Aszaljunk, szárítsunk!
Kormos Edit
2007/12/16 08:00
2811 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Régi konyhák, kamrák famennyezetéről csokrokban lógtak a gyógy- és fűszernövények, spárgára fűzött gombák, paprikák, vászonzsákban felakasztva az aszalt gyümölcsök. Egy kis idő ráfordításával magunk is készíthetünk szárított finomságokat...

Mi mindent tartósíthatunk szárítással és aszalással? Fűszernövényeket, gombákat, gyümölcsöket, zöldségeket - sőt egykor honfoglaló őseink még húst is szárítottak, melyekből igen tápláló és energiagazdag ételt készíthettek a kalandozások során. A hús szárítása azonban nagy szakértelmet és körültekintést igényel, ugyanis a hús a szárítás közben könnyen bepenészedhet és "beköphetik" a legyek is. A szárítás titka a gyorsaságban, az optimális hőmérsékletben és a szellőzés megoldásában rejlik. A gyümölcsöket bátran száríthatjuk napon is, azonban a fűszernövények csokrait szellős, árnyékos helyre rakjuk. Az aszalásra váró gyümölcsöket, zöldségeket mossuk jól meg, majd törölgessük szárazra. Egyes növényeket érdemes meg is hámoznunk. Vágjuk nagyobb szeletekre, majd terítsük ki a darabokat. 70 C fokon kezdjük el a szárítást rácsozott, könnyen szellőztethető rostélyon vagy hálón.

Ügyeljünk arra, hogy a szárítandó darabok ne érjenek egymáshoz! Fontos továbbá az is, hogy egyenletes legyen a hőmérséklet eloszlása és a növénydarabok nagysága. Száríthatunk tűző napon, sütőben, aszalószitában vagy -gépben, esetleg kemencében. A szárítás folyamata akár napokig is eltarthat, amit azonban bármikor megszakíthatunk, és újra kezdhetünk.A gyökérnövényeket, gombákat teljesen ki kell szárítani úgy, hogy teljesen megkeményedjenek, majd tegyük őket befőttes üvegbe. A gyümölcsök szárítása során elegendő, ha az aszalt csemege rugalmas marad, ám összenyomva őket, nem serken belőlük lé. Az aszalt gyümölcsöket szellős vászonzacskóban tároljuk.

Aszaljunk hát szilvát! Kissé ráncos szilvákat válasszunk aszaláshoz, majd mossuk meg és törölgessük le a szemeket. Tegyük a sütő rácsaira a szilvákat és kezdjük meg a szárítást 60 Celsius fokon. Mikor a szemek már kezdenek összetöppedni, csavarjuk feljebb 70 majd 80 Celsius fokra a hőmérsékletet. Egy kis firmánttal igazi csemegét varázsolhatunk a szilvából: mikor kitapinthatóvá válik a töppedt szem magja, kinyomjuk belőle a magot, mert az aszalás végén mandulát, diót tolhatunk a mag helyére.Ha sárgabarackot aszalunk, akkor az előkészítés során szét kell őket vágnunk, majd kimagoznunk. A fél szemeket héjával a rács felé bepakoljuk a sütőbe, majd 80-90 Celsius fokon kezdjük szárítani. Később még növelhetjük 100 Celsius fokra is a hőmérsékletet.

A körtét még ettől is magasabb hőfokon kezdjük el szárítni. Mikor a körtét megtisztítottuk és kimagoztuk, ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, majd 100 Celsius fokon kezdjük aszalni. nem emeljük tovább a hőfokot, hanem inkább 80 Celsius fokra csökkentjük.Mind a fenti körténél, mind pedig a körtéhez hasonlóan szárítandó almánál többen is ajánlják az aszalást megelőzően a citromsavas fürdetést. Ennek az eljárásnak köszönhetően a gyümölcs megőrzi színét, nem barnul meg.Jó szárítást és kellemes falatozást!