Alkoholfogyasztási körkép
Érsek Dóra
2004/07/20 08:00
2107 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A következő években Európa egyik legkomolyabb problémájává az alkoholizmus fog válni. A dohányzás és a magas vérnyomás után ez a betegségek kialakulásának leggyakoribb oka. Ám hiába küzdenek egyes országok az alkoholizmus ellen, ha az EU bátorítja a nemzetközi piacot.

Káros szenvedély

Az erős alkoholizmus köztudottan mellrákhoz, szélütéshez és májzsugorodáshoz vezethet. Az italárak pedig egyre csökkennek, mellyel egyenes arányban emelkedik az alkoholfogyasztás mértéke. E probléma kezelésére rendeztek konferenciát Varsóban, melyen kutatók, orvosok, tudósok és kampányolók vettek részt. Tony Blair elismerte, hogy Nagy-Britannia városközpontjaiban is elvadultak a nagy ivászatok. Véleménye szerint a szeszipart kényszeríteni kellene arra, hogy fizessenek a rendőrségnek az emelkedő bűncselekmények miatt, ami 17 millió dollárt kóstálna egy évben. Ám Blairnek és az Unió vezetőinek ennél kényesebb problémát kell megoldaniuk, ez pedig nem más, mint az alkohol ára. A szeszes termékekre kivetett magas adó ugyan nem népszerű, de csökkenti a fogyasztást. Az alkohol vámdíjának csökkentése pedig jelentős emberi kockázatba kerül: a lengyel fiataloknak jelenleg húsz százaléka van kitéve az alkoholizmus kockázatának, mivel 2002-ben csökkentették a fogyasztási vámadót.

Jerzy Mellibruda, a probléma megoldásáért felelős állami hivatalnok megfigyelése szerint "Az italárak az évben 25 százalék alá csökkentek, és egy évvel később látható volt, hogy a vodka fogyasztása 25 százalékkal megemelkedett. A kettő közti összefüggés egyértelmű" - mondta. Az észtek afeletti boldogságát, hogy nagy mennyiségű vodkát vagy sört ihatnak, megzavarja a Tallin utcáin szombat esténként randalírozó részeg finnek hangja. Ugyanis amióta Észtország is az Unió tagja, a finn fiatalok nagy számban özönlenek hétvégenként az új európai partner vendégszeretetét élvezni az Észtországban fele annyiba kerülő szeszes italok miatt. A helyzet azért is örvendetes, mert a vízumkérelmek eltörlése miatt már nem kell a hajókon elfogyasztaniuk a vámmentes sört.

Európai körkép

Persze a finn kormánynak is feltűnt e hajóutak népszerűsége, ezért az alkohol adóját 44 százalékra csökkentette. Ez nem volt túl okos lépés, hiszen ez az alkoholfogyasztás hirtelen növekedéséhez vezetett. Emiatt a vodka fogyasztása körülbelül 40 százalékkal emelkedett meg. Ráadásul így is sokan mennek majd Észtországba, mivel még mindig olcsóbbak az ottani árak. Az alkoholra hagyományosan magas adókat kivető skandináv országok most aggodalommal szemlélik az Unió döntését. A svédek tartanak a növekvő csempészet fenyegetésétől valamint attól is, hogy az emberek Finnországba mennek át az olcsó italért.
Az Eurocare nevű szervezet Európa-szerte elfogadott szabályozást szeretne, és fontosnak tartja, hogy felhívják az új tagállamok figyelmét arra: szembe kell nézni az egyre súlyosabbá váló problémával. Franciaországban egy 1991-ben hozott törvény megtiltotta az összes szeszes ital reklámozását a televízióban és a moziban, valamint azokat a reklámokat is, amelyekben alkoholt fogyasztanak.

A szakértők fontosnak tartanak egy egész Európára vonatkozó törvény létrehozását, amely fokozatosan vezetné be az alkohol reklámozásának betiltását hasonlóképpen, mint a cigaretta esetében. "Fel vagyok háborodva az ötlettől, és biztos vagyok benne, hogy nem működne ez az EU által alkalmazni kívánt törvény" - mondta Helmut Wagner, az európai szeszipart képviselő úgynevezett Amszterdami Csoport vezetője. Hozzáfűzte: nincs bizonyíték arra, hogy valóban csökkentette az alkoholfogyasztást a franciák által létrehozott rendelet. A franciák csupán egy százalékkal kevesebb alkoholt fogyasztanak az elmúlt harminc évben, így nehéz lesz bizonyítani, hogy a törvény valóban működik.