Amazónia pusztulása
2006/03/05 00:00
1511 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Amazóniában található a Föld édesvízkészletének 10 százaléka, továbbá az esőerdőkben él a fajok 30 százaléka. A legújabb kutatások szerint az eredeti erdőségnek már a 47 százalékát pusztította el az ember. Kell a hely a mezőgazdasági területeknek, a trópusi fákért pedig nagyon sokat lehet kapni. Már a legtávolabbi, elzárt vidékek ökoszisztémáiban is érezhetők az ember által előidézett változások.

A brazíliai esőerdők felégetése adja az ország összes üvegház-hatást kiváltó gázkibocsátásának háromnegyedét - derül ki egy a brazil kormány által sokáig visszatartott jelentésből. Ezzel a dél-amerikai állam a világ legnagyobb légszennyezőinek sorába lépett.

Ez a jelentés az első hivatalos brazil elismerése annak, hogy a világ legnagyobb trópusi erdőségében, a Föld állat- és növényvilágának mintegy 30 százalékának otthont adó Amazonas-medence őserdeiben hatalmas méretű erdőégetés zajlik. Környezetvédők szerint a jelentés egyszeriben a világ hatodik legnagyobb szennyezőjévé tette Brazíliát. A bejelentés újabb lökést adhat a gazdag országok azon felszólításának, hogy a vezető fejlődő országok is vállaljanak részt a globális felmelegedést okozó gázok kibocsátásának csökkentésében - olvasható az MTI által kiadott hírben.

A szén-dioxid és más gázok kibocsátása a rohamosan fejlődő ipari tevékenységnek köszönhető, mely miatt egyre nagyobb területeken irtják ki az Amazonas-medence erdőit. A Föld legnagyobb kiterjedésű őshonos dzsungeléről készített műholdas felvételek szerint akkora terjedelmű erdőt érintett az irtás, mint az Egyesült Államok területe, ez Amazónia területének 47 százalékát jelenti. A brazil kormányzat eddig mindössze 16 százalékot ismert be, azonban az űrfotók megmutatják a szomorú igazságot.

Az ipari tevékenység mellett a fakitermelés és a mezőgazdasági célból történő erdőirtás, égetés az őserdők eltűnésének legjelentősebb oka. A távoli vidékeken a gazdálkodók és a favágók a hivatalos szervek megkerülésével hatalmas farmokat alakítanak ki az őserdő helyén. Környezetvédők szerint a jelenlegi Brazíliában található trópusi szavannák 70 százaléka nem is oly régen még Amazónia őserdejének része volt.

A Nature tudományos hetilap arról számolt be, hogy az esőerdők legmélyén is tapasztalhatók már az éghajlatváltozásból és az erdőirtásokból eredő változások az ökoszisztémákban. A fakitermelés, az erdőirtás, a közvetlen emberi beavatkozás köztudottan drasztikus változásokat okoz az esőerdők élővilágában, ám az csak most nyert bizonyítást, hogy a legtávolabbi elzárt vidékek sincsenek biztonságban az emberi cselekvés következményeivel szemben. Ennek első, szemmel látható bizonyítéka az erdők növekedési dinamikájának megváltozás. Egyes gyorsabban fejlődő fajok kiszorítják a lassabb növekedést produkáló növényeket. Ez a biodiverzitást, vagyis a faji sokszínűséget sodorja veszélybe. A kutatók szerint a változás hátterében a légkör megváltozott szén-dioxid-koncentrációja áll, az üvegházhatást okozó gáz elengedhetetlen a növények fejlődéséhez. A megnövekedett szén-dioxid-szint gyorsabb növekedésre ösztönözte a gyorsan növekvő fákat, amelyek átvették az uralmat az esőerdőkben. Az amazonasi esőerdők jelenleg évente 0,6 gigatonna szén-dioxidot nyelnek el, ez körülbelül a 8-10 százaléka a nem megújuló energiaforrások elégetéséből a légkörbe kerülő szén-dioxid-mennyiségnek.

Brazil környezetvédő szervezetek szerint sürgősen lépéseket kellene tenni az esőerdők pusztulásának megállítására. Félő, hogy a későn megtett intézkedések a maradék területeket is halálra ítélik. Véleményük szerint az őserdőknek legalább kétharmadát védelem alá kell helyezni, hogy megmeneküljön a Föld összes édesvízének 10 százalékát tároló, az állat és növényfajok 30 százalékának otthont adó hatalmas kiterjedésű vidék.