Állati jó játéktárolók
2010/12/16 08:00
2756 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Ha van otthon egy-két kiürült, méretes műanyagpalackod, nehogy kidobd, mert egy kis barkácsolással ötletes tárolókká alakíthatod ezeket. A pocakos malac hasában például kényelmesen elférnek a játékaid, a kisebb üvegekből pedig kutyapersely készülhet, vagy apróbb dolgaidat tarthatod bennük.

jatektarolo_2 A karakteres, pöttyös malacka testének válassz desztillált vizes flakont, a lábakhoz pedig papírhengerekre lesz szükséged. A borításhoz használj selyempapírt (fehéret és rózsaszínt). A flakon egyik oldalára vágj óvatosan sniccerrel egy akkora ajtót, amekkorát a palack mérete megenged, hogy kényelmesen bele lehessen nyúlni. Próbáld úgy kimetszeni az ajtócskát, hogy egészben maradjon a téglalapforma.

A flakon ablakkal szemközti oldalára ragassz fel négy papírhengert cellux segítségével, ezek alkotják majd a lábakat. Hogy jól ráfeküdhessenek a flakonra, egyik végüket vágd le ferdén. Keverj el egy kanálnyi tapétaragasztót vízzel (az utasítás szerint), és tépkedj csíkokra fehér selyempapírt. A papírdarabokat ragasztós ecsettel simítsd a palackra, beborítva a teljes felületet. Ezzel rögzítsd a lábakat is. Fedd le a kivágott ajtót is, amit száradás után két szalagdarabbal rögzíts a nyílás széléhez, mintha zsanérok lennének. Ezután vond be az egész testet rózsaszín selyempapír-darabokkal, több rétegben.

jatektarolo_3 Hogy fogantyúja is legyen, ragassz fel egy 8 cm-es, félbehajtott szalagot a fedél belső oldalára. A szalagzsanérral szemközti oldalra, a nyílás alsó felére is ragassz papírcsíkot, ez támasztja meg az ajtót. Száradás után rögzíts ciklámenszínű foltokat a malacra. Vágd ki a füleket és a farkincát rózsaszín kartonból, s ragaszd fel, csakúgy, mint a szemeket. Borítsd be a kupakot is, ez lesz a malac orra, majd csavard a helyére. Végül rajzold meg az arcvonásokat filctoll segítségével.

A kutyus a malachoz hasonlóan készül. Fajtája már a flakonválasztásnál eldől: a hosszú hengeresekből lehet tacskó, a rövid, zömökekből pedig puli is. A végső karaktert a ráragasztott "bunda" színe és a papírból kivágott fülek, farkak formájával adja meg. Ha perselyt készítesz, akkor csak kis nyílást vágj a kutya hátára. A fehér selyempapír borításra ragassz barna és fekete foltokat. A füleket, a farkat és a névtáblát kartonból vágd ki, a nyakörvet pedig szalagból vagy keskeny hevederből alakítsd ki.

A malac és a kutyus elkészítéséhez szükséges sablonokat a 2011. januári Praktika magazin mellékletében találod.

Ha további könnyen elkészíthető dekorációs- és ajándékötletekre is kíváncsi vagy, látogass el a magazin honlapjára.

jatektarolo_5