Állati hőség
2013/06/21 10:39
1074 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Nem csak az emberek – főként a gyerekek és öregek, hanem az állatok is megszenvedik a nagy hőséget. Az állatvilág azon tagjai, akik megtehetik, árnyékba, vízpartra és itatóhelyek közelébe húzódnak. De ahogy a zsúfolt strandon, itt sem jut hely mindenkinek. Viszont minden állatnak van valamilyen trükk a tarsolyában kánikula ellen.

Vannak olyan állatok, amelyek elég látványosan képesek kimutatni, hogyha melegük van. Nyelvüket hosszan kilógatják, és jó hangosan lihegnek. Ám nem minden állat tudja ilyen kifejezően a külvilág tudtára adni, hogy melege van.

Tollas trükkök

A madarak nem tudnak ilyen eszközökkel élni, ők a kánikula ellen úgy védekeznek, hogy felborzolják a tollazatukat, mert így könnyebben éri bőrüket a hűsítő fuvallat. Rendkívüli melegben csőrüket kitátva lihegnek ők is, és a vízbe is bemerészkednek egy kis hűsölés kedvéért. Ha télen etetjük a madarakat, akkor nyáron se feledkezzünk meg róluk, tegyünk ki nekik egy lapos edényben vizet. Akárcsak az etetők esetében, az itatóknál is a legfontosabb tennivaló, hogy folyamatosan működtessük.

hoseg-allatkert-varju Varjú fürdő (forrás: MTI)

Nyelvlógatás és lihegés

Visszatérve a kutyákhoz, közülük különösen kell vigyázni azokra, akiket láncon tartanak vagy autóban vannak. Nem szabad tűző napon hagyni őket és biztosítani kell a megfelelő mennyiségű friss ivóvizet. A lihegésen túl segít a hőség elviselésében a kutya bundájának benedvesítése vagy akár úsztatása is. Ha a kutya intenzíven liheg, nyelvét egyfolytában kilógva tartja, aminek színe esetleg sötétebb a megszokottnál, ez akár nagy baj jele is lehet, ilyenkor gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet.

hoseg-kutya Kutyahűtés kézzel (forrás: MTI)

Mosakodás és lihegés

A macskák annyival rosszabb helyzetben vannak a kutyáknál, hogy jóval kisebb a nyelvük. Viszonylag kevés izzadságmirigyük van, ezért bundájukat nyalogatva, az elpárolgó nyállal hűtik magukat. Tikkasztó melegben kitátják a szájukat és lihegnek. A szapora légzésen keresztül párolog a nyál a toroküregben és biztosítja a testhőmérséklet csökkenését.

Nagy fül, nagy hűtés

Szerencsésnek mondhatóak azok az állatok, akiknek nagy fülük van. Persze nem véletlenül nőttek nagyra a fülek. Például a nyulak és az elefántok füleiket használják hőmérsékletszabályozásra. Hőségben a nyulak kevésbé szőrös fülein erősebben áramlik át a vér, ezzel hőt adnak le. Az elefántok nagy, legyezőszerű fülekkel hűtik magukat. Egyrészt megmozgatják a levegőt maguk körül, másrészt a vékony fülben lévő erekben hűtik a vérüket. Ezzel kívül-belül meg van oldva a hűtés. Nem véletlen az sem, hogy az indiai elefántok fülei kisebbek az afrikai rokonokénál. Az indiai elefántok ugyanis inkább erdőkben élnek, míg az afrikai elefántok a nyílt szavannákon. Az árnyas erdőben könnyen elviselni a trópusi klímát, kevesebbet kell hűteni.

hoseg-elefant Jól jönnek a nagy fülek

Pocsolya wellness

Amint az már kiderült, az állatok alig, vagy egyáltalán nem izzadnak. Nem kivételek ez alól a disznók sem. Ezért a nyári kánikulában ők inkább kiélik a fürdőzés iránti szenvedélyüket: pocsolyákban dagonyáznak. Hűtik magukat, illetve a sárral az élősködők ellen is védik magukat. Ha a sár megszárad rajtuk, odaragadnak például a szúnyogok és a legközelebbi fához dörgölőzve könnyedén megszabadulhatnak a vérszívóktól.

Eközben az állatkertben

Optimális esetben az állattartó helyeket eleve úgy tervezik meg, hogy az állatok számára különböző hőmérsékleti zónák, napnak kitett és árnyékos helyek is hozzáférhetőek legyenek. A pingvineknél például árnyékoló vitorlákat feszítenek, bár az Állatkertben látható pingvinek egy Dél-Afrika partvidékén honos faj képviselői, ezért nem viseli meg őket annyira a nyár. Szükség esetén hűs zuhanyról is gondoskodnak a számukra. A jegesmedvéknél tekintélyes méretű medence segít elkerülni az állatok felhevülését, jóval többet is fürdenek ilyenkor, mint más évszakokban.