A XXI. század betegségei - Anorexia
2001/01/25 08:00
2369 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Minden nyolcvanadik fiatal nő anorexiában szenved. Habzsolva eszik, majd különböző módszerek - gyógyszer, két ujj, pávatoll - segítségével kihányja mindazt, amit magához vett.

Sokak szerint a betegségek túlnyomó része lelki eredetű. Ezzel a kijelentéssel sok esetben vitatkozhatunk, de az anorexiával kapcsolatban semmi esetre sem. Ezt a kórt mindenképpen lelki problémák okozzák. Előfordulása a nyugati országokban a közép-és felső társadalmi osztályokhoz tartozó serdülő lányokra jellemző.

A tudósok még nem tudják, hogy mi e betegség eredete, ezért feltételezik, hogy a szociális hatásoknak döntő szerepük van. Az említett társadalmakban a gyerekek már egész kicsi korukban szembesülnek bizonyos elvárásokkal, nézetekkel. Nevezetesen azzal, hogy a vékony testalkat a kívánatos, az egyedül elfogadható, a kövérség pedig visszataszító, egészségtelen és elitélendő. Statisztikák tanulsága szerint a mai tizenéves lányok kétharmada diétázik.

Tünetek

Pszichés eredetű betegségeknél a lelki alkat bizonyos jeleit lehet tünetként kezelni. Legtöbb nőre, akinél később anorexia alakul ki jellemző, hogy pedáns, kényszeres természetű és magával szemben túlzott elvárásai vannak.

A betegség első jelei az étkezéssel, ételekkel és testsúllyal való fokozott törődés. Ezek a tünetek legtöbbször azért szembetűnőek, mert a későbbi anorexiások több mint fele eleve vékony testalkatú. Ez a szorongás később csak fokozódik. A beteg nagymértékű fogyás után is kövérnek érzi magát, és visszautasít mindenféle kezelést. Orvoshoz csak hozzátartozói révén jut el.
Maga a szó: anorexia étvágytalanságot jelent, pedig az anorexiás beteg folyamatosan éhes. Elmélyülten foglalkozik az étkezéssel, recepteket, kalóriatáblázatokat és élelmiszereket gyűjt. Másoknak nagy gonddal készít ételeket, de sajátját szántszándékkal elpocsékolja.

Az anorexiában szenvedők többsége habzsolva eszik, majd különböző módszerek - gyógyszer, két ujj, pávatoll - segítségével kihányja mindazt, amit magához vett. Mások radikálisan csökkentik saját adagjukat, és még testgyakorlatokat is végeznek a fogyás érdekében.

Nők esetében viszonylag hamar elmarad a menstruáció. Mindkét nemnél csökken a szexuális vágy, alacsony lesz a vérnyomás és a testhőmérséklet. A haj vékony szálúvá válik, az arcon és a testen erős szőrzet alakulhat ki.
A nagy súly és energiaveszteség ellenére a betegek fizikailag igen aktívak, a fertőzésekkel szemben is meglepően ellenállóak maradnak. A depresszió és sajátos étkezési szokásaik letagadása, eltitkolása gyakori.
Az anorexia súlyosan befolyásolja az egész szervezetet. Változik a hormontermelés, a folyadékháztartás felborul, és sérülnek a keringési rendszerek. Gyengül a szív izomzata, így csak kevesebb vért képes a szervezetbe pumpálni. A beteget kiszáradás és ájulás veszélyezteti. Szívritmuszavar miatt akár hirtelen halál is bekövetkezhet.

Kezelés

Az első lépésben feltétlenül vissza kell állítani a normális, elfogadható testsúlyt. Ez kezdetben mindenképpen orvosi, kórházi felügyeletet és gyógyszeres kezelést jelent. Előfordul, hogy intravénás vagy az orron át a gyomorba vezetett szondán keresztüli etetésre is szükség van.

Ha a beteg megerősödik, elhagyhatja a kórházat. Ezután hosszú ideig kell még kontrollvizsgálatokra járnia, és családostul pszichoterápiás tréningeken részt vennie. A pszichológus felügyeletére akár évekig is szükség lehet, hiszen ezen emberek labilis lelkivilágúak.

Kata története

Kata 19 éves volt, amikor elkezdett koplalni, mert olyan vékony szeretett volna lenni, mint a divatlapokban látott modellek, ráadásul akkori barátja is bíztatta, hogy fogyjon le. Így hát abbahagyta az evést. Amikor a legsoványabb volt 178 centiméteres testmagassága mellett csupán 45 kilót nyomott.

Egy este munka közben elakadt a lélegzete, elsápadt és izzadt. Szívrohamot kapott 22 évesen! "A sok éhezés olyan gyengévé és beteggé tett, hogy a kórházi ágyam könnyen lehetett volna a halálos ágyam is."
Miután kijött a kórházból elkezdett orvoshoz járni, ahol kiderült, hogy súlyos csontritkulásban is szenved. Nem kevesebb, mint 8 centimétert ment össze anorexiája évei alatt.

"Azóta is minden nap fáj a hátam és életem végéig fog is." Ekkor sikerült végre sorsfordító elhatározásra jutnia. Elkezdett gyógyszereket szedni, és lassan rendszeres tornával erősíteni szervezetét. Három év alatt sikerült újra megerősödnie. Azóta is egészségesen táplálkozik, sportol, dolgozik.

"Még mindig nehéz számomra divatlapokat nézegetni - alig tudom megállni, hogy ne hasonlítsam magam azokhoz a nőkhöz. Ettől függetlenül nagyon büszke vagyok magamra, arra, hogy megmentettem az életemet."

Kapcsolódó oldalak:
http://www.behsci.sote.hu/nok/w_itapl1.htm