Az egészség záloga: vitaminok
2007/12/02 08:00
1957 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A vitaminok létfontosságú szerves vegyületek, jelenlétük elengedhetetlenül szükséges a szervezet egészséges működéséhez. Különféle enzimek alkotórészeként vesznek részt az anyagcserében, és teszik lehetővé, hogy a táplálékok energiáját a szervezet felhasználja. A vitaminok működése következtében épülnek fel a táplálékok elemeiből a szervezet sejtjei. Ha nincs a táplálékban elegendő vitamin, akkor vitaminhiányos állapotok fejlődnek ki, mert szervezetünk a vitaminokat nem képes előállítani.

Az egyes vitaminok nem csupán egyetlen feladatért felelősek: a B-vitamin csoport elemeinek szinte ugyanaz a hatásterülete, de egy kicsit mindegyik eltér a másiktól. Az életet csak valamennyi vitaminnal együtt lehet fenntartani.

A B1-vitamin elsősorban a szénhidrátok, cukrok anyagcseréjében játszik fontos szerepet, de a fehérjék, zsírok felhasználásához is szükséges. Lényeges szerepet kap az idegsejtek működésének fenntartásában, kedvező hatással van a szellemi teljesítményre. Természetes forrásai: a hántolatlan rizs, zöldségféle, korpás búza, földimogyoró. Fontos: a főzés, sütés melege könnyen tönkreteszi a vitamint. Csökkenti a vitamin hatását az alkohol, a kávé (koffein), gyomorsavat közömbösítő szerek és a hormonális fogamzásgátló tabletták.

A B3-vitamin ahhoz az enzimrendszerhez kapcsolódik a szervezetben, mely a szénhidrátokból, fehérjékből, zsírokból származó energia felszabadítására törekszik. A szervezet maga is elő tudja állítani. Segít az emésztőrendszer egészségét megtartani, ami mindenféle tápanyag felszívódásában lényeges. Hiányában többek között negatív személyiségváltozások jelenhetnek meg. Természetes forrásai: a búzacsíra, teljes búza, dió, datolya, sörélesztő, füge, szilva.

A B6-vitamin elsősorban a fehérjék, ill. azok alkotóinak, az aminosavaknak anyagcseréjében játszik jelentős szerepet. Lehetővé teszi az aminosavak átalakulási folyamatait, de fontos a többszörösen telítetlen zsírsavak átalakulásának megkönnyítésében is. Nélkülözhetetlen az ellenanyagok (az immunológiai védekezés elemei) és vörösvértestek képződésében. Segít megelőzni egyes idegrendszeri és bőrbetegségeket. Természetes forrásként a sörélesztőben, búzacsírában, búzakorpában, káposztában, tejben, tojásban fordul elő.

A B12-vitamin a sejtek anyagcsere-folyamataiban játszik szerepet, és nélkülözhetetlen a vörösvértestek képződésének folyamataiban is. Igen kis mennyiségben szükséges a szervezetnek, de hiányában súlyos vérszegénység alakul ki. Sajtokban, tojásban, valamint állati eredetű élelmiszerekben fordul elő.

Az E-vitamin zsírban oldódó vitamin. Igen fontos a sejtek épségének megőrzésében, mert gátolja azokat a folyamatokat, amelyek a sejtfalkárosító peroxidok képződéséhez vezetnek. Ezáltal nemcsak a rosszindulatú daganatok, de az érelmeszesedés, öregedés befolyásolásában is van szerepe.

Szent-Györgyi Albert által a paprikamagból kivont C-vitamin vízben oldódó vitamin, a vizelettel a felesleg kiürül, túladagolása emiatt nehéz. A legtöbb állat elő tudja állítani, az embernek azonban készen kell növényekből felvennie a vitamint. A C-vitamin létfontosságú a testszövetek kötőanyagának, a kollagénnek előállításában. A kollagén erősíti az izmokat, az érfalakat, a csontokat és az inakat. A vitamin szükséges az egészséges fogazat kialakításához, segít a (vérképzésben nélkülözhetetlen) vas felszívódásában, a fehérvérsejt képzésben. Növeli a szervezet ellenálló képességét a fertőző betegségekkel szemben. Ajánlott napi bevitele 60 mg. Fokozottan aktív életmód (intenzív sportolás) mellett ennek a mennyiségnek 2-3-szorosára van szükség. Az orvosok, kutatók egy része napi 1-2 gramm C-vitamint javasol a fertőzések megelőzésére, a betegségek időtartamának megrövidítésére, enyhítésére, és a szövődményes esetek arányának csökkentésére. Ennél a dózisnál már ajánlott magnéziummal kiegészíteni a kúrát, hogy a vesekő képződését elkerüljük.

Az A-vitamin elő-vitaminja a karotin, mely a piros színű zöldségekben, gyümölcsökben található nagy mennyiségben. Ilyen növények a paradicsom, a paprika, a sárgarépa és a sütőtök. Nagy szerepe van a szem ideghártyájában lezajló, a látáshoz nélkülözhetetlen kémiai folyamatok zavartalan biztosításában. Egészségesen tartja a nyálkahártyákat, a bőrt és függelékeit (haj, köröm). Hosszú ideig raktározódik a szervezetben. Tudnunk kell, hogy milyen élelmiszerben fordul elő, mivel ilyenkor a gyógyszeres adagolása veszélyes lehet. Nagy dózisokban adagolva rövid ideig szabad csak szedni, utána kiadós szünettel. A gyógyszerformát csakis orvos tudtával és ellenőrzése mellett szedjük.

Miért fontos a D-vitamin? A csontok fejlődésük során ásványi anyagokat, kalciumot, foszfort, fluort építenek be a csont szerves, puha állományába. E folyamat a csecsemő- és kisgyermekkorban igen erőteljes. A csontosodáshoz azonban - többek között - D-vitaminra van szükség: ez segíti a kalcium beépülését a csontba. A vitamin elő-anyagaiból a bőrben napsugárzás hatására alakul át hatásos vitaminná. Emiatt, ahol alacsony a napsütéses órák száma, D-vitamin készítményt kell készen adagolni a csecsemőknek. Magyarországon az őszi-téli hónapokban van erre szükség. A D-vitamin hiányában a csont nem keményedik meg (nem épül be a kalcium), hajlékony marad, deformálódik. A betegség tömeges előfordulására Angliában az ipari forradalom idején figyeltek fel, amikor a gyárak füstje szinte szó szerint eltakarta a napot: ezért nevezik a betegséget angolkórnak.