Ajánlás az egészséges iskolai táplálkozásért
Ferenczi Anita
2005/01/18 08:00
1887 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az Egészségügyi Minisztérium honlapján közzétették azt az ajánlást, amely az iskolai büfék korszerű táplálkozást jelentő választékának kialakítását segítheti, és hozzájárulhat a diákok egészséges táplálkozásra való hatékony neveléséhez.

Ebben az anyagban - amelyben tiltásról nincs szó - 19 pontban csoportosították a különféle élelmiszereket. Külön táblázat foglalja össze azokat, amelyeket nem ajánlanak az iskolai büfék számára, illetve más, egészségesebb kínálattal helyettesítő termékek.

Az egészséges táplálkozás mellett a mindennapi testmozgás is fontos!

A cukorkák és szénsavas üdítők helyett rostos gyümölcs- és zöldségleveket, csokoládék és cukorkák helyett müzliszeleteket, aszalt gyümölcsöket, chipsek, sós ropik helyett szezámmagos ropit, pattogatott kukoricát, puffasztott gabonaszeletet, natúr olajos magvakat javasolnak az iskolai büfékben eladásra kínálni, említett néhány példát a főtanácsos. Somhegyi Annamária az egészséges táplálkozás mellett fontosnak tartja, hogy minden gyermek vegyen részt a hét minden napján valamilyen iskolai testmozgásban, és nagyobb hangsúlyt kapjon az egészségtan oktatása is. Alapkövetelménynek nevezte, hogy a modellprogram az egész tantestület elhatározásával induljon el, és abba valamennyi érintettet, így a szülőket is bevonják. A program kész, ha a források rendelkezésre állnak, bármikor elindulhat - közölte a főtanácsos.

Kölyökbarát termékek: figyelnek a gyermekek speciális igényeire is

Az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium csütörtökön azt közölte, hogy a tárca a Kölyökbarát Termék programmal nyújt segítséget a szülőknek és a gyerekeknek a biztonságos termékek kiválasztásában. A program olyan termékek listájával kíván segítséget nyújtani a szülőknek és a gyermeknek, amelyek valóban biztonságosak, továbbá a gyermekek testi és lelki fejlődését szolgálják. A program védjegye tanúsítja, hogy az adott termék magas minőségi elvárásoknak felel meg, és a gyermekek speciális igényeit figyelembe véve készült. A program nonprofit kezdeményezés, bevételeit a kezdeményezés népszerűsítésére, működtetésére és a fogyasztóvédelmi szemlélet elterjesztésére fordítják.

Mesterházy Attila politikai államtitkár a gyermekkorú fogyasztók védelme kapcsán arra az adatra is felhívta a figyelmet, amely szerint az elmúlt öt-tíz évben nőtt az elhízott gyermekek száma, aminek vitathatatlan oka a hibás táplálkozás és a mozgásszegény életmód.Az államtitkár példaértékűnek nevezte azt a kezdeményezést, amely korlátozná az iskolai élelmiszerek árusítását, és elképzelhetőnek tartja, hogy egyes termékeket kitiltsanak az intézmények büféiből. Az oktatási miniszter a közelmúltban arra kérte tárcájának illetékeseit: tekintsék át, hogy a gyermekek egészségesebb táplálkozása érdekében hogyan lehetne az iskolai büfék, élelmiszer-automaták működtetésének szabályozóit módosítani.

Forrás

  • magyarorszag.hu
  • Educatio Press

Kép forrása

  • aca.ninemsn.com.au