Az egészséges életmód veszélyei
2007/12/02 08:00
1697 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Szeretnénk felhívni a figyelmet a modern életmód és az "egészséges" étkezés veszélyeire is, hiszen egészséges életmódunk kialakítása során ezeket sem hagyhatjuk figyelmen kívül. Nézzük tehát milyen veszélyekkel kell szembenéznünk egészséges táplálkozásunk kialakítása során.

egelet

A búzakorpa emészthetetlen ballasztanyagai csökkentik a vér koleszterinszintjét és elősegítik az emésztést. Azonban a búzakorpában lévő fitin oly módon köti meg az ásványi anyagokat, elsősorban a kalciumot, foszfort, magnéziumot és vasat, hogy azok nem tudnak a szervezet számára hasznosulni.

A sovány hús, zsírszegény tej fogyasztásával valóban csökkenthető a kalóriabevitel, azonban a szervezet A- és B-vitaminokból lényegesen kevesebbhez jut, mint akkor, ha teljes tejet és disznóhúst fogyasztunk.

A tisztított víz valóban kevesebb egészségre káros részecskét tartalmaz. Azonban a víztisztító berendezések rendszerint úgynevezett ioncserélőt tartalmaznak, amelyek a vízben található kalcium és magnéziumionokat nátriumionokra cserélik. A túl sok nátrium azonban megemeli a vérnyomást és megterheli a veséket.

A napi 1000 kalóriánál kevesebb energiát tartalmazó étrend mellett valóban elindul a fogyás, azonban ilyen kevés étkezéssel gyakorlatilag lehetetlen a megfelelő vitamint és ásványi anyagot a szervezetbe juttatni. A gyakran diétázó nők sokat kockáztatnak. Kialakul a kalcium-, as-, cink-, B2-vitamin, B6-vitamin és folsavhiány, melynek idegesség és teljesítménycsökkenés a következménye. Az állandó fogyókúra különösen fiatal lányokra veszélyes, a kalciumhiány miatt ugyanis a csontok nem jutnak megfelelő mennyiségű építőanyaghoz, ezért ezek a lányok a változás korában nagy valószínűséggel korán megbetegszenek csontritkulásban.

A túl sok sport, bár növeli az energiafelhasználást és az izmokat, növeli a szervezet vitaminszükségletét is. Ezért az intenzíven sportoló emberek tápanyagfelvétele fokozott, elsősorban A-, C-, és B-vitaminokból, vasból, jódból, kalciumból és cinkből kell az átlagosnál többet fogyasztaniuk.