Aloe
2003/01/23 08:00
984 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A liliomok családjába tartozó növény hegyes, kard alakú levelekkel rendelkezik, melyeken gyakran tüskék is találhatók.

aloe Mérete és külleme emellett igen változatos, mert az alacsonyabb termetű, húsos levelű évelők mellett a félcserjék, cserjék és fatermetű fajok is megtalálhatók. Sokvirágú, fürtös virágzatuk gyakran lecsüngő. A csöves vagy harang alakú virágok színe rendszerint sárga, narancssárga, piros vagy piszkosfehér. A virágok gyakran zöld csíkosak. Többnyire madarak porozzák be őket. Felhasználásban az Aloe vera L. és az Aloe ferox Mill. Faj a leggyakoribb. Fő elterjedési területük Dél- és Kelet-Afrika, a nyugat-indiai szigetvilág, valamint Dél-Arábia és a Szokottra-sziget.

A levélből kicsorgó és beszáradt nedvet (Aloe), valamint a levelekből kinyert kocsonyás anyagot (Aloe vera gel) hasznosítják gyógyászati célra.

Hatásai

Mennyiségtől függően gyomorerősítő, valamint enyhe vagy erős hashajtó (laxans, drasticum). Zselé változata elősegíti a sebgyógyulást és a hámosodást és csökkenti a gyulladást.

Alkalmazások

Ma is gyakran használják kelésekre, napégésre és vágott sebekre. A levél kipréselt nedvét hashajtásra, bélférgek kiűzésére, és a szervezet erősítésére ajánlják. Legfontosabb alkalmazási területe azonban a székrekedés (obstipáció), de emellett számos kozmetikai készítménynek fontos alkotórésze.

Figyelmeztetések

Az Aloe tartós és helytelen használatának várható következményei: jóindulatú pigment beágyazódás a bélnyálkahártyában, vastagbélhurut (colitis), aranyér (nodus haemorrhoidalis). Alkalmazásának javasolt időtartama legfeljebb 2 hét. Alkalmazása bélelzáródás, menstruáció, szoptatás, várandósság, vakbélgyulladás és ismeretlen eredetű hasi fájdalmak esetén nem javasolt.

Vissza