Az autók ujjlenyomata –az abroncsmintázat
2013/12/12 08:00
469 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A helyszínelők című sorozatot biztosan mindenki ismeri. Szinte minden részben előfordul az, hogy az elkövető autójának mintázata alapján találják meg a tettest. Ez azt jelenti, hogy a mintázat minden autón egyedi, mint az ujjlenyomat?

A gumiabroncs gumiból és az erősítőváz anyagaiból (textil illetve acél) készül.
Számtalan típusa, és sokféle felépítése létezik, ami természetesen függ attól, mire használják, versenyzésre, mezőgazdaságban, jeges úton.

Miért vannak egyáltalán mintázatok?

Ha teljesen sima lenne az út felülete, akkor legjobban a sima futófelületű abroncs tapadna rá. Egy valódi út azonban mindig tele van szemcsékkel, gödröcskékkel, vízzel, jéggel stb. Nem beszélve az extrém terepekről, mezőgazdasági utakról...

A mintázat egyik fontos jellemzője a telítettség. Ez a tulajdonság megadja, hogy a teljes felfekvési felületen belül mekkora hányadot képvisel az a rész, amelyen gumifelület ér a talajra. Ezt az értéket  általában százalékban adják meg. A telítettség ellentéte a csatornaszázalék, amely azt adja meg, hogy a teljes felfekvési felületből mekkora hányadot tesznek ki a csatornák és lamellák.

Hogyan válasszunk?

Ha a talaj lazább szerkezetű, akkor telítetlenebb mintázat a megfelelő. A kemény országútra való mintázatok csatornaszázaléka 30-40% körüli, a hó és sár (M+S) abroncsoké, és a félterepjáróké mintegy 10%-kal nagyobb, a terepjárókon használtak még 10-20%-kal. A traktorok meghajtott kerekére való mezőgazdasági abroncsok mintázatának telítettsége pedig csak 20% körüli.

mintázat

A mintázat elemei, szerepük

Az, hogy milyen mintázati elemek vannak, és azok hol helyezkednek el függ a felhasználás céljától:

A gumin látható telt, sima felületek biztosítják a tapadást, irányíthatóságot, biztosítják a menetstabilitást, fékező és gyorsító erők átadását.
A hosszanti bordák és árkok felelnek a jó irányíthatóságért, stabilitásért,  és az iránytartásért.
A keresztirányú bordákat leginkább azokon az abroncsokon láthatjuk, amelyeknek fontos feladata a kapaszkodás biztosítása.
A vállon található bordák a kanyarstabilitási, kapaszkodási tuljadonságot javítják. A bordákon található apró bevágások a lamellák, amelyek a téli gumiknál; gördülés közben szétnyílva növelik a tapadásért felelős felületet, kapaszkodóéleket képeznek
A hosszanti és oldalirányú csatornák  vízelvezetésért felelnek, amelyek vizes felületen könnyítik meg a közlekedést.

Furcsa mintázatok - amikor úszik az autó…

Az abroncsnak akkor is tapadnia kell az útra, ha azt egy hatalmas víztócsa borítja. Amikor az abroncs rágördül a vízrétegre, az „szétnyomja az útból” a vizet, és a speciálisan kialakított csatornákon keresztül elvezeti hátra és oldalra. Minél nagyobb a jármű sebessége, annál nagyobb a veszélye annak, hogy a víz nem tud eltávozni a csatornák közül. A nagyobb keresztmetszetű csatornák gyorsabban el tudják vezetni a vizet.

eso

Ha a vízréteg vastagsága nő, akkor elérkezik az a pillanat, amikor a csatornák már nem tudják elvezetni a vizet, és az abroncs nem ér az út felületéhez. Ilyenkor az abroncs szinte csúszik a vizen, mint a vízisí. A jelenséget angolul  aquaplaning-nak, magyarul felúszásnak (vízencsúszás) nevezzük. Mivel nincs súrlódás a talaj és az abrocs között, a jármű irányíthatatlanná válik.

A kapaszkodó

Az ilyen abroncsoknak sokkal nagyobb a gördülési ellenállása és így több üzemanyagot fogyasztunk ha ilyet használunk. Még egy hátrányuk van: zajosabbak is a nagy egybefüggő szigetszerű minták miatt.

terep

Az asszimetrikus

A futófelület belső és külső oldalának mintázata eltérő. A tervezők megpróbálták ötvözni két gumitípus tulajdonságait. A céljuk az volt, hogy a kanyarodással járó jelentősebb igénybevételt, és a gyors vízelvezetést is egy mintázatta meg tudják valósítani. Így a külső részt nagy, erőteljes mintablokkok teszik stabillá, míg a belső oldal íves csatornái a gyors vízelvezetésért felelnek.

aszim

Vigyázat!

A jó mintázat önmagában kevés, ha nem megfelelő a gumikeverék, akkor a mintázat nem tudja azokat a funkciókat betölteni, amiért megvásároltuk!

A gyári mintázaton az úttest, a kövek okozhatnak olyan sérüléseket, amelyek ujjlenyomatként a bíróságokon is bizonyítékul szolgálhatnak!

További érdekes oldalak: 

Zsigó Zsolt cikke