizonytalanok vagyunk. végezzünk el néhány egyszerű vizsgálatot!

  1. Mosolyogj! Kérjük meg a sérültet, hogy mosolyogjon. Ha arca, szája aszimmetrikus, azonnal mentő!
  2. Csukja be szemeit, mindkét kezét nyújtsa ki maga elé! Ha egyik keze süllyedni kezd, nagy a baj!
  3. Nyújtsa ki nyelvét! A nyelv aszimmetrikus helyzete agyi érkatasztrófára utal.
  4. Tegyük keresztbe kezünket, majd kérjük meg, szorítsa meg mindkettőt! Ha egyik gyengébb, stroke-ra utalhat.

Bármelyik vizsgálat felveti az agyi érkatasztrófa lehetőségét, azonnal hívjunk mentőt! A sérültet fektessük le, felső teste legyen enyhén megemelve!

Mit tehetek fiatalkorban?

A szív- és érrendszeri betegségek nem egyik napról a másikra, hanem évtizedek alatt alakulnak ki. Életmódunkat fiatalkorunkban alakítjuk ki, a már említett négy tényező közül talán a táplálkozás a legfontosabb. Figyeljünk oda nagyon a finomított szénhidrátok és a só bevitelére. Leggyakrabban ez okozza a problémát. Természetesen ne hanyagoljuk a rendszeres testmozgást, viszont kerüljük a dohányzást.

Marsi Zoltán cikke