Az elhízás hatásai és kezelése
2007/12/02 08:00
933 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Elhízást egyes hormonális betegségek is okozhatnak, de messze leggyakoribb oka az, hogy a táplálékkal több energiát veszünk fel, mint amennyit elhasználunk. Az elhízás elsősorban szív és érrendszeri betegségeket, valamint cukorbetegséget, epehólyag-betegséget és különböző rákos betegségeket okozhat. Nem mindegy, hogy a többletzsír hogyan oszlik meg a testen, a férfi típusú, főleg a hasat érintő elhízás veszélyesebb, mint a női típusú, főleg a csípőt érintő forma.

elhizas

Az elhízás mind a halálozás, mind a megbetegedések kockázatát növeli. A gyakrabban előforduló betegségek:

  1. Szív és érrendszer: érelmeszesedés, magas vérnyomás, szívinfarktus, agyvérzés.
  2. Emésztőrendszer: cukorbetegség, epekövesség, reflux betegség (=a gyomorszáj rosszul zár, ezért a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, gyomorégést, böfögést okozva)
  3. Daganatok: vastagbél, végbél, prosztata, méh, epe utak, emlő és petefészek daganatok rizikója nő
  4. Ízületek: az ízületek a nagyobb súly miatt hamarabb elhasználódnak, kopások jelentkeznek.
  5. Lélektan: az elhízás az önbecsülés csökkenéséhez, szorongáshoz, magányhoz, súlyosabb esetben depresszióhoz vezethet.
  6. Egyéb: egyes bőrbetegségek gyakoribbak, valamint minden műtét nagyobb rizikóval jár.

Az elhízás kezelése során a legfontosabb, hogy csökkentsük az energia-bevitelt. Átlagos fogyókúrák során általában napi 1000-1500 kalóriát szokás fogyasztani. Ezt kiszámolhatja otthon is a beteg magának, de rengeteg előre megtervezett diéta létezik, amelyek magukat általában egyedülállónak tüntetik fel. Nem árt, ha tudjuk, hogy a fogyasztó csodadiéták mind azon alapulnak, hogy naponta 1000-1500 kalóriát tartalmaznak. Fontos, hogy az alacsony energia-bevitel ellenére azért pótoljuk a szükséges tápanyagokat, tehát ne alakuljon ki fehérje, vagy vitaminhiány. Léteznek igen alacsony kalóriatartalmú, napi 400-800 kalóriát engedélyező diéták is, ezekkel természetesen a fogyás sokkal gyorsabb, de több a mellékhatás: fáradékonyság, ájulás, valamint a szervezetben anyagcsere változások lépnek fel.

A tornagyakorlatok elhízott ember számára sokkal megerőltetőbbek, mint az átlagember számára, hiszen neki a mozgástól elszokott izmaival sokkal nagyobb testtömeget kell megmozgatnia. Ennek ellenére nagyon fontos tudni, hogy a rendszeresen végzett, akár kis mennyiségű torna is sokat segít a fogyókúrában. A legideálisabb az "aerob" edzés: azaz a nyugalminál nagyobb, de a maximálisnál kisebb pulzustartományban végzett, minimum 30 perces torna. A torna hatása a zsír formájában tárolt energia felhasználása, vagyis a zsírégetés.

A viselkedésterápia a pszichoterápiák egy formája, melyet pszichiáter vagy pszichológus végezhet. Azonban néhány viselkedésterápiás módszert a háziorvos, a házastárs, vagy maga a beteg is alkalmazhat odahaza. Ilyen például a naplóvezetés: a beteget megtanítjuk, hogy mindig jegyezze fel, mikor, hol, mit evett, és ezt milyen érzés kísérte. A naplóvezetés nem csak a viselkedés megváltoztatásában segít, hanem a feljegyzések az orvosnak vagy étrendtanácsadónak is jó támpontot adhatnak ahhoz, hogy min kell pontosan változtatni. A beteg így megtanulhatja tudatosan megtervezni saját étrendjét.

Egy másik jól bevált viselkedésterápiás módszer a jutalmazás: például ha az adott napon/héten a beteg képes betartani a diétát, megjutalmazhatja magát valamivel: egy forró fürdő, egy ruhadarab, egy mozi, egy könyv stb. Ennek egy változata a pénzügyi szerződések, amelyek főleg az USA-ban népszerűek: ha a beteg a kitűzött időpontra nem éri el a kívánt testsúlycsökkenést, akkor egy nagyobb összeget kell fizetnie a fogyókúrás klubnak. Egyes klubokban ezt a pénzt egy másik klubtag kapja meg, akinek viszont sikerült lefogynia.

A család, barátok támogatása is rendkívül fontos a fogyókúrás programokban. Fontos, hogy a család illetve a munkatársak tolerálják a beteg diétás megszorításait, és ne egyenek franciakrémest az orra előtt. Ezért sok diétás programba bevonják a családot, illetve hasznos a csoportos foglalkozások szervezése is.

Az elhízás kezelhető gyógyszerekkel is, amelyek a bélben hatnak és gátolják a bevitt zsír megemésztését és felszívódását. Hátrányuk, hogy a zsír emésztetlenül távozik, nagy mennyiségű hasmenéses székletürítést okozva. Másik negatívum, hogy egyáltalán nem használnak olyan esetekben, amikor az elhízás oka nem a túlzott zsírfogyasztás, hanem a túlzott szénhidrát fogyasztás.
Magyarországon jelenleg két étvágycsökkentő szer van forgalomban, a többit évekkel ezelőtt betiltották idegrendszeri és egyéb súlyos mellékhatásaik, illetve hatástalanságuk miatt. Sajnos általában a gyógyszerszedés abbahagyása után megint megnő az esély a visszahízásra. A gyógyszerek hatóanyaga a mazindol illetve a sibutramin nevű szer, mindkettő receptköteles, áruk recepttel 10 és 20 ezer forint között van. Nem helyettesítik a diétát, csak valamennyire megkönnyítik azt.