Az epilepszia világnapja – február 14.
2014/02/13 10:42
2284 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A világon mintegy 50 millió epilepsziás beteg élhet, hazánkban 60 ezerre becsülhető számuk.

Ismert epilepsziások

A Nemzetközi Epilepsziaellenes Iroda (IBE) 1997-ben hirdette meg Szent Bálint (Valentin) napjára - február 14-ére - az Epilepsziások Világnapját, mert az epilepsziások védőszentje is Bálint, a vértanúhalált halt pap. A történelem számos, epilepsziában szenvedő személyt ismer, közülük megemlítünk néhányat. Híres uralkodók és hadvezérek, így: Julius Ceasar, Napóleon, Nagy Péter cár. Egyházi személyként ismert IX. Pius pápa, költőként Lord Byron és Dosztojevszkij.

A görcsrohamok fogalma

Az idegrendszeri eredetű görcsrohamok közismertebb, általános összefoglaló neve epilepszia. Több altípusa ismert, ezek közül csupán néhányat említünk. A kisroham időtartama csupán másodpercekben mérhető, hossza nem éri el az egy percet, külső szemlélő számára gyakran észrevehetetlen, a roham végeztével a sérült folytatja a megkezdett tevékenységét. A nagyroham neve nem elsősorban a roham időtartamára vonatkozik (bár akár 4-5 perc is lehet), inkább a tünetekre. A sérült egész teste rángatózni kezd, eszméletvesztés következik be, nem ritkán habzik a beteg szája. Más típusoknál előfordul, hogy a görcs, rángás, megfeszülés csupán néhány izmot érint, de azon forma is ismert, mikor izomelernyedés - ennek következtében pl. elesés - következik be. Előfordulhat, hogy a roham csupán rövid idejű tudatvesztést okoz, még enyhébb esetben az érintett csak bámul maga elé kis ideig. Utóbbi különösen gyerekkorban gyakori.

epilepsy-helmet-horizontal

Okok

A görcsrohamok oka számos tényezőre vezethető vissza. Míg gyermekeknél magas láz az elsődleges kiváltó ok, felnőtteknél döntő többségében idegrendszeri eredetű. Kis százalékban a koponyát ért ütés, mérgezés, áramütés, tudatmódosító szer elvonása (alkohol, kábítószer) is felelős lehet.  A külső kiváltó okok közt meg kell említenünk az alváshiányt és a hosszabb ideig fennálló szaggatott fényingerlést (pl. stroboszkóp) is. Az epilepsziás roham konkrét oka mindmáig tisztázatlan, annyi bizonyos csupán, hogy az agyban lejátszódó elektromos zavarok okozzák.

A roham előjelei

Az epilepsziás betegek (ha valakinek élete során volt már epilepsziás rohama, nem jelenti azt, hogy epilepsziás beteg!) kb. fele számol be arról, hogy a roham előtt olyan előérzete van, amely jelezheti a roham közeledtét. Ez segíthet az esetleges balesetek megelőzésében (pl. a beteg lefekszik egy ágyra), illetve alkalmazhatók rohamgátló gyógyszerek. Az esetek másik felében a roham hirtelen, minden előjel nélkül alakul ki. Sok esetben a roham sikolyszerű felkiáltással kezdődik, amely a görcs hatására a tüdőből hirtelen kiáramló levegőnek tulajdonítható.

Mit tegyünk görcsroham esetén?

A legfontosabb a sérült fejének óvása az ütődéstől. Ne fogjuk le se a fejet, se a végtagokat, utóbbiak lefogása akár töréshez is vezethet. Csupán kíméletesen tartsuk a fej talajhoz közelebb eső részét, így tompítva az ütődést.

A roham végeztével a betegek többsége eszméletlen. Végezzünk teljes betegvizsgálatot, keressünk sérüléseket. Az eszméletlenség miatt minél előbb biztosítsunk szabad légutat stabil oldalfektetéssel.

Maradjunk végig a sérült mellett, beszéljünk hozzá. A teljes feltisztulás akár 15-20 percet is igénybe vehet. A sérült eleinte zavart lesz, tudata, tér- és időérzete lassan normalizálódik.

Ha ez volt a sérült első rohama célszerű a mentőhívás!

Marsi Zoltán írása