Angyalgyökér, angyalfű, angelika (Angelica archangelica)
2003/01/23 08:00
2149 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Közel harminc változata van, ezek közül azonban csak egyet használnak gyógyászati célokra.

angyalgyoker A közönséges angelika nagy termetű, kétéves vagy évelő növény, magassága akár a 2,5 métert is eléri. Gyökere hengeres, répa alakú, vastag és húsos - a nagyobb példányok esetében tömegük akár másfél kilogramm is lehet -, járulékos gyökerekkel. A növény szára illatos, belül üreges.

Levélzete dús, a levelek vastag, erős nyéllel kapcsolódnak, a szárnál sötétpiros színűek; nagyságuk gyakran akár majdnem 1 méter is lehet. A világoszöld színűek háromszorosan összetettek. A levélkék széle bemetszéses, finoman fogazott. A növény ernyősvirágzatú, a virágok kicsik, színük zöldes, sárgás. A növény júliusban virágzik, termése hosszúkás, bordázott, hártyaszerűen elvékonyodó, hossza éretten 0,5-1 cm. A termés íze és illata kellemesen aromás.

Gyógyászati célokra a növény szárát és leveleit használják.

Fő hatóanyaga a valeriánsav.

A Szíriában őshonos növényt sikeresen meghonosították Európa mérsékelt égövi részein is.

Gyökere étvágyjavító (aperitív), gyomornedv és hasnyálmirigy elválasztást fokozó, görcsoldó (antispasmodicus), szélhajtó (karminatív) és antibakteriális hatású.

Alkalmazások

A népi gyógyászatban nem használták túl gyakran, mivel a növény hazánkban vadon nem fordul elő, és termesztésével is csupán néhány évtizede foglalkoznak. Ezért leveleiből gyakran csak az állatok emésztésének elősegítésére készítenek főzetet. A gyökér és gyöktörzs a likőripar számára kedvelt anyag, mert ott gyomorerősítők alkotórészeként használják fel.

Ajánlott napi adag

4-6 gramm gyökeres gyöktörzs, 1,5-3 gramm folyékony kivonat (1:1), 1,5 gramm tinktúra, valamint az ezekkel egyenértékű egyéb készítmény, vagy 10-20 csepp gyökeres gyöktörzsekből előállított illóolaj.

Vissza