Agyrázkódás
2014/01/27 08:00
5961 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az agyrázkódás az egyik leggyakoribb fejsérülés, mely akár életveszélyes is lehet.

Fogalma

Az agyrázkódás a fejet ért ütés (pl. elesés, rúgás, labdával megdobás stb.), illetve a testet ért fizikai behatások (pl. elesés, elcsúszás, leesés stb.) következménye. A problémát a koponyacsontnak ütköző agyállomány, illetve az agyállomány sérüléséből származó vérzés jelenti.

Ha bármely testrészünket beütjük a keletkező vérömleny (hematóma) kifelé szabadon tud tágulni, ez okozza az ütések utáni lilulást és duzzanatot. Amikor a lágy agyállomány a koponyacsontoknak ütközik hasonló folyamat játszódik le, azonban a koponyacsontok megakadályozzák a szabad tágulást. A vérömleny egyetlen irányban tud növekedni, az agyvelő irányába.  Az itt keletkező vérzés, így nyomást gyakorol a puha agyállományra.

Az agyrázkódás következménye függ az ütés erősségétől, a kiterjedés nagyságától, hogy mely agyterületet érte az ütés, illetve mely agyterületen alakul ki a duzzanat általi nyomás.

agy-vertical

Előfordulás

Leggyakrabban sportbaleset vagy esésből származó ütés következménye. Labdajátékoknál gyakran a labda okozza, míg idősebbeknél az elcsúszás során bekövetkező koponyaütés. Kialakulhat gépkocsi baleset, illetve a fej véletlenszerű beütése következtében. Nem ritka a kemény küzdősportoknál, játszóréti eséseknél, továbbá nagysebességű sportoknál, így a síelésnél. Természetesen a lehetőségek tárháza végtelen, csupán a legismertebbeket soroltuk fel.

Tünetei

Az agyrázkódás leggyakoribb tünetei közé a fejfájás, hányinger és hányás tartozik. Emellett számos egyéb jele is mutatkozhat. Egyes esetekben eszméletvesztés kíséri, míg máskor emlékezet kiesés, esetleg a rövidtávú memória rövid idejű zavara. Kialakulhat kettős látás és fülcsengés, sok sérült álmosságra panaszkodik.  Szintén nem ritka a zavart tudat, meglassult beszéd, csodálkozó tekintet. Nagyon ritkán előfordulhat görcsroham, mely az egész testre kiterjed.

Elsősegély

A sérültet nyugtassuk meg, ültessük vagy fektessük le. A legszerencsésebb a fektetés, enyhén emelt felsőtesttel és fejjel. Kérdezzük ki panaszairól, kövessük nyomon az állapotát! Előfordulhat, hogy a baleset következtében más testrésze is megsérült, ezért óvatosan tapintsuk át testét, keressünk sérüléseket!

Az eszméletlen sérültnek légutat kell biztosítani stabil oldalfektetéssel!

Vegyük komolyan az agyrázkódást!

Ahogy a bevezetőben írtuk az agyrázkódás az egyik leggyakoribb fejsérülés, szinte biztosan van mindenkinek olyan ismerőse, aki szenvedett már agyrázkódást. Szerencsére a tünetek a legtöbb esetben hamar csillapodnak, olykor azonban több napig is fennállhatnak. Nem szabad megfeledkeznünk azonban arról, hogy ha a korábban említett duzzanat az agy valamely fontos központját nyomja, így például a légzőközpontot nagyon súlyos következmények alakulhatnak ki. Ennek tükrében az agyrázkódást mindig komolyan kell kezelni, azaz biztosítani a sérült nyugalmát és mielőbb mentőt hívni!

Hosszú távú hatások

Számos kísérlet vizsgálta az agyrázkódás hosszú távú hatásait. Egyes vizsgálatok rámutattak arra, hogy az agyrázkódás következménye akár az eset után harminc évvel is kimutatható. Bizonyos sérülteknek az agyrázkódás után megváltozott a gondolkodása és a koncentráció képessége, míg mások rendszeres migrénről, látászavarról számoltak be. Ismertek olyan esetek, amikor a magatartásban vagy a korábbi érdeklődés megváltozásában következett be változás.

Marsi Zoltán írása