Ásványvizek
2012/03/20 08:00
2621 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Szénsavas vagy mentes, dúsított vagy enyhe. Az ásványvíz napjaink egyik legkelendőbb terméke, van belőle a félliterestől a többliteresig minden féle: ízesített, energizáló hatású és aloe verás. Több tíz márkából válogathatunk néhány forinttól több százig.

asvanyviz_520

Miből lesz

A Föld vizeinek összesen három százalékát teszik ki az édes vizek, ám sajnos ez a kevés mennyiség is fogyóban van. Míg az ásványvíz természetes forrásból származó, a kémiai kezeléstől mentes víz, addig a vezetékes vizek a tisztítás és a kezelés eredményeként egyre kevésbé ihatóak, ráadásul jó pár településen nem is ajánlott fogyasztani őket. Ám nemcsak emiatt fontos ásványvizet fogyasztani, hanem mert, ahogy elnevezése is mutatja természetes, ásványokban gazdag ital, mely jótékony hatással van az emberi szervezetre.

Az ásványvizek különböző mélységekből, akár több ezer méter mélyről is származhatnak. A kőzetekből kigyűjtött ásványi anyagokkal gazdagodva jutnak a felszínre és a boltok polcaira. A víz körforgását hidrológiai ciklusnak nevezzük. Ennek során az esővíz a föld kérgén áthatolva és a kőzeteken átfolyva beszivárog talajba. A földkérget alkotó rétegek összetételétől függően léteznek vízzáró kőzetek, melyek elapasztja a vízszivárgást, és léteznek vízvezető képződmények, melyekben a víz hosszú ideig is eláll. A mélyebben fekvő vizeknek magasabb a hőmérséklete, így azok jobban oldják a kőzetekben lévő ásványi sókat, így ezek a vizek nagyobb ásványi anyag tartalmúak is egyben.

Ahhoz, hogy egy forrás természetes ásványvíznek minősüljön, nem elég kutat fúrni és felszivattyúzni a vizet. Fontos, hogy a víz védett területről származzon, összetevői pedig állandó mennyiségben tartalmazzák az ásványi anyagokat. Az oldott ásványianyag-tartalom mértéke éves átlagértékben el kell, hogy érje az 1000 mg/litert.

Fontos, hogy a természetes ásványvíz emberi beavatkozástól menetes legyen, így semmilyen kémiai eljárás nem használható előállítása során, egyedül szén-dioxid adható hozzá, amivel az ásványvizeket dúsítani szokás.

Az ásványvizek mellett forrásvizek, termálvizek, hévizek és a gyógyvizek is gyakoriak hazánkban. A Kárpát medence kiváló hidrogeológiai adottságainak köszönhetően forrásvizeink szinte kiapadhatatlanok. Míg az ásványvizek esetében fontos, hogy összetételük állandó legyen, addig a forrásvizeknél ez nem előírás. Gyakori, hogy a forrásvizek erősen kénesek, ezért némelyiket büdös víznek is szokták nevezni a szulfidok jellegzetes szaga miatt. A gyógyvizek egyértelműen kimutatható gyógyító hatásaik miatt különböznek az ásványvizektől.

Magyar díjnyertes ásványvizek

Hazánkban számtalan fellelhető forrás van, melyekből szinte az ország minden pontján találhatunk egyet. Így több mint harminc féle palackozott ásványvizünk kapható a boltok polcain, melyekből néhány más országokban is megtalálható. Eddig a következő ásványvizeinket díjazták: a Szentkirályi ásványvíz EAUSCAR Aqua Expo-n szerepelt és nyert díjjat 2004-ben, Párizsban. 2005-ben ugyanitt a debreceni Ave víz nyert díjjat. Magyar Termék-Nagydíjjas az edelényi Balfi víz és a bicskei Viven ásványvíz. A Veritas Gold Superior Taste díjjat kapott, 2006-ban, 2007-ben és 2008-ban, Brüsszelben.