Az acnebetegség
2002/11/05 08:00
987 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az acnebetegség a serdülők egyik leggyakoribb bőrbetegsége. Nagyjából mindenki találkozott már vele. Oka ismeretlen, a bőrbetegségre való hajlam örökölhető. Fiúkon gyakoribb az előfordulása, a fokozott faggyútermelés is hajlamosít rá.

A pubertáskori hormonális változások miatt ebben az életkorban a legaktívabbak a bőrtünetek, mert a faggyútermelés ekkor a legintenzívebb. Az acnebetegség a szőrtüszők és faggyúmirigyek betegsége, melyben jellemzően az arcon, a háton, a mellkason, a nyakon és gyakran a fül mögött, sárgásfehér vagy fekete bennékű gyulladt csomók (comedó), piros pöttyök, pattanások, faggyúcsomók és hegek fordulnak elő.

A faggyúmirigyek száma testájanként változó, de ezeken a területeken akár 1000 darab is található négyzetcentiméterenként. A tünetek sokszor a környező bőrszínnél sötétebb (hiperpigmentált), vagy világosabb (hipopigmentált) folt, hámlás vagy heg hátrahagyásával gyógyulnak.

Kialakulásukban a faggyúmirigyekre ható androgénhormonok az elsődlegesek, de mindenképpen szerepet játszik benne a szőrtüsző kóros elszarusodása és a szőrtüszőben megtelepedő Propionibaktériumok jelenléte is.
Az acnebetegség súlyossága és aktivitása állandóan változik. A kezeléssel meg kell akadályozni a hegesedést, a szőrtüsző kóros elszarusodását, és csökkenteni kell a Propionibaktériumok számát. A szebb bőr eléréséhez fontos a kezelést a javulás után is folytatni.

Dió, mogyoró és más olajos magvak, csokoládé és fűszeres ételek fogyasztása után a betegség rosszabbodhat. Semleges pH-jú, folyékony szappannal tisztítsuk az arcot. Naponta egyszer helyileg hámlasztó, szárító krémeket, a bacik ellen pedig antibiotikumot (oldatban, krém vagy gél formájában) lehet, sőt kell naponta többször alkalmazni. Vigyázat, a kaparással és nyomkodással felülfertőzhetjük a szőrtüszőket és csúnya hegeket hagyhatunk hátra.

Lányoknál, ha a tünetek esztétikailag nagyon zavaróak, segíthet az ösztrogén tartalmú fogamzásgátló alkalmazása, gondosan mérlegelve a fogamzásgátló számos mellékhatását, vagy ha már amúgy is szedünk fogamzásgátló tablettát, a nagyobb ösztrogéntartalmúra áttérve a bőrtünetek csökkenthetőek. Mindenképpen szükséges a kiegészítő kozmetikai kezelés, mert a zárt comedókat meg kell nyitni és ki kell üríteni.

Az UV-besugárzás (szolárium) a hámlás révén segíti a comedók kiürülését, de csak rövid ideig alkalmazzuk, mert a hosszan tartó kezelés fokozza a faggyútermelést. A serdülőkor után az acnebetegség általában meggyógyul, de a bőr és a haj fokozott zsírosodása és korpásodása gyakran megmarad.