Amit a croupról tudni kell
Szendrei Judit
2004/05/24 08:00
1109 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Minden szülő számára megrázó esemény, ha a gyerek arra ébreszti a családot, hogy nem kap levegőt. A croupos fulladásra az a legjellemzőbb, hogy szinte minden előzetes betegségtünet nélkül jelentkezik: éjszaka a gyerek felsír, húzó jellegű nehézlégzése van, a köhögés "ugató" hangú.

A betegséget légúti vírusok okozzák, melyek gyulladttá és főként megvastagodottá teszik a légcső nyálkahártyáját, legkifejezettebben a hangszalagok alatti szakaszon. A belégzési nehezítettséget a beszűkült légcső okozza. A levegőért küzdő gyerek nyugtalan, sír, erőlködve köhög, néha öklendezik, vagy hány is ilyenkor. A belégzési hang hangos, száraz, mint ha egy "csőbe " lélegezne. A fokozott légző munkát a mellkas erőteljes behúzódása is jelzi. Enyhébb esetben csak a nyak izmai húzódnak be, súlyosabb a légszomj, ha a rekesz, a bordák közötti izmok és a mellcsont is a gerinc felé húzódik minden belégzés alkalmával. Láz nem minden esetben kíséri a légúti tüneteket. A betegség veszélyét az oxigén hiánya, a szervezet kimerülése vagy akár a légút teljes elzáródása jelenti.

Különösen veszélyes ez a betegség a 3 év alattiaknál, mivel ott még igen szűk a légcső átmérője, ezért, ha a fenti tüneteket észlelik a szülők, akkor feltétlen gyermekorvosnak kell a gyereket látnia, vagy, ha nagyon viharosak a tünetek, akkor mentőt kell hívni. A croupos gyereket sürgősséggel veszik fel a Szent László Kórházban egy speciálisan ezeknek a gyerekeknek kialakított részlegre. A kezelés lényege a gyógyszerek belélegeztetése a légút párásításával és hűtésével. Ez a kezelés a legtöbb esetben látványos javulást eredményez, azonban még így is előfordul, hogy a tünetek fokozódnak és a beteg intenzív ellátást igényel. Gyakrabban kerül erre sor, ha a gyereket csak akkor hozzák kórházba, amikor már nincs idő az aerosol kezelés eredményét kivárni, vagy az már nem elég hatásos.

Mit tehet a szülő otthon az orvos megérkezéséig?

A leggyorsabb segítség, ha a megfelelően felöltöztetett gyerekkel kimennek a szabadba, vagy a nyitott ablakhoz állnak. Nyugtassák meg a gyereket, itassanak pár korty folyadékot vele! Ha a szülő már jól ismeri a betegséget adhat steroid tartalmú gyógyszert, úgy ahogy azt a gyermekorvossal megbeszélték. Ha nem szűnik a nehézlégzés, ha igen súlyosak a tünetek ébredéskor, vagy átmeneti javulás után ismét jelentkeznek, akkor kórházi kezelésre van szükség. Ne féljünk a kórháztól! Az a gyerek, aki már pontosan el tudja mondani az érzéseit, sokszor maga kéri, hogy menjünk a kórházba, mert a fulladásnál nincs rosszabb és ha már van tapasztalata, akkor tudja, hogy ott a fájdalmatlan aerosol kezelés milyen gyorsan segít. Ma már a szülő egész nap a gyerekkel maradhat, és a cropos gyerekek részére létrehozott alapítvány segítségével mindent megtesznek, hogy a gyerekek otthonosabban érezzék magukat.

Mit tehet a szülő?

A betegséget kiváltó vírusok igen sokfélék lehetnek, ezért a gyermekkor során többször is előfordulhat, hogy egy légúti vírusfertőzés hasonló tüneteket okoz. Ez a légútban kialakuló duzzanat egy igen sajátos jelenség, és bár mindenki átesik ezeken a vírusfertőzéseken, még sincs mindenkinek croupja. Ezért gondolható, hogy allergiás betegségről van szó, de ez semmilyen ma használatos allergia vizsgálattal nem igazolható. Nem használnak az allergia kezelésében jól bevált antihisztaminok sem, mint a Tavegyl, Claritin, Suprastin, Pipolphen, stb. Ezért ma már nem is ajánlott ezeknek a gyógyszereknek a szedése. A betegséget vírusok okozzák, tehát felesleges antibiotikumot adni.

A croupos gyerek két epizód között egészséges gyerek, így sem állandó gyógyszerekre, sem különleges vizsgálatokra, sem allergia tesztekre, barlang kezelésekre vagy ú.n. környezetváltozásra nincs szüksége. Csökkenthetjük a légúti betegségek számát ha a téli fűtési időszakban gondoskodunk a szárazzá vált levegő párásításáról és ha kevesebb a vírusfertőzés, akkor kevesebb a croup lehetősége is. A gyakran croupos gyerek, ha lehet, ne menjen bölcsődébe és néha jó, ha az óvodát is csak 4-5 évesen kezdi.

Az évek múltával nő a légút átmérője, kialakul a szervezet ellenálló képessége ezekkel a vírusokkal szemben. Ezzel magyarázható, hogy ritkul, enyhül és végül elmarad ez a betegség. Azt azonban, hogy ki mikor fertőződik a gyermekkor 14 éve alatt utoljára olyan vírussal ami számára croupot is okoz, azt előre megmondani nem lehet, mint ahogy azt sem, hogy melyik vírus okoz "szokásos" náthát és melyik croupot is.

Ha egy szülő úgy gondolja, hogy többet szeretne tudni erről a betegségről, akkor a Szent László Kórházban működő croup ambulancián szívesen kap felvilágosítást.

croup esetén javasolt

 • hideg levegőre menni
 • váladék oldás, bő folyadék bevitel
 • gyermekorvosi vizsgálat
 • sok esetben rövid kórházi kezelés
 • későbbi közösség kezdés
 • egészséges életmód
 • téli fűtési szezonban szobapárásítás
 • hűvösebb /20-22fokC/ szobalevegő

nem javasolt

 • meleg gőzt belélegezni
 • antihisztamin, antibiotikum adás
 • orvosi vizsgálat nélkül várakozni
 • "minden áron" ragaszkodni az otthoni kezeléshez
 • bölcsődébe járatni a croupos kisgyereket
 • tartósan gyógyszerek szedése
 • meleg, száraz szobalevegő

Forrás

 • www.eszcsm.hu
 • www.macspeno.com/ owen/200302.html
 • www.bbc.co.uk/health/kids_ailments/ croup.shtml