Az állatok világnapja alkalmából
2013/10/02 14:15
3156 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Mi köze Assisi Szent Ferencnek és Mahatma Gandhinak az Állatok Világnapjához? Mire is hívjuk fel ezen a napon a figyelmet?

Két nappal az Állatok Világnapja előtt, minden év október 2-án tartjuk a Háztáji Állatok Világnapját. A 19. század második felében (1869) született, indiai származású, kiemelkedő jogász és politikus, Mahatma Gandhi születése napján emlékezünk a háztáji állatokra. Ez a nap hivatott arra, hogy felhívja a figyelmet a háztáji állatok könyörtelen tartásmódjára, a kicsinyke és zsúfolt ketrecekre, az állatkínzást bőven kimerítő feldolgozásra. Mahatma nevéhez fűződik az a híres idézet, mely szerint „egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik”.

kenguru

Különös háztájiak

A világ számos pontján számos érdekes háztáji állatot tartanak. Míg az európai kultúrkörben a ló, szarvasmarha, bivaly, birka, kecske, sertés, nyúl, kétlábúak közül a baromfifélék, a kacsa, a lúd a legismertebb háztáji, addig tőlünk távolabbra más, érdekes fajokat tartanak haszonállatként. Igavonóként és teherhordóként Ázsiában és Afrikában is elterjedt a teve (kétpúpú az előbbi, egypúpú az utóbbi kontinensen), Ázsia magasabban fekvő régióiban a jak. Dél-Amerikában hasonló szerepet tölt be a láma.

A fogyasztásra szánt, tenyésztett fajták közül számunkra kissé hátborzongatóak az egyes ázsiai országokban szaporított kutyák, Amerikából ismert a pulyka, Ausztráliából a kenguru. Egzotikumként sok kontinensen tenyésztenek struccot, és főként Ázsiában a majomhús is kedvelt csemege. A háztáji tenyésztés bizonyos fajtáknál már művészetté vált, ide sorolnánk a különböző díszbaromfi fajtákat. Róluk többet is megtudhatunk a disztyuk.lap.hu oldalon.

Az Állatok Világnapja

A háztájiaktól most kanyarodjunk vissza az Állatok Világnapjára. Assisi Szent Ferenc halálának évfordulóján, minden év október 4-én emlékezünk az állatokra, egészen pontosan a vadon élő állatok védelmére hívjuk fel a figyelmet. Assisi Szent Ferenc cannariói prédikációja alkalmával intézett intelmeket a madarakhoz és más állatfajokhoz, ennek kapcsán kötjük hozzá az Állatok Világnapját.

Veszélyeztetett állatok

Jelenleg mintegy 1 millió állatfaj ismert, számuk becslések szerint a 8 milliót is elérheti. Közülük súlyosan veszélyeztetett közel 2000 faj, veszélyeztetett valamivel több mint 2500 és sebezhető mintegy 4500. A veszélyeztető tényezők közt első helyen szerepel az élőhelyek pusztulása és a túlvadászat, emellett megjelenik a környezetszennyezés és az invazív fajok betelepítése. Különösen veszélyeztetettek a gerincesek, de számos rovarcsoport is komoly veszélynek van kitéve.

Természetvédelmi Világszövetség

A Természetvédelmi Világszövetség (Union of Conservation of Nature and Natural Resources – IUCN) 1948-ban alakult, fő célkitűzése a vadon élő állatfajok védelme, ezen célok elérése érdekében pedig élőhelyvédelmi programok kidolgozása. A kihalással fenyegetett fajok listája a Vörös Könyvben található, amely az egyik legátfogóbb természetvédelmi gyűjtemény. A Vörös Könyv a fajokat természetvédelmi státuszokba sorolja, így öt kategóriát említ: kihalt, vadon kihalt, fenyegetett, mérsékelten fenyegetett és nem fenyegetett. A fenyegetett fajok további három osztályba sorolhatók: súlyosan fenyegetett, veszélyeztetett és sebezhető. A Vörös Könyvben az állatfajok mellett megtaláljuk a növényeket, a gombákat, sőt egyes moszatokat is.

Marsi Zoltán cikke