Amiről azt hisszük, csak másokkal történnek meg...
2007/12/02 08:00
1874 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A fiatal korban előforduló baleseteknél a korábbi "balesetet szenvedett" helyett egyre inkább a "balesetet okozó" szerep jut a fiataloknak. Az elszenvedett balesetek leggyakrabban kerékpáros sérülések, majd a gyalogos és moped balesetek következnek.

Kerékpárral utazva nem volna szabad elfelejteni, hogy az ember mennyire sérülékeny élőlény. Főleg akkor, amikor sokkal nagyobb energiájú járművel "találkozik". A gépjárművek legkisebb érintésére, de még a "szelére" is elvész a kerékpár feletti uralom, és a járművel mindenképpen felborulunk. Innen kezdve az egyéni szerencsén és a gépjármű sebességén múlik, hogy az útpadka, út menti vizesárok vagy az úttest felé borulunk. Ez utóbbi - szerencsétlenebb - esetben a sérülések a könnyű horzsolástól a tragédiáig terjedhetnek. A kerékpáros mellett elhaladó gépjárművek felületi kiemelkedései beleakadhatnak a gyalogosba, kerékpárosba: enyhébb esetben felszakítják a bőrt, izmokat, leszakíthatják a végtagot. Súlyosabb esetben azonban több méteren keresztül vonszolhatja a sérültet a jármű, mire észleli és megáll. Az utóbbi esetekben sokkal súlyosabbak a sérülések: előfordulhat, hogy becsúszik a gépjármű kerekei alá a sérült, az pedig áthalad rajta. A sérülések ebben az esetben csaknem mindig életveszélyesek: a hasfal, a hasi szervek kirepedhetnek a máj, vesék súlyosan roncsolódhatnak, a mellkas összetörésekor a tüdő roncsolódása mellett a szív is szétdurranhat a gépjármű kerekeinek nyomásától. Nem szükséges a gépkocsi alá csúszni: az ütközés ereje "eldobhatja" a gyalogost, kerékpárost úgy, hogy az esés következtében szerez életveszélyes sérüléseket, töréseket. Még motorkerékpáros is eshet olyan szerencsétlenül, hogy a bukósisak nem védi meg a koponyáját, nyakcsigolyáit: széttörésüket követően a nyaki gerinc állománya olyan súlyosan károsodhat, hogy a segítség megérkezése előtt meghal a sérült.

A balesetek nagy részében, mint a statisztikák is mutatják, szerepet kap az alkohol. Már az enyhe alkoholhatás is tompítja a reflexeket, a kicsit erősebb pedig a (remélhetőleg csak karikatúrákból) jól ismert egyensúlyzavarok kialakulásához vezethet. E két tényező nagyon fontos a közlekedésben résztvevők szempontjából. Ami a sajnálatos, ez az alkoholos befolyásoltság nem csak a kerékpárral közlekedőkre és gyalogosokra van hatással. Félelmetes belegondolni, hogy mi hiába tartunk be kínosan minden szabályt, ha egy szembe jövő vagy éppen minket előző autós, motoros méri fel rosszul a távolságot, nem kellő időben fékez, vagy átjön a menetirány szerinti másik oldalra. Nagyon sok ember halt már meg teljesen ártatlanul közúti balesetekben ilyenkor egészen mindegy, ki a hibás: aki meghalt, annak nem vigasz, hogy a másik a felelős, nem miatta történt.

Az alkoholos befolyásoltság alatt okozott baleseteket sokkal szigorúbban bírálják el. Éppen emiatt ajánlatos figyelni a következőkre. Az angol három D figyelmeztetésén túl (DON'T DRINK DRIVE! = ne vezess ittasan!) ha mégis baleset történt, annak bekövetkezte és a szondázás vagy véralkohol meghatározás között semmiképpen ne fogyasszunk szeszes italt "nyugtatás" céljából sem. Az alkoholos járművezető pedig hiába hivatkozik arra, hogy a baleset bekövetkezte után "éppen csak a nagy ijedelemre" itta meg a kimutatott alkoholt, pontos vizsgálatokkal, számításokkal meghatározható az alkoholfogyasztás ideje is.

Súlyos baleseteket tudnak okozni az állatok is. Több helyen táblák figyelmeztetnek a vadállatok vagy háziállatok várható felbukkanására, de semmi nem jelzi például a kisebb háziállatok (kutya, macska, baromfi), sünök, békák, stb. "közlekedését", vándorlását. Túl azon, hogy minden jobb érzésű embernek súlyos lelkiismeret furdalást okoz állatok elgázolása, a hirtelen mozdulatok, fékezések - az ütközés, gázolás reflexes elkerülésére - bennünket és több más közlekedőpartnert hozhatnak kellemetlen, veszélyes helyzetbe. Nem beszélve arról, hogy egy nagyobb testű állat (őz, szarvas) elgázolása a járművünket használhatatlanná teheti, magát a gázolót is súlyos sérülések érhetik.

A nagyobb közúti balesetek ritkán, de járhatnak robbanással, égési sérülésekkel. Az üzemanyag, ha az üzemanyag vezeték megreped, eltörik, a forró motorra folyik, begyullad, berobban. Meggyulladt autóalkatrészek látványa esetén célszerű a sérültek mentését a várható robbanásra számítva mielőbb, tűzoltó készülék védelmében megkezdeni. Ha a mentés sikerrel járt, távolodjunk el biztonságos távolságba az autótól, ha nincs más ember vagy létesítmény, autó a közelben. Ha van, kezdjük meg mielőbb az égő autó oltását rendelkezésre álló eszközeinkkel. Amennyiben ebből a benzines-olajos keverékből a sérültre is kerül, igen súlyos égési sérüléseket szenvedhet el.

A közúti balesetek a fentiek értelmében csaknem mindig komoly sérülésekkel járó balesetek. Mi a teendőnk, ha közúti balesetet látunk? Mentőt kell hívni természetesen, de ritkán történik baleset működő telefonfülke mellett. Arra járó autóssal is lehet üzenni a legközelebbi lakott helyre, vagy taxisok segítségével URH-, vagy CB-rádión (CB rádiókon egységesített segélykérő sáv található) kérjünk segítséget. Addig is, amíg a mentő megérkezik a sérültek számának, a sérülések látszólagos súlyosságának megítélése mellett nincs más teendőnk, mint a sérültek állapotromlását lehetőségeinkhez és tudásunkhoz mérten megelőzni. A baleset helyszínének érintetlenségét biztosítanunk kell a rendőrség megérkezéséig, természetesen csak oly módon, hogy ez ne veszélyeztesse a sérültek állapotát. A kiérkező rendőröket tájékoztatni kell a megérkezésünkkor talált állapotokról vagy a látott eseményekről, kiemelve, hogy mi miért változott azóta a helyszínen. Hasonlóképpen informáljuk a kiérkezett mentőket a sérültek szemmel látható állapotváltozásairól (javulásról, romlásról egyaránt). Semmiképpen ne távozzunk a helyszínről mindaddig, amíg a rendőröket, mentősöket nem informáltuk kielégítően. Alkoholfogyasztással kapcsolatosan ugyanaz vonatkozik a szemtanúra is, mint a baleset más résztvevőire: ne fogyasszanak italt "a nagy ijedtségre".

Ha részesei vagyunk bármilyen formában a balesetnek, nem távozhatunk a helyszínről, amíg erre engedélyt nem kapunk. Megemlítendő, hogy a segítségnyújtás elmulasztása, cserbenhagyás önmagában is súlyosan büntetendő cselekmény. Amellett az elkövetőnek hosszú ideig (amíg el nem fogják) lelkileg súlyosan megterhelő e bűntudattal bujkálnia, hiszen cselekményét kivétel nélkül mindenki elítéli, alávaló viselkedésnek tartja.