Az amfetamin és származékai
2002/06/24 08:00
3052 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az amfetamint 1920-ban szintetizálták és 10 év múlva orvosi célokra kezdték alkalmazni. Kábítószerként való fogyasztása elsősorban a második világháborúban, a katonák közt terjedt el. Különösen Japánra jellemző az amfetamin fogyasztás, ahol a világ más pontjaitól eltérően, önmagában, más élvezeti szerektől mentesen használják.


A hozzászokás általában alkalomszerű öngyógyszerezéssel kezdődik. Jellemzően azok alkalmazzák, akiknek tartós figyelemösszpontosításra van szükségük. Használják pl. diákok, kamionsofőrök, művészek. Jó, ha tudjátok azonban, hogy ezek a szerek magát a tanulást nem segítik. A diákok általában azért kezdik el szedni, hogy a tanulást megkönnyítsék, mivel a szervezet csak bizonyos ideig képes fennmaradni, utána követeli a pihenést, és az amfetamin lehetővé teszi, hogy akár napokat ébren töltsenek. A probléma ott kezdődik, hogy ezek a szerek a koncentrációkészséget növelik ugyan, de a tanulás közbeni asszociációt, a tanult anyag memorizálását nem segítik elő. A szervezetedet leterhelik, és nem lehet kiszámítani, hogy mikor merül ki a tested, ez lehet akár a vizsga előtti nap is, és akkor hiábavaló volt az egész. Arról nem is beszélek, hogy könnyen észrevehető vizsgázón az amfetamin hatása.

Az amfetamin túladagolás jelei:
- Magas vérnyomás
- Fokozott szívverés
- Tág pupillák
- Verejtékezés
- Tudatzavar
- Dezorientáció

Használják az amfetamint fogyókúrára is, azonban az amfetamin étvágycsökkentő hatása nagyon gyorsan elmúlik, viszont megmarad a hozzászokás. Fogyókúrára alkalmasabb a megfelelő étrend és a sok mozgás, amihez persze nagy akaraterő kell. Ez hozzásegíthet ahhoz is, hogy megismerd önmagad, azt, hogy mire vagy képes, és az elért siker növeli az önbizalmadat is. Nagyon erős pszichés függés alakul ki az amfetamin alkalmazásakor, míg a fiziológiai nem jelentős. Fontos, hogy tisztában legyél azzal is, hogy használatával pszichózis jöhet létre. Ennek az az oka, hogy az amfetamin az agyban bizonyos idegpályák károsodását idézi elő. A pszichotikus viselkedés spontán, a szer használata nélkül, vagy alkohol, koffein hatására is megjelenik. Jelentkezhetnek paranoid reakciók, akusztikus hallucinációk (hangokat hall), aggresszív viselkedés.

Amfetaminszármazékok:
- Metamfetamin, speed
- Ecstasy, MDMA
- DOM, MDA

Sokan az ecstasy használatát biztonságosnak tartják, mivel nem kell fecskendőt használni, és kisebb a túladagolás veszélye is. Ez megcáfolható azzal az egyszerű ténnyel, hogy számos haláleset esetében kimutatták, hogya haláleset kapcsolatban van az ecstasy használatával. Akár néhány tabletta elfogyasztása is halálos lehet. Az ecstasy túladagolására jellemző, hogy a használó tánc közben eszméletlenül összeesik, görcsölhet, nagyon magas a testhőmérséklete, merev az izomzata, tág a pupillája. Kezelése csak tüneti kezelés. Nagyon fontos, hogy mielőbb orvoshoz jusson az illető és ott megkapja a megfelelő kezelést.