Aludj jól, álmodj szépeket!
2012/03/15 08:00
2312 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az amerikai National Sleep Foundatoin (Nemzeti Alvás Alapítvány) nyilatkozata szerint a tizenésvesek alvásigénye napi 9 óra, a felnőtteké pedig 7 és 9 óra között van. Az igény egyénenként változó, de az életkor előrehaladtával csökken. Az alvás az emberi test legalapvetőbb igénye, alatta növekszik a sejtosztódás, a sejtelhalás pedig mérséklődik.

alvas_600

Március 16. az Alvás Viágnapja, amit hazánkban 2009 óta rendeznek meg. Ezen a napon különleges jelentőséget fordítanak az alvás fontosságára, mely a test pihenő állapota, az életminőséget erősen meghatározó alapvető igény. Ezen a napon orvosok, kutatók és civil szervezetek irányítják a figyelmet az álmosság és a kialvatlanság egyre inkább növekvő problémájára. Ez napjainkban különösen érvényes, hiszen a álság is nagy mértékbn hat az alvás minőségére, egyúttal a napi kedélyállapotra.

Az igény változó

Ezen a napon fókuszba kerülnek az alvászavarok, a velük kapcsolatban kialakuló betegségek, hazai fórumokon rávilágítanak a szakamberek a magyarországi „alvási állapotokra”, az új tapasztalatokra és az alvásbetegségek gyógyítására, lehetőség szerinti megoldásaira.

Egy kutatás szerint a 35 és 55 év közöttiek alvásigénye napi 7 óra, aki ettől többet (9 vagy a felett), vagy kevesebbet (6 alatt) alszik az kevésbé hatékony a napi feladatok, szellemi feladatok teljesítésében. A fejlett országok lakosságának, mintegy harminc százaléka érintett a problémában, a magaroszági felmérések azonban ettől is rosszabbak.

Megoldásként a szakemberek a megelőzést ajánlják, a stressz, a túlzott munkamegterhelés és az egészségtelen életmód elkerülését, melyeknek hatásai közvetlenül hatnak ki az életkor rövidülésére és a betegségek kialakulására. Az alvás minősége kiemelt szerepű a közértzet és a munkavégzés alakulására, megoldása nem egyszerűen személyes érdek, hanem társadalmi, gazdasági érdek is.

Napjainkban egyre több ember szenved alvászavarban. Hazánkban az alvászavarok az emberek 44 százalékát érintik, de a nem panaszkodók között is sokan küszködnek effajta problémával. Kevéssé ismert tény, hogy Magyarországon az alvásdiagnosztizálással és alvásterápiávla foglalkozó gyógyítás magas színvonalú, a benne dolgozó szakemberek nemzetközileg is elismert munkát folytatnak.

Hiánya korán visszaüt

A pihentető alvás minden életkor alapvető igénye és szükségessége, a gyermekeknél különösen nagy szerepe van a fejlődő időszak alatt. Az ifjúkori alváshiány elhízáshoz, zaklatott lelki-  és idegállapothoz, hiperaktivitáshoz vezethet. A megfelelő alvás hiánya ezentúl figyelemzavarhoz, koncentrációs problémákat is okozhat.
Az alvászavarhoz számtalan ok vezethet, a stressz, a munkahelyi-, családi problémák, a nem nem megfelelő alvási körülmény, vagy a többműszakos munkabeosztás. Ezentúl az alvás minőségét a horkolás is befolyásolja, amely bizony betegség; a horkolás a légzészavarnak a jól hallható figyelmeztetőjegye, amit kezelni kell.
Az orvosok folyamatosan foglalkoznak az alvászavarok kutatásával, amit logikus módon csak alvó személyeknél figyelmhetnek meg. Ezeket a betegeket alváslaboratóriumban vizsgálják ki. Figyelik az agyi elektromos tevékenységet, a légzést, pulzust,  a vér oxigéntelítettségét, az izomtónusokat és a végtagok mozgását. Hazánkban 2011-ben beindult az Alvásbarát Száloda program is, amely a hazai szállláshelyek alvásminőségét és alváskörülményeit hivatott népszerűsíteni az egészség érdekében.