Árnika, hegyi (Arnica montana)
2003/01/23 08:00
1368 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Kappanfű, galambbegylapu, olasz útifű néven is ismert ez az évelő növény.

arnika Nálunk csak néhány helyen található meg, mert főként az alhavasi réteket, legelőket, szőrfűgyepeket kedveli. Védett növényeink közé tartozik (ezért nem gyűjthető), minek eszmei értéke 10.000 Ft. Színe sárga vagy gyakran narancssárga, és július-augusztus környékén virágzik. Szára egyenes, 20-60 cm magas, kevéssé vagy egyáltalán nem ágazik el, barnászöld színű, mirigyes. A szár levelei hasonlítanak a tőlevelekre, de azoknál rövidebbek és hosszúkásabbak, nyeletlenek, keresztben átellenesen állnak. Gyöktörzse 8-10 cm hosszúságúra nő meg, vastagsága kb. 0,5 cm, mikből tőlevélrózsát alkotó levelek fejlődnek ki.

Felhasznált részek

A virágzat (Arnicae anthodium, Arnicae flos).

Hatásai

Gyulladáscsökkentő (antiflogisztikus), vérbőséget fokozó (rubefaciens), sebgyógyító, fertőtlenítő (antiszeptikus), érelmeszesedést gátló.

Alkalmazásai

Itthon alig, de Erdélyben helyenként torokfájás és rekedtség kezelésére, ill. magas vérnyomás kezelésére fogyasztottak árnikavirágból készült gyógyteákat. Az olaszok a virágból készült alkoholos vagy olívaolajos kenőcsöt reuma esetén használják ma is a fájdalmas testrészek bemasszírozására. A modern fitoterápiában a vizes és szeszes kivonatokat ütések, zúzódások és csonttörések következtében fellépő véraláfutások, ficamok, izomfájdalmak és egyéb reumatikus panaszok kezelésére használják, borogatás, bedörzsölés, kenőccsel végzett kenés és masszírozás formájában. Az árnikavirág-főzettel készült borogatások és/vagy egyéb árnika tartalmú készítmények rovarcsípések helyén kialakult gyulladásokra is alkalmazhatók. Egyes országokban az árnika virágokból előállított kivonatokat és készítményeket belsőleg is alkalmazzák, például a méhizomzat tónusának és összehúzódó képességének erősítésére, a koronáriák tágítására és a szívizom táplálásának javítására.

Figyelmeztetés

Arra érzékeny egyéneknél a virágokban lévő vegyületek allergiás reakciót válthatnak ki. Sérült bőrön hosszabb ideig alkalmazva hólyagképződéssel járó ödémás bőrgyulladások alakulhatnak ki. A készítmények belsőleges alkalmazásakor igen pontos adagolásra van szükség, ezért az öngyógyításban az alkalmazásuk nem ajánlott.

Vissza