Aludj egy jót! – Tippek a pihentető alváshoz
2020/08/04 08:00
3607 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Gondolom, ismered az érzést, mikor fáradtabban ébredsz, mint amikor lefeküdtél. A kialvatlanság nem pusztán a koncentrációra és a hangulatodra van hatással, de elhízáshoz is vezethet. Ugyanis ha fáradt vagy, a szervezeted még több kalóriát akar magához venni. Emellett a nem alvás veszélyes is, mivel balesethez vezethet. Most jöjjön néhány tipp, ami talán neked is segít majd, hogy jobban tudj aludni.

aludj01 Forrás: Pixabay

A felnőttek számára a kiegyensúlyozott életmódhoz legalább 7-8 óra alvás szükséges naponta. A gyerekek esetén ez az óraszám még magasabb is lehet. Ha végiggondolod, ezt azt jelenti, hogy életed egyharmadát töltöd alvással. Ezért igenis fontos, hogy kipihend magad, miközben alszol.

Lássuk, mi az, ami a kutatók szerint segíthet!

Mindig ugyanabban az időben menj lefeküdni!

Jelölj ki egy időpontot, hogy mikor mész aludni, és tartsd ezt, még akkor is, ha előző éjszaka nem aludtál jól, és a fáradtság már hamarabb ágynak döntene.

Alvás előtt kerüld a kék vagy hideg fényt!

A kijelölt idő előtt fél órával kapcsold ki  a különböző készülékeidet pl. TV, tablet, telefon, ugyanis a hideg fény stimuláló hatású, így nem csoda, hogy nem megy az elalvás, ha előtte közvetlenül a telefonod nyomkodod.

Az alvást megelőző órákban csökkentsd le az impulzusokat (üzenetek, mozgalmas filmek), olvass inkább, vagy hallgass nyugtató zenét!

Intenzíven ne sportolj lefekvés előtt!

A sport jó hatással van a szervezetre, ezért érdemes mindennap mozogni, csak nem a lefekvést megelőző órákba, mivel az intenzív sport (pl.: egy kardió edzés) felpörget, így utána nem érzed majd magad fáradtnak, és ez megint felborítja a napi rutint. Ezért a lefekvést megelőző 4 órában próbáld meg elkerülni az intenzív edzést. Ha mégis mozgásra vágysz, válassz olyan sportot, amely segít az ellazulásban például jógázz vagy nyújts egyet!

Kerüld a stimuláló ételeket és italokat!

aludj02 Forrás: Pixabay (szerk.)

A kávé vagy bizonyos teák fogyasztásáról lehet tudni, hogy stimulálóan hatnak szervezetünkre, mivel koffeint tartalmaznak. De azt tudtad, hogy a csokoládé is?! Sőt a kávé és csokoládé ízű fagyi és puding is tartalmaz koffeint. A közhiedelemmel ellentétben az alkoholfogyasztás is élénkítően hat a szervezetre, így megzavarhatja a nyugodt alvást. Ezért ezeket az ételeket és italokat lefekvés előtt mindenképpen kerüld el!

Ne aludj délután!

Gyerekkorban a délutáni alvás természetes, még akkor is, ha a gyerekek egy része nem szereti. Felnőtt korban viszont felboríthatja a napi rutint, álmatlan éjszakákat okozva ezzel, így a kutatók szerint érdemes elkerülni.

Írd össze a másnapi teendőid listáját elalvás előtt!

Ez segíthet abban, hogy este már ne idegeskedj azon, hogy mit fogsz másnap elfelejteni, hiszen már kész a lista. Csak arra figyelj, hogy ne hagyd másnap otthon!

Teremts megfelelő környezetet az alváshoz!

Sötétítsd be a szobád, ügyelj arra, hogy megfelelően hűvös legyen, és ne legyen zaj. Olyan környezetet teremts, amely kényelmes és segít az ellazulásban.

Ha éjszaka felriadsz, akkor kelj fel egy kicsit!

aludj03 Forrás: Pixabay

Ha a bárányszámolgatás nem segít, és nem tudsz visszaaludni, akkor kelj fel egy kicsit az ágyból, és csinálj valami mást 20 percig. Lehetőleg válassz valami csendes tevékenységet pl. ruhahajtogatás, olvasás, amivel nem ébreszted fel a családod vagy a lakótársaid.

Alakíts ki egy saját rutint!

Nem lehet, és nem is kell minden felsorolt elvárásnak megfelelni. Próbáld ki, neked mi az, ami működik, és alakíts ki egy szokást a lefekvéshez. Tartsd magad ehhez a rutinhoz, és aludj jól!

Tóth Boglárka

Forrás: