Az elegáns hegy parkja
2002/08/08 08:00
1956 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Kína délkeleti részén található a hűvös nyarairól világszerte közkedvelt Lushan. A Világörökség részeként védelmet élvező Lushan Nemzeti Park emellett még számos földrajzi és ökológiai nevezetességgel büszkélkedhet. Itt található például a kétfejű vízokádó sárkány is.

A világ legnépesebb országának, Kínának a dél-keleti részén található a páratlan szépségéről ismert Lushan Nemzeti Park, a Világörökség természeti értékeit bemutató rovatunk legújabb szereplője. A Lushan, vagy másik nevén a Mount Lu a Kelet-Kínai tenger partján fekszik, ott, ahol a Jangce-folyó hosszú tölcsérben a tengerbe fut. Lushan a Dél-Kínai hegyvidék északi végén található, a már említett Jangcén kívül Kína legnagyobb édesvizű tava a Poyang-tó határolja. A folyó, a tó és a hegy páratlan egységet alkotva rendeződik össze, maga a hegy világszerte híres grandiózus alakjáról és a helyiek szerint páratlan eleganciájáról.

Valaha itt egyedülálló kultúra alakult ki, nagyszerű tudományos és esztétikai értékeket hozva létre. A múlt ködébe vesző kultúra értékei mellett, azonban sokkal időállóbbak a természet által létrehozott, a jégkorszakból ránk maradt változatos földrajzi képződmények. A több mint 302 négyzetkilométeres területet egy 500 négyzetkilométeres külső zóna védelmezi. A Lushan Nemzeti Park területén folyópart, dombságok, hegyvidék, tó, vízesések, hegycsúcsok mellet még számos geológiai forma található. Ennek az oka az, hogy a földtörténeti 4. korban Lushan kiemelkedése, felgyűrődése igen erőteljes volt a környező területek süllyedése mellett. Ekkor alakult a Poyang-tó medencéje, amelynek északi részét hegyvonulatok, és völgyek váltakozása határozza meg. A déli és északnyugati irányú vetődések magas hegycsúcsokat formálnak, amelyek között, a hegy belsejében rengeteg szűk völgy és szoros található. A külső részeken jellemző képződmények a völgyek aljáig nyúló teraszok.

A számtalan hegycsúcs, sziklafal, gyors folyású patak és vízesés együttesen alkotja az egyedi és gyönyörű Lushant. Híresek az itt található furcsa alakú barlangok. Legmagasabb hegycsúcsa a Dahanyang 1479 méter magas, őt követi a jóval kisebb Tiechuanfeng a maga 958 méterével, hegy alakja kísértetiesen hajóra emlékeztet. A már említett vízesések közül híres a 155 méter magasból alázúduló Tree-Step vízesés, amely legnagyobb a park területén. A Wangjiapo Twin vízesés pedig két vízokádó sárkányt formázó alakjáról lett széles körben ismert.

A földrajzi, geológiai értékek mellett a biológiai és az ökológiai gazdagság miatt is lett a Világörökség része Lushan. Nagyon sok, csak itt található növény él a nemzeti park területén. 171 madárfajnak ad állandó és egymillió költöző madárnak ad otthont a park és a Poyang-tó környéke. Köztük a fehér darvaknak, amelyek populációjának 95 százaléka itt található.

Említést kell tennünk a park területén lévő nemzetközi villa komplexumról is, amelyek kiváló állapotban vannak. 18 ország 600 villája áll itt. Ezek az országok az egyedül álló Lushani nyár miatt építették ide a villáikat. Az itteni nyarak ugyanis hűvösek, rendkívül kellemes klímával ajándékozva meg a nyaralókat.