Az asztma
2000/10/23 08:00
2338 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Gondolom senkinek sem ismeretlen ez a szó: asztma. Sajnos egyre többet lehet hallani róla. Ahogy mondani szokták, a XXI. század betegsége.

Sajnos egyre többet lehet hallani róla.

Az asztma tünetei

Ez erős, kínzó köhögéssel kezdődik, majd nehézlégzéssel folytatódik. A beteg nem tudja az elhasználódott levegőt rendesen kifújni, így belélegezni sem képes elegendő friss oxigént. Természetesen ilyenkor egyre jobban erőlködik, ami nem hoz javulást. Sőt, fárasztja a tüdőt, így az állapota csak tovább romlik. Ez az állapot fuldokláshoz hasonlítható. Mivel a kilégzés akadályozódik, ilyenkor a levegő kiáramlása sípoló-búgó zörejekkel jár. Ha nem olyan súlyos a roham, akkor ezeket a hangokat csak a beteg mellkasára szorított füllel lehet hallani.

A roham alatt a hörgők nyálkahártyája megduzzad, izmaik pedig görcsösen összehúzódnak, ennek következtében összeszűkülnek a hörgők, ami nehezíti a légzést.

Mi a teendő súlyos asztmás roham esetén?

Fontos, hogy a beteg biztonságban érezze magát. Egy komolyabb roham során igazi halálfélelmet érezhet a beteg, így semmiképpen sem szabad körülötte pánikba esni. A félelem súlyosbíthatja a rohamot. Legjobb ha egy asztalhoz vezetjük, ahol egyenesen tud ülni. Ablakot, ajtót kell nyitni, hisz szükséges a friss levegő. Ezután be kell adni az orvos által előírt gyógyszereket. Ha a roham tünetei egy órán belül nem javulnak, vagy esetleg még rosszabbodnak is, akkor orvost kell hívni, vagy kórházba kell szállítani a beteget.

Mi az asztma oka?

Az asztma lehet örökletes betegség. Ilyen esetekben a gyerekek általában 18 éves korukig kinövik, meggyógyulnak. Igazából nem is a betegséget, csak a rá való hajlamot lehet átörökíteni, így előfordulhat, hogy valakinél soha nem jelenik meg a tünet-együttes.

Az asztma lehet allergiás eredetű is. Ilyenkor az allergia nem szénanáthában nyilvánul meg, hanem asztmás rohamokban. Ezt legtöbbször pollenek, házi por, állati szőr, vegyszerek vagy gyógyszerek okozzák.
Ez az esetek felénél asztmás rohamot valamilyen légúti fertőzés váltja ki.

Túlzásba vitt, vagy szokatlanul nagy testi megterhelés is vonhat maga után asztmarohamot, bár ez elég ritkán fordul elő.

Gyógyítása

Az igazán súlyos asztmát - amely akár állandósulhat is -, természetesen csak folyamatos orvosi kontrollal lehet gyógyítani, javítani. Azonban a beteg is sokat tehet saját állapota javításáért. Figyelni kell a rohamok előfordulásának körülményeit, kiváltó okait és a későbbiekben kerülni ezeket a helyzeteket.

A dohányzás is sokat ronthat a helyzeten. Lehetőség szerint még a mások cigarettájából felszálló füstöt is kerülni kell.

Erősíteni kell a tüdőt, hogy jobban bírja ezeket a rohamokat. Erre a legjobb eszköz a sportolás. Lassan kell kezdeni az edzést, és fokozatosan növelni a megterhelést. A legajánlottabb sportág asztmabetegek számára az úszás.

Én és az asztma

Azok közé tartozom, akinél az asztmarohamot allergia váltja ki. Számomra a legnagyobb ellenség a házi por és az állatok szőre, tolla. (Így csak halat vagy teknősbékát tarthatok itthon.) Gyermek korom óta asztmás vagyok, sajnos nem nőttem ki.

Az én rohamaim szerencséra nem súlyosak, mert halálfélelmem még nem volt. Persze lehet, hogy ezt a környezetemnek köszönhetem. Amióta az eszemet tudom mindig kéznél voltak a gyógyszereim. Ha fulladok, ezeket beveszem és lefekszem. Ilyenkor még a járás is komoly megerőltetést jelent. Sokkal súlyosabb egy-egy roham, ha idegen helyen, nem otthon vagyok. Ezen esetekben a javulás is lassúbb.

Tapasztalataim szerint a sportolás segít. Én régebben teniszeztem. Az első edzésen tíz perc után már kezdődtek a roham tünetei. Persze az edzőm tudta, hogy beteg vagyok és eszerint tartotta az edzéseket. Egy év múlva már nem okozott gondot, hogy másfél órát futkossak, teniszezzek.

Ha valaki látott már valaha asztmás rohamban szenvedő embert, akkor tudhatja, hogy nem olyan könnyű nem pánikba esni.

Erre csak azt mondhatom, hogy a roham kívülről nézve néha rosszabb. Ezt onnan tudom, mert az öcsém ugyancsak asztmás.

Az ő rohamait mindig sokkal rosszabbul viselem, mint a sajátjaimat.

ASZTMÁS BETEGEK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
ABOSZ, 1126 Budapest, Szoboszlai u. 2-4. Tel: (06-1) 355-1049

Kapcsolódó oldal:
www.pro-patiente.hu/pp/ihn/9903/pets.html